Oldal: 1 / 1

szlovák munka || magyar eva

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: kerceréce

Ezt a kérdést feltettem a tb,járulék oldalon is, mert igazából nem tudtam eldönteni melyiket válasszam.             Segítsetek kérlek, mert halvány derengőn sincs hogy merre induljak. Emberem szlovákiába menne dolgozni napi 8 órára, magyarországon lakna továbbra is, és hogy megfejeljük a dolgot itthon evás vállalkozását is megtartaná "másodban". Mennyit és milyen járulékokat kéne fizetni neki és hol melyik ország területére mi vonatkozik. na és hol mennyit adózna?  Totál tanácstalan vagyok!!


szlovák munka || magyar eva

HozzászólásElküldve: vas. szept. 09, 2007 7:49 am
Szerző: stamasi

Szia!

Adózási szempontból a Magyarország és Szlovákia között létrejött kettős adóztatás elkerüléséről szóló 1996. évi C. törvény 15. cikk rendelkezik a nem önálló munkáról. E szerint a munkabére Szlovákiában adózik.

Ha az itteni vállalkozásában is lesz adóköteles jövedelme, akkor adóbevállásában majd szerepelteni kell a szlovákiai bért mint adóterhet nem viselő járandóságot.

Fő szabály szerint egyszerre csak egy tagállamban lehet valaki biztosított akkor is, ha egyidejüleg több tagállamban, több munkavégzésre irányuló jogviszony keretében foglalkoztatják.

Az EU állampolgárok főszabály szerint ott biztosítottak, ahol a kereső tevékenységüket folytatják. Ha például valaki munkavállaló az egyik tagállamban és ezzel egyidejüleg önálló vállalkozó egy másik tagállamban, akkor annak a tagállamnak a joga az irányadó, melyben a munkaviszonya van. Tehát Szlovákiában fog járulékokat fizetni, és ott is lesz biztosított.

Rendeletek (ezeket feltétlen tanulmányozd): 1408/71/EGK  és  574/72/EGK

Üdv.: Szilvi