Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ki nem egyenlített számla

EVA

HozzászólásSzerző: k-eva » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok !

Szeretnék valakitől megerősítést kérni mielőtt elküldöm a bevallást!

Adott egy bevételi nyilvántartást vezető EVA-s Bt. Van 2 db ki nem egyenlített 2009-es számlája. Az egyiket 2009.11.15-én állították ki, a másikat pedig 2009.12.28-án.  

Én a novemberit 2009-ben szeretném bevallani, a decemberit pedig 2010-ben. ( A 30 nap miatt)

Jól gondolom, jól értelmezem a tv-t?

A segítséget előre is köszönöm !

Éva

k-eva

HozzászólásSzerző: olahneedit » hétf. feb. 15, 2010 10:18 am

Igen, jól értelmezed a számlák a bizonylat kiállításától számított 30. napont kerülnek be az Evába. Az első 2009.12.15-én, a másik 2010.01.27-én.

Üdv: Edit

olahneedit

HozzászólásSzerző: dapra » szer. feb. 17, 2010 5:21 pm

Csak egy apróság.

Az első számlád még belekerült a dec. 20-as feltöltésbe 25%-os adókulccsal.

A másodikra a 30% vonatkozik. Sajnos.

Üdv Dapra

dapra

HozzászólásSzerző: olahneedit » szer. feb. 17, 2010 9:58 pm

Igen, ez így van.
olahneedit

HozzászólásSzerző: Dalma15 » szer. márc. 03, 2010 11:58 am

Kedves Éva!

Azonban az nem derül ki, hogy a számlán szereplő tételek igénybevett szolgáltatásról vannak-e kiállítva.

Ugyanis az EVA törvény 7. paragrafus (3). bekezdése azt írja: igénybevett szolgáltatás esetében a bevétel megszerzésének időpontja az a nap, amelyen a szolgáltatás nyújtójának az általános forgalmi adóról szóló törvény rendelkezései szerint teljesítési időponttal adófizetési kötelezettsége keletkezik, vagy keletkezne (függetlenül attól, hogy a szolgáltatás nyújtója az áfa fizetésére kötelezett vagy sem.

Üdv: Krisztina

Dalma15

HozzászólásSzerző: dapra » szer. márc. 03, 2010 1:47 pm

Kedves Dalma!

Örülnék, ha kibontanád a szolgáltatásra vonatkozó előírásokat, hogy kell azt érteni az eredeti kérdést figyelembe véve?

Mit értünk szolgáltatás alatt? Mindent ami nem árucseréhez (eladás) kapcsolódik? (SZJ jegyzék már megszűnt). Például egy könyvelő számlát állít ki, és az ellenérték pénz formájában befizetik a számlaszámára, akkor (2.) bekezdés szerinti időpontot kell figyelembe venni, vagy a (3.) pontot.

Igénybe vett szolgáltatás? Ki vette igénybe? Az EVA alany?, de akkor a számlát a szolgáltató állította ki. Ennek így nincs értelme,  Ki szolgáltat kinek?

A kérdés: mi a lényegi különbség az  EVA törvény 7. paragrafus (2). és (3.) bekezdése között EVA adófizetés szempontjából?

Köszönettel Dapra 

dapra

HozzászólásSzerző: Dalma15 » csüt. márc. 04, 2010 3:21 pm

Igénybe vett szolgáltatás: minden olyan szolgáltatás, amely nem tartozik a közvetített szolgáltatás, ill. az egyéb szolgáltatás közé, különösen az utazásszervezés, szállítás-rakodás, a raktározás, a csomagolás, a kölcsönzés, a bérlet, a bérmunka, az eszközök karbantartása, postai és távközlési szolgáltatás, a mosás-vegytisztítás, a bizományi tevékenység, az ügyletszerzés, az oktatás és a továbbképzés, a hirdetés, a reklám és propaganda, a piackutatás, a könyvkiadás, a lapkiadás, a szállodai szolgáltatás, a vendéglátás, kutatás és kísérleti fejlesztés, a tervezés és lebonyolítás, a könyvvizsgálat, a könyvviteli szolgáltatás.

Közv. szolg: Számv.tv. 3. paragrafus (4.) 1. pontja ,,a gazdálkodó által saját nevében vásárolt és a harmadik személlyel (megrendelővel) kötött szerződés alapján, a szerz. rögzített módon, részben vagy egészben, de változatlan formában továbbértékesített (továbbszámlázott) szolgáltatás. Tehát a közv. szolgáltatás nyújtója egyben vevője és eladója is a szolgáltatásnak.

Én konkrétan az EVA tv 7. paragrafus (2). bekezdését úgy értelmezném, hogy a készpénzes számlákra gondolnak, azonban ott van az a szöveg is-jóváírás napja- ez egy kicsit megzavar.

Én a te helyedben APEH állásfoglalást kérnék a konkrét problémával kapcsolatban, igaz 30 napon belül válaszolnak, de a következő bevallásodhoz hozzá tudnád tűzni a válaszukat, egy esetleges adóellenőrzés esetére.

Nekem sajnos már sok olyan problémám volt, hogy segítséget kértem tőlük telefonon vagy személyesen és a végén az én válaszomat fogadták el ők, ilyen konkrétan 5-6 alkalommal minimum volt. Sőt olyan is volt, hogy az EVA bevallásában kértem tőlük segítséget és ha az alapján töltöm ki, tuti biztos bírságra számíthattam volna, azért ez szomorú és egyben felháborító.

De ha a te kérdésedet nézem (könyvelői számla) az az igénybe vett szolgáltatás körébe tartozik és az ebből származó bevételedre az EVA tv. 7.par.(3). bekezdése vonatkozik szerintem.

Dalma15

HozzászólásSzerző: Dalma15 » csüt. márc. 04, 2010 3:40 pm

Bocsi, de továbbgondolva a (2). bekezdést a -jóváírás- a kiállított számlánk pénzben történő jóváírását jelentheti bankszámlánkon és a (7). bekezdés szól arról, ha a -jóváírás- 30 napon belül nem érkezik meg, attól függetlenül be kell vallanunk adott időszakra.

Dalma15

HozzászólásSzerző: dapra » pén. márc. 05, 2010 7:44 am

Kedves Kriszta!

Az APEH-ről a véleményünk tökéletesen egyezik.

De a kérdésem most már konkréten mi a megoldás? Mivel EVÁ-s vagyok a forgalmi adóval kapcsolatos szabályozásról, azon kívül, hogy a számlán feltüntetem, nincs sok információm, pedig a (3.) pont erre hivatkozik: 2009. december 28.-án kibocsátott szolgáltatásról szóló számla esetén

1.) Megoldás: a pénz a számlán 2010-ben jelenik meg. A 2009. évi EVA bevallásban feltüntetem a bevételek között és 25%-al befizetem utána az adót 2010. február 12.-ig.

2. Megoldás: 2009. ben már nem veszem figyelembe , mint bevételt, hanem a 2010. év I. negyedéves bevételek közé sorolom. és április 12.-ig befizetem utána a 30%-os EVA adót.

A tudatlanságom abból ered, hogy nem tudom mit takar a (3.) pont: azt, hogy szolgáltatási számla kibocsátása esetén a kibocsátás dátuma bevétel időpontja (1. megoldás), vagy ennél is úgy van, mint a (2.) pontnál : a számlára történ beérkezés, vagy a kiállítást követő 30. nap (2. megoldás)

Segíts ebben eligazodni.

Köszönettel: Dapra

dapra

HozzászólásSzerző: Dalma15 » szer. márc. 10, 2010 9:35 am

Kedves Dapra!

Azért nem válaszoltam eddig, mert újból felhívtam az APEH ügyfélszolgálatot és most úgy érzem egy hozzá értő hölggyel sikerült beszélnem. Pontosítottuk az Eva törvény 7. paragrafusát.

A (2.) bekezdés alatt azt kell érteni, hogy a pénz esetében a készpénzes számlánál egyértelmű a dolog, átutalásos számlánál a banki jóváírás a számlánkon a bevétel megszerzésének és bevallásának időpontja. Azonban itt él az a dolog ha a jóváírás 30 napon belül nem folyik be, a harmincadik napon az megszerzett bevételnek kell tekintenünk.

A (3.) bekezdés az igénybevett szolgáltatásról szól, példával illusztrálta  a ügyfélszolgálatos hölgy: ha pl. egy EVA-s cég elvégez egy munkát egy  cégnek és az ellenértékét nem pénzben kapja meg, hanem bekompenzálják azzal, hogy szolgáltatással fizetnek (porszívó kölcsönzés...).

A hármas pont ezt takarja konkrétan.

Tehát ebből következve, rád a 2-es bekezdés vonatkozik.

Szia: Krisztina

Dalma15

Következő

Vissza: EVA