Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ki könyvelhet EVA-s Bt-nek?

EVA

Ki könyvelhet EVA-s Bt-nek?

HozzászólásSzerző: gajdosn » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni:

1 hónapja megszereztem a mérlegképes bizonyítványt, de még nem rendelkezem tapasztalattal a könyvelés terén. Férjemmel van egy Bt-nk, amiben én vagyok a kültag. Mik a feltételek, mikor könyvelhetek a cégünknek, és milyen formában?

Ezen túl lenne még 3-4 ilyen EVA-s Bt, akinek csinálhatnám a könyvelését? Nekik milyen formában tudnám, milyen feltételek mellett csinálni a könyvelést?

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

G. Niki
gajdosn
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:36 am

Ki könyvelhet EVA-s Bt-nek?

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. jan. 11, 2013 9:14 am

Nem írod, hogy számvitel tv hatálya alá tartozó bt-kről van szó, vagy csak bevételi nyilvántartásos cégek.
Szt. előírását bizonyára ismered:
150. § (1) E törvény alkalmazásában számviteli szolgáltatás az e törvényben, továbbá a kapcsolódó kormányrendeletekben előírt könyvvezetési, beszámolókészítési kötelezettség teljesítése érdekében elvégzendő feladatok összessége (a továbbiakban: könyvviteli szolgáltatás), valamint a könyvvizsgálói tevékenység.

(2) A könyvviteli szolgáltatás körébe tartozik különösen:

a) a számviteli politika, a könyvviteli elszámolás, a beszámolókészítés rendszerének, módszerének kialakításával (ideértve a belső információs rendszer kialakítását is), a számlarend, a könyvvezetéshez, a beszámolókészítéshez szükséges szabályzatok elkészítésével, rendszeres karbantartásával kapcsolatos feladatok ellátása, beleértve a főkönyvi nyilvántartások vezetését, az összesítő feladások készítését, a beszámoló összeállítását, a beszámolóban, a könyvviteli nyilvántartásokban szereplő adatok elemzését, a gazdasági döntéseket megalapozó következtetések levonását is,

b) az elszámolások, a beszámolóban szereplő adatok jogszerűségének, szabályszerűségének, megbízhatóságának, bizonylatokkal való alátámasztottságának, a számviteli alapelvek követelményei megtartásának biztosításával a valóságnak megfelelő belső és külső információk előállítása, szolgáltatása.

(3) A törvényi előírásoknak megfelelő, a vállalkozó vagyoni, pénzügyi helyzetéről, működésének eredményéről megbízható és valós összképet adó beszámoló készítőinek, illetve felülvizsgálóinak az ilyen tevékenységre jogosító – jogszabályi feltételeken alapuló – engedéllyel kell rendelkezniük.

(4) A könyvvizsgálói tevékenységet végző könyvvizsgálóval, továbbá a könyvvizsgálói szakképesítéssel szembeni követelményeket külön törvények szabályozzák.

151. § (1) A vállalkozó a 150. § (2) bekezdése szerinti könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányításával, vezetésével, az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló, az összevont (konszolidált) éves beszámoló elkészítésével

a) olyan természetes személyt köteles megbízni, illetve ezen feladatok végzésére alkalmazni, aki okleveles könyvvizsgálói szakképesítéssel vagy mérlegképes könyvelői szakképesítéssel, illetve az engedélyezés szempontjából mérlegképes könyvelői szakképesítéssel egyenértékű szakképesítéssel (ez utóbbiak a továbbiakban együtt: mérlegképes könyvelői szakképesítés) és a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel rendelkezik, vagy aki a 152/B. § szerinti bejelentést tett, vagy

b) olyan számviteli szolgáltatást nyújtó társaságot köteles megbízni, amelynek a feladat irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével megbízott tagja, alkalmazottja megfelel az a) pontban meghatározott követelményeknek.

(2) Az (1) bekezdésben előírt kötelezettség alól mentesül az a vállalkozó, amelynél az éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétel az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában – ennek hiányában a tárgyévben várhatóan – a 10 millió forintot nem haladja meg.

A cégetekkel valamilyen jogviszonyt létesítesz, személyes km, vagy munkaviszony, vagy megbízási.
Idegen cégeket nem tudom milyen formában képzeled el, egyéni vállalkozóként, vagy a cégetek nyújtana könyvviteli szolgáltatást számukra. A tevékenységet fel kell venni, Pénzmosás elleni szabályzatot is el kell készíteni.Ha egyedül vágsz bele, nagyon nehéz lesz, mert azt pl konkréten nem oktatják mikor milyen bevallást kell benyújtani, úgyhogy rengeteget kell eleinte tanulnod továbbra is, erre mindenképpen készülj fel.
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Ki könyvelhet EVA-s Bt-nek?

HozzászólásSzerző: gajdosn » pén. jan. 11, 2013 10:25 am

Nagyon köszönöm!

Ezek a Bt-k nem tartoznak a szt. hatálya alá és bevételi nyilvántartást vezetnek.

Akkor ha jól értelmezem, ha a Bt-kel írunk pl. megbízási szerződést akkor csinálhatom a könyvelést - ha a nettó árbevétel 10 millió alatt van, ha ezt már meghaladja regisztráció kell (?), illetve ha kitaláljuk a módját (egyéni vállalkozó, stb.), csinálhatom az idegen cégek könyvelését is, ha 10 millió alatt vannak?

Igen, állást keresek, először szeretnék gyakorlatot szerezni, csak legalább a mi cégünkön jó lenne gyakorolni.

Még egyszer nagyon köszönöm!
gajdosn
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:36 am

Ki könyvelhet EVA-s Bt-nek?

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. jan. 11, 2013 10:50 am

Így van, ha bevételi nyilvántartásos bt-k, nem szükséges a mérlegképes regisztráció bevételtől függetlenül, és a 10 M ft alatti cégeknek is végezhetsz számviteli szolgáltatást akár egyéni vállalkozóként, akár a társaságotok, amelyben személyesen km, tag leszel, vagy esetleg munkavállaló. Hogy melyik jogviszonyban lenne érdemes végezned, azt meg kellene vizsgálni, mennyi a munka, elbírná-e a cégetek a Te járulékaidat a garantált bérminimumot figyelemebe véve, vagy elég lenne részmunkaidő, és a társaság belső jogviszonyai lehetővé teszi-e egyáltalán, hogy munkaviszonyos legyél.
Ha egyéni vállalkozóvá válsz, akkor is van a kötelező járulékfizetés, nem biztos, hogy eleinte ki tudod termelni, esetleg lehetsz katás ev is, havi 50 ezerrel megúszod (ev pedig akkor lehetsz, ha nem vagy egyetlen társaságban sem korlátlanul felelős tag).
Egyéni vállalkozók könyvvezetését és ügyeit is intézheted, ott nincs kikötve képesítés sem, főként nem regisztráció.

Minden esetre mielőtt belevágsz gyűjts össze sok információt a leendő vállalkozásokkal kapcsolatban az adózásukról, bevallásokról, stb.
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Ki könyvelhet EVA-s Bt-nek?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. jan. 11, 2013 11:14 am

Nekem egyébként nem egy olyan ev. ügyfelem van, aki 100x több fejtörést okoz, mint jó pár Kft, Bt.... Nem is értem ezt a nagy szabadságot az ev-k könyvelése terén... Meg a cégeknél sem. Annyira szerteágazó lett már az adórendszer, hogy nagy tapasztalattal is alig lehet már átlátni. Én megszüntetném ezeket a könnyítéseket.

Mintha szakvizsga nélküli orvosoknak engednék a receptfelírás. Ott eszükbe sem jut ilyen.
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Ki könyvelhet EVA-s Bt-nek?

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. jan. 11, 2013 11:29 am

Teljes mértékben egyet értek, az ev-k részére végzett szolgáltatást sem ártana szabályozni, szakképesítéshez kötni.
Nagyon sokan lenézik könyvelők is, egyfajta primitív elszámolási módnak tartják (ezt itt is olvastam a fórumon), nem beszélve a sok autodidakta módon elsajátított "tudományról", amikor nem tudja értelmezni a pénztárat, és mehet az ügyfél vagyonosodási vizsgálatra, meg eltitkolt bevételt állapítanak meg, mert jó az pénztárkönyv úgy ahogy van, ha mínusz hát mínusz (na jó, az ÜF is sáros rendszerint, ha a bevétel nem fedezi a kiadást).
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Ki könyvelhet EVA-s Bt-nek?

HozzászólásSzerző: gajdosn » pén. jan. 11, 2013 9:17 pm

Köszi a hozzászólásokat!
Igazatok lehet, először én is szeretnék gyakorlatot szerezni, mielőtt belevágok.
Azonban a saját cégünkön lehet addig is gyakorolni :)
gajdosn
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:36 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég