Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVA nyugdíj mellett

EVA

EVA nyugdíj mellett

HozzászólásSzerző: szelingerne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves fórumtagok !

Szeretném megkérdezni, ha főállási EVA-s nyúgdíj mellett továbbra is dolgozik milyen adónemeket kell fizetnie ?

Köszönöm előre is a válaszokat, üdvözlettel Szelingerné Lakics Edit

szelingerne

EVA nyugdíj mellett

HozzászólásSzerző: iren.halasz » pén. dec. 30, 2011 9:46 am

Kiegészitő tevékenységet végző evás egyéni vállalkozónál az adóalap 10 %-a után fizeti a nyb-t, de mi a helyzet a kieg. tev. végző társas vállalkozónál? Ha nem történik részére évek óta kifizetés (hiszen nem kötelező pénzt kivennie, ha az eva adót befizeti), akkor nincs mi alapján fizessen 10 % nyb-t. 2008-ban 38 év szolgálati idővel mentem nyugdijba, a 40 évem már megvan, de mi a helyzet a 2008 óta nem fizetett nyb miatt? Anno 2008-ban rákérdeztem az Apeh ügyfélszolgálatán, de azt mondták, ha nincs kifizetés, nincs mi alapján fizessek nyb-t, csak az eg.szolg.járulékot kell. Vajon jelentsem magam továbbra is 53 kóddal? Rájön valaki az Apehnél, hogy a szolgálati időbe csak akkor számit bele, ha nyb fizetés történt az elmúlt 3 évben? Ezen rágódom már hetek óta, a nyb. igazgatóságon nem tudtak mit mondani, csak azt, forduljak a jogi osztályukhoz, és kérjek irásban állásfoglalást. Ha az ember tudta volna, ez lesz 2012-ben, nyilván addig ütötte volna a vasat, amig meg nem mondja a hatóság, mi legyen a tv. szerint a nyb fizetés alapja. Miért csak az egyéni vállalkozónál határozták meg?!

iren.halasz

EVA nyugdíj mellett

HozzászólásSzerző: iren.halasz » szer. jan. 04, 2012 6:23 pm

iren.halasz december 30-i problémájára tudna valaki válaszolni. Ha minden kötél szakad, 4 órásként jelenthetem magam mint evás fő foglalkozású társas vállalkozó? Persze nem lenne gond, ha továbbra is jelenthetném magam 53 kóddal, mintha mi sem történt volna.

2012. február 1-től elvállaltam a társasház közös képviseletét nettó 50 000 Ft tiszteletdijért, ennek szja-ját, járulékait a társasház nevében - mint munkáltató - én vallanám be, és a társasház fizeti be. Ha ezt két évig csinálom, elérem a rám vonatkozó 62 év öregségit.

Nagyon várom válaszotokat, mert hetek óta gyötrődöm. Előre is köszönöm: Irén

iren.halasz

Vissza: EVA