Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVA-s kivett jövedelem adózása

EVA

HozzászólásSzerző: borosne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni Számviteli törvény hatálya alá nem tartozó EVA-s Bt-ből kivett jövedelem szabályos elszámolásában.

Főállásu munkaviszony mellett vagyunk Bt tagjai. Bevételünk keletkezik, az adózott  jövedelmet pedig "osztalékként" veszünk fel  amiről semilyen

nyilvántartást nem vezetünk. Tehát nem személyes közreműködés és nem mellékszolgáltatás ellenértékeként számoljuk el semilyen adót közterhet nem fizetünk mivel adózott eredményként vesszük figyelembe. Szerintetek rendben van-e ez az elszámolás.

Válaszokat előre is köszönöm: Mara    

borosne

HozzászólásSzerző: M.Éva » hétf. nov. 12, 2007 8:20 pm

Szia Mara!

A bevételi nyilvántartásotok alapján számított EVA megfizetése után a maradék pénzt mint adózott eredményt felvehetitek, nincsen más fizetnivaló utána.

Üdv: Éva 

M.Éva

HozzászólásSzerző: stamasi » hétf. nov. 12, 2007 8:31 pm

Szia Mara!

Az Eva törvény szerinti betéti társaságot továbbá magánszemély tagját gazdasági társaság adóalany által juttatott bevétel alapján nem terheli az osztalék utáni személyi jövedelemadóval összefüggésben adókötelezetség (Eva tv. 18§ (4).)

Az Eva törvény az osztalékszerű jövedele juttatására, kifizetésére, annak feltételeire - azon túl, hogy adómentes - semmilyen szabályt, korlátozást nem tartalmaz, sem Bt. sem Kft. esetében. Ez is az Eva lényege: egyszerűsített adó. Nyilvántartást sem kell erről vezetni.

Igen, rendben van így az elszámolásotok.

Üdv.: Szilvi

stamasi

HozzászólásSzerző: borosne » hétf. nov. 12, 2007 9:16 pm

Éva és Szilvi köszönöm a válaszotokat, én is így gondolom, csak még nem vagyok teljesen tisztában a személyes körreműködés és a mellékszolgáltatás fogalomával és főleg annak díjazásával. Remélem azért én is hogy rendben lesz ez az elszámolás.

Köszönöm szépen.: Mara

borosne

HozzászólásSzerző: borosne » hétf. nov. 12, 2007 9:16 pm

Éva és Szilvi köszönöm a válaszotokat, én is így gondolom, csak még nem vagyok teljesen tisztában a személyes körreműködés és a mellékszolgáltatás fogalomával és főleg annak díjazásával. Remélem azért én is hogy rendben lesz ez az elszámolás.

Köszönöm szépen.: Mara

borosne

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. nov. 12, 2007 11:10 pm

Szia Mara!

Még ha a számviteli törvény alá nem is tartozik a Bt. - a bevételi nyilvántartás vezetése miatt - azért a gazdasági társaságokra vonatkozó tv. (2006.évi IV. tv.) vonatkozik rá, azaz szerintem nem ártana megnézni, hogy mít ír a társasági szerződés a tagok díjazásáról. Ha ott díjazás van kikötve a személyes közreműködés miatt, akkor azon módosítani kellene. És szerintem - biztos, ami biztos - nem ártana taggyűlési jegyzőkönyvben rögzíteni, hogy osztalékként ki milyen arányban részesedett az evás jövedelemből.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd nov. 13, 2007 6:29 am

Sziasztok!

Az Eva törvény 22 § 1. bekezdése úgy rendelkezik, hogy a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó Betéti társaság adóalanyra a gazdasági társaságokra vonatkozóan más jogszablyban meghatározott a számviteli törvény szerinti beszámolóval, mérleggel, vagyonnal, saját tőkével, eredménnyel, valamint az osztalékkal kapcsolatos előírások nem vonakoznak.

Ennek alapján a Bt. bankszámlájáról, vagy pénztárából az adóévben bármikor teljesíthető a tagnak osztalékszerű kifizetés, valamint a bt. bankszámlájáról a tagra tekintettel nem vállalkozási célú utalás, kifizetés, például, ha a tag a bt. bankkártyával fizet bevásárlást. Az egyéni vállalkozásra is ez vonatkozatik.

Korlát: a tagnak juttatott kifizetés nem lehet a tag személyes közreműködés díja. Az ilyen jogcímű kifizetéseket dokumentálni kell, illetve ezekre kiterjed az adónyilvántartási kötelezettség. Másik korlát, hogy a Bt-nek az eva előleget és evát határidőben kell fizetnie.

Tehát a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó eva alany bt. tagja részére adózási szempontból bármikor és korlátlanul fizethet, juttathat osztalékszerű jövedelmet.

Üdv.: Szilvi

stamasi

HozzászólásSzerző: validitas » kedd nov. 13, 2007 10:42 am

Tehát szerinted akkor ez sem érvényes rájuk:

Gt.: 90. § (1) Ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik, a nyereség és a veszteség a tagok között a vagyoni hozzájárulásuk arányában oszlik meg. Semmis az a megállapodás, amely valamely tagot a nyereségből vagy a veszteség viseléséből kizár.

Ez csak némi magyarázat a törvényhez:
Változatlan a törvénynek az a diszpozitív főszabálya, amely szerint eltérő társasági szerződésbeli rendelkezés hiányában a nyereség és a veszteség tagok között a vagyoni hozzájárulásuk arányában oszlik meg. Továbbra is kógens szabály mondja ki a Societas Leonina tilalmát. A nyereség és a veszteség (a társasági adózott eredmény) megállapításáról és felhasználásáról való döntés a legfőbb szerv hatáskörébe tartozik. A törvény ugyan változatlanul a számviteli törvény szerinti beszámolóra utal, ismert azonban, hogy vannak olyan közkereseti és betéti társaságok is, amelyek nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá, hanem nyilvántartásaikat az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény előírásai szerint vezetik.

De ha szerinted nem érvényes rájuk a Gt., akkor a beltag kimarkolja az összes pénzt, és jó napot a többi tagnak! 

Ez azonban nyilván vonatkozik rájuk is, és ezért írtam az előző hozzászólásomban, hogy erre figyelni kell, nehogy személyes közreműködésre utaló díjazásnak tekinthesse az APEH:

91. § (1) A társaság bármely tagja a társasági szerződés rendelkezése vagy a többi taggal való külön megállapodás alapján személyesen közreműködhet a társaság tevékenységében.

(2) Nem minősül személyes közreműködésnek az üzletvezetés és a képviselet ellátása, valamint a munkaviszonyban, illetve polgári jogi szerződés alapján történő munkavégzés.

(3) A tagot személyes közreműködéséért - a társasági szerződés rendelkezése vagy a többi taggal való külön megállapodás alapján - díjazás illetheti meg.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd nov. 13, 2007 11:33 am

Böbe!

Mindamellett amit írtam:

A társasági szerződésben egyértelműen rögzíteni kell, hogy mely tagokat terhel személyes közreműködési kötelezettség és ennek mennyi a díjazása. Ez után a közterheket fizetni kell és nyilván kell tartani. Ha nem terheli a tagokat személyes közreműködési kötelezettség, azt is rögzíteni kell. A mellékszolgáltatás vállalásáról, díjazásáról - vagy annak hiányáról szintén a társasági szerződésben rendelkezni kell.

A Bt. év végén függetlenül attól, hogy az eva hatálya alá tartozik, a számviteli törvény szerinti beszámolót készít. Ennek elfogadásáról, valamint az adózott eredmény felhasználásáról a tagok gyűlése határoz.

Nincs teljes összhang a Gt. és az Eva tv. között, de az adótörvény ebben az esetben felülírja a Gt-t, adózás kapcsán az adótörvény az erősebb.

stamasi

HozzászólásSzerző: validitas » kedd nov. 13, 2007 12:01 pm

Szia Szilvi!

Szerintem elbeszéltünk egymás mellett, mert az 5.hozzászólásban ugyanezeket írtam. Azt meg egy szóval sem, hogy nem vehet ki osztalékot, vagy adóznia kellene utána. De a szükséges formaságokat akkor is el kell intézni, az osztalékot meg kell állapítani a taggyűlésnek, stb. Éppen azért, mert nincs összhang a jogszabályok között.

Csak arra szerettem volna felhívni Mara figyelmét, hogy ugyan az Eva tv. nem ír elő semmiféle nyilvántartási kötelezettséget, de a Gt. bizonyos rendelkezései miatt, és amiatt, hogy ki legyen védve a személyes közreműködés díjazásának a feltételezése is (APEH elleni védekezés!), plusz bizonyítható, hogy a tagnak mennyi jövedelme lett - vagyonosodási vizsgálat esetére pl. Ezek szerintem eléggé fontos szempontok.

Üdv:Böbe 

validitas

Következő

Vissza: EVA