Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVA-s vállalkozó járulékai

EVA

HozzászólásSzerző: replia » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

EVA-s vállalkozások járulékfizetési kötelezettségeit tanulmányozom és a segítségeteket kérném, hogy jól értelmeztem-e az ide vonatkozó jogszabályokat:

Egyéni vállalkozó esetében:

- ha főállású, akkor a minimálbér kétszerese után kell fizetnie ill. a tényleges jövedelme után (min. minimálbér), de ez utóbbi mi lehet, váll.kivétet is vesz fel valaki? Vagy ha az EVA után megmaradó összeg kisebb a 138eFt-nál (persze febr.tól)?

- ha mellékállású, akkor az EVA alap 4%-a után fizetem a 24%-t, a 9,5%-t és a 4%-t.

Társas vállakozásnál:

- ha főállású, akkor a minimálbér kétszerese után ill. ha a szem.közrem.ért felvett összeg kisebb (min. minimálbér) és ezt bejelenti, akkor azután. De ugye akkor SZJA-t kell fizetnie utána.

- ha mellékállású és nincs szem.közr.díja, akkor nem kell fizetnie semmit. 

Köszi előre is!

Lia 

replia

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. jan. 28, 2008 3:32 pm

Szia!

Az EVÁ-snak nincs vállakozói kivétje. Ha főállású EVÁ-s akkor a minimálbér kétszeres után fizeti a járuékokat (januárra 131.000 Ft után, februártól havi 138.000 Ft után)  és vallja havonta a 0858-on. Fizet tételes ehó-t (havi 1950 Ft, napi 65 Ft, s fizet még 4 % vállakozói adót is, valamint teljes egészében minden nyugdíj és eü.járulékot teljes körűen a levonásosat és fizetendőt egyaránt.)

Ha mellékállású:  ott sincs vállalkozói kivétje az EVÁ-snak. Az EVA bevételek/EVA adóalap 4%-a után fizet (8+1,5% nyugdíjjárulék, 4% ter.eü.bizt, 24% Nyugdíjjárulék, 4,5+0,5% Eü.bizt.járulék, itt nem fizet tételes ehó-t és nem fizet vállakozói járulékot sem.)

A főfogl.társasvállakozó a tagi jövedelme után, de minimum  (januárra 131 eFt után, utánna 138 eFt után, de miminim januárra 65.500 Ft, utánna 69.000 Ft után fizet) és itt a társaság vonja le tőle a 4% válalkozói adót, s a társaság fizeti utánna a tételes eho-t, valamint a járulékokat teljeskörűen.

SZJA-t csak akkor kell vonni a főfogl.tagtól, ha tagiközreműködői jövedelmet is vesz fel.

Ha mellékállású társasvállakozó, akkor a tagi díjazása után fizet ő is és a társaság is, de akkor nincs tételes eho, nincs vállakozói járulék.  Ha nem vesz fe jövedelmet és nem nyugdíjas, akkor az ilyen mellékállású (heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszony melletti,  vagy több társaságban ilyen tag és máshol fizetik utánna a kötelező fizetséget)  tag után nincs bevallás, befizetés - de bejelentési kötelezettség 08T1041-et rá vonatkozóan is kell adni. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. jan. 28, 2008 3:35 pm

Szia Lia! Főállásu EVÁ-s egyéni vállalkozónál nincs kivét, ezért vagy a kétszeres, vagy az egyszeres min.bér után fizetünk/ha nem vállaltad az ettől magasabbat/ Én általában a kétszeres min.bér után fizettetem, azonban a kicsiknél egy kis számítással ha be lehet bizonyítani az esetleges ellenőrzésnél,  hogy nincs annyi jövedelme amelyből ezt meg tudja fizetni marad a z egyszeres alap. /bevételből levonva az EVA, esetleg alk.bér,közterhe stb/

A heti 36órás m.viszonnyal rendelkező EVÁs kötelezettségeit  majdnem jól írtad,  21+8% a kötelezettség.

EVÁS társas vállalkozásban nem tudok segíteni.Üdv. Ani

adotanacs

HozzászólásSzerző: jános123 » hétf. jan. 28, 2008 3:42 pm

A főállású evás egyéni vállalkozónak a tárgyhónapot megelőző hónap 1. napján érvényes minimálbér kétszerese - 2008. januárra 131 ezer, februárjától 138 ezer fornit - után kell megfizetnie a járulékot. KIVÉVE, HA JÁRULÉKBEVALLÁSÁBAN BEJELENTI AZ ADÓHATÓSÁGNAK, HOGY A TÉNYLEGES JÖVEDELME ENNÉL ALACSONYABB, ez esetben ugyanis a tényleges jövedelme - DE HAVONTA LEGALÁBB A MINIMÁLBÉR (69.000 Ft)  - után kell járulékot fizetnie.

Tehát nem minden esetben a dupla tb-t kell fizetni!

Hello János

jános123

HozzászólásSzerző: replia » hétf. jan. 28, 2008 3:54 pm

Igen, ez a rész értelmezhetetlen számomra, amit János írt. Milyen tényleges jövedelemre gondol?

Ani, a 2138%-ot hogy érted? Szerinted nem 24%+5%(ezt valamiért lehagytam...)+9,5%+4%?

Azért ez érdekes, hogy ha eva-s bt-ben van, akkor megúszhatja mellékállásban a járulékokat, de ev-ként nem....még ha nem is horribilis összeg, ez a különbség most csapódott le nekem...

replia

HozzászólásSzerző: replia » hétf. jan. 28, 2008 4:00 pm

A mellékállású ev-nál negyedévente kell fizetni és bevallani is, azt szintén a 0858-on?

Jó lenne érezni, hogy legalább az eva-tv 8 oldalát sikerült értelmeznem.

Nagyon köszönöm Nektek! 

replia

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. jan. 28, 2008 4:05 pm

Szerintem a János írása is értemezhető. Arra utal, hogy ha egy EVÁ-s főfogl.vállakozónak mondjuk a havi rendszeres bevétele csak 100 eFt, akkor ő minden szívfájdalom nélkül megteheti, hogy csak a minimálbér után (januárra 65.500 Ft után, aztán 69.000 Ft után ) vall és fizet.  De ha az EVA bevétele havonta, vagy havi átlagban 140 felett van, akkor azért már kell esetleg bizonygatni, hogy miért nem a minimálbér kétszerese után vallott és fizetett.

És ez így is van.

melcsi62

HozzászólásSzerző: replia » hétf. jan. 28, 2008 4:10 pm

Igazad van, nem János soraira értettem, hanem arra a törvényi részre, amit kiemelt. erre kérdeztem én is rá az eredeti kérdésben: "Vagy ha az EVA után megmaradó összeg kisebb a 138eFt-nál (persze febr.tól)?"

Tehát te is így értelmezed, ez jó, köszönöm! 

replia

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. jan. 28, 2008 5:27 pm

Persze hogy 24+5-re gondoltam, az 5%-ot felejtetted le véletlenül. Ani.
adotanacs

HozzászólásSzerző: replia » kedd jan. 29, 2008 7:52 am

A 0858-as bevallás az, ami kell a mellékállású esetében is, ugye?!

Lia 

replia

Következő

Vissza: EVA