Adófórum

Adózási és számviteli információk

szlovák munka || magyar eva

EVA

szlovák munka || magyar eva

HozzászólásSzerző: kerceréce » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Ezt a kérdést feltettem a tb,járulék oldalon is, mert igazából nem tudtam eldönteni melyiket válasszam.             Segítsetek kérlek, mert halvány derengőn sincs hogy merre induljak. Emberem szlovákiába menne dolgozni napi 8 órára, magyarországon lakna továbbra is, és hogy megfejeljük a dolgot itthon evás vállalkozását is megtartaná "másodban". Mennyit és milyen járulékokat kéne fizetni neki és hol melyik ország területére mi vonatkozik. na és hol mennyit adózna?  Totál tanácstalan vagyok!!

kerceréce
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

szlovák munka || magyar eva

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. szept. 09, 2007 7:49 am

Szia!

Adózási szempontból a Magyarország és Szlovákia között létrejött kettős adóztatás elkerüléséről szóló 1996. évi C. törvény 15. cikk rendelkezik a nem önálló munkáról. E szerint a munkabére Szlovákiában adózik.

Ha az itteni vállalkozásában is lesz adóköteles jövedelme, akkor adóbevállásában majd szerepelteni kell a szlovákiai bért mint adóterhet nem viselő járandóságot.

Fő szabály szerint egyszerre csak egy tagállamban lehet valaki biztosított akkor is, ha egyidejüleg több tagállamban, több munkavégzésre irányuló jogviszony keretében foglalkoztatják.

Az EU állampolgárok főszabály szerint ott biztosítottak, ahol a kereső tevékenységüket folytatják. Ha például valaki munkavállaló az egyik tagállamban és ezzel egyidejüleg önálló vállalkozó egy másik tagállamban, akkor annak a tagállamnak a joga az irányadó, melyben a munkaviszonya van. Tehát Szlovákiában fog járulékokat fizetni, és ott is lesz biztosított.

Rendeletek (ezeket feltétlen tanulmányozd): 1408/71/EGK  és  574/72/EGK

Üdv.: Szilvi

 

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég

cron