Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVÁS BT. -SZJA

EVA

EVÁS BT. -SZJA

HozzászólásSzerző: bsan@freemail.hu » hétf. jún. 25, 2007 11:37 am

igen 100 e után megfizeti az szjat

 

de azt is csak azért mert szüksége van szjas jövedelemre is.. 

bsan@freemail.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVÁS BT. -SZJA

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. jún. 25, 2007 12:31 pm

A tbj. 29/A § (1) szerint, ha a jövedelme indokolja, elég a 65500 Ft után fizetni a járulékokat. Ha nincs bevétele a cégnek, az több mint elég indok.

Tbj. 29/A. § (1) Az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adózó (a továbbiakban: eva adózó) biztosított egyéni vállalkozó a 19. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott járulékokat (tagdíjat) havonta 131 000 forint minimum járulékalap után fizeti meg. Az eva adózó egyéni vállalkozó az Art. 31. § (2) bekezdésében meghatározott bevallásban a tényleges jövedelmének feltüntetésével bejelentést tehet arról, hogy a járulékot (tagdíjat) a tényleges jövedelme, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg.

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVÁS BT. -SZJA

HozzászólásSzerző: manyika » hétf. jún. 25, 2007 12:37 pm

Bocsi! Köszönöm, de BT.
manyika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

EVÁS BT. -SZJA

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. jún. 25, 2007 12:47 pm

Bocsi, a lényeg ugyanaz: Egy szóval se mondja, hogy ki kell venni a jövedelmet és szja-t kell fizetni utána. Ha nincs minimálbérnyi "kivét", akkor a minimálbér után kell megfizetni a járulékot.

Tbj. 27. § (1) A társas vállalkozás a biztosított társas vállalkozó után a 19. § (1) bekezdésében meghatározott társadalombiztosítási járulékot a társas vállalkozó személyes közreműködésére tekintettel kifizetett (juttatott, elszámolt) járulékalapot képező jövedelem, de havi átlagban legalább 131 000 forint összegű minimum járulékalap után fizeti meg. Ha a járulékfizetési kötelezettség nem áll fenn egy teljes naptári hónapon át, egy naptári napra az előzőek szerinti összeg harmincad részét kell figyelembe venni. Ha a járulékalapot képező jövedelem nem éri el a minimum járulékalap összegét, a foglalkoztató az Art. 31. § (2) bekezdésében meghatározott bevallásban - a tényleges járulékalapot képező jövedelem feltüntetésével - bejelentést tehet arról, hogy a társadalombiztosítási járulékot a járulékalapot képező jövedelem, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg.
aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVÁS BT. -SZJA

HozzászólásSzerző: manyika » hétf. jún. 25, 2007 1:26 pm

Bocsi, de nem a járulékalappal ill. a fizetendő járulékkal van a gondunk. Légyszi olavasd előlről, köszönöm. Ezt kellene tulajdonképpen értelmezni. " Az eva tv. külön rendelkezik, arról, hogya jogi személy, a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság evaalany által a tagja részére tagi jogviszonyára tekintettel juttatott bevételt a magánszemély jövedelmének megállapításakor nem kell figyelembe venni. E rendelkezés megerősíti, hogy e bevétel alapján a magánszemélynek nem keletkezik jövedelme, valamint hogy e bevételt a magánszemély nem köteles bevallani. Ugyanakkor az eváról szóló tv. arra is felhívja a figyelmet, hogy a tag személyes közreműködésének díja az evaalanyiság időszaka alatt is a magánszemély jövedelmének minősül.(Kettős, egyszeres ugyanaz)A szja tv. rendelkezése szerint a tag személyes közreműködése nem önálló tevékenységnek minősül, ha az annak ellenében kapott juttatást a jogi személy, a jogi személyiség nélküli gt költségei között számolják el. Ennek megfelelően a tag személyes közreműködésének díja jellemzően nemönálló tev-ből származó bevételnek minősül, és az annak alapján meghatározott jövedelem az összevont adóalap részét képezi. HA azonban a jogi személyiség nélküli gt egyszerűsített nyilv.tartást vezet, akkor az általa a tagja részére személyes közreműködésére tekintettel juttatott díj egyéb jövedelemnek minősül, mivel egyszerűsített nyilvántartás mellett nincs lehetőség ktg.elszámolásra. Az ilyen jogcímen juttatott jövedelemmel összefüggésben, mind a jogi személyt, jogi szem.nélk.gt-ot, mind tagját terhelik a szja tv-ben vagy az art.-ben meghatározott adókötelezettségek (pl. adó- és adóelőleg-megállapítás-bevallás és -fizetés). "
manyika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

EVÁS BT. -SZJA

HozzászólásSzerző: theobaldcitrom » szer. jún. 27, 2007 10:04 am

Ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban sokáig eltérő vélemények voltak, üzletfeleim egy részének könyvelője azt javasolta, hogy ne vegyünk fel jövedelmet, mert nem kötelező, és akkor SZJA-t sem kell fizetni. Mások azt mondták, hogy ez butaság, természetes, hogy kell, a harmadik oldal meg azt mondta, lehet hogy így van, de biztosabb ha inkább fizetünk, és veszünk fel jövedelmet, abból baj nem lehet. Többek között saját könyvelőm is, s egyetértettem az álláspontjával. A bizonytalanság oka az volt, hogy a jog szövege annyira nem volt egyértelmű, hogy az APEH úgy értelmezte, ahogy akarta, és ki lehet találni, hogy akarta. A Legfelsőbb Bíróság döntött ez ügyben, ha jól emlékszem, ezért ezirányban érdemes keresgélni.

2004 körül került pont a bírósági ügy végére, ami szerint a BT beltagnak nem kötelező jövedelmet kivennie a cégből, így SZJA-t se fizetnie. (Sajnos pontosabbat nem tudok erről mondani, azért emlékszem rá, mert egy hasonlóra vártunk, mielőtt mi is léptünk volna a nemfizetés irányába.) Onnantól csak az akkori minimálbér utáni közterheket fizettük és fizetjük.

A minimálbér duplája utáni járulékfizetés megint más tészta. Biztos hogy nem kell a dupláját fizetni, ha nincs rá pénze a BT-nek. Ha van, akkor viszont azért érdemes fizetni, mert az APEH fokozott figyelmet fordít a dupla összeget nem fizetőkre, ami a mai áldatlan jogviszonyok között felér Mordor sötét tornyán a Szem sugarával. :) (Gyűrűk ura nem-rajongóktól ezúton is elnézést kérek.)

Tudom, hogy válaszom nem szakszerű, paragrafusokkal alátámasztva, csupán a tapasztalatomat és ezzel kapcsolatos ismereteimet írtam le. Talán a bírósági döntés említése segítséget nyújthat.

Üdvözlettel,

Theobald 

theobaldcitrom
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Előző

Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron