Adófórum

Adózási és számviteli információk

Evás egyéni vállalkozás szüneteltetése

EVA

HozzászólásSzerző: csoxi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kiegészítő tevékenységet folytató EVA-s egyéni vállakozó nyugdíjasként szeretném március 1-től ( február 28-tól ?) szüneteltetni tevékenységemet. Szeretném ha valaki leírná mit kell tennem, úgy, hogy laikusként is megértsem.

Előre is köszönöm,

üdv.: csoxi

csoxi

HozzászólásSzerző: dorkavics » pén. feb. 12, 2010 8:18 am

Szia!

A következő honlapról le kell töltened a székhelyed szerinti illetékes önkormányzat változásbejelentő bevallását:

http://www.nyilvantarto.hu/kekkh/kozos/index.php?k=letoltheto_hu_egyeni és elektronikusan elküldeni, ha van ügyfélkapus regisztrációd. Ha csak a könyvelődnek van, akkor ő sajnos nem küldheti helyetted, akkor töltsd ki és kinyomtatva vidd be az okmányirodába. A törzslapot és a G és H lapot kell kitölteni a szüneteltetéshez. A vállalkozói igazolványt is le kell adni. A szüneteltetéshez az igazolvány leadása után ad ki az okmányiroda egy igazolást.

Üdv. Dorka 

dorkavics

HozzászólásSzerző: nagyeva1980 » pén. feb. 12, 2010 8:27 am

Bocsánat, hogy közbe kérdezek, de kell még valahova jelenteni, hogy szünetelteti a tevékenységet ? apeh-nak 1041-es ? 101e-n ?

Vic

nagyeva1980

HozzászólásSzerző: dorkavics » pén. feb. 12, 2010 10:38 am

Szia!

Ha kiegészítő egyéni evás, akkor a 10T1011-esen kell az eü-i szolgáltatási járulékról a változásbejelentést beadni a szüneteltetés miatt. Ha nem kieg. egyéni vállalkozó, akkor 1058-as bevallást S-es bevallás típus kóddal. A 1001-es bevallást is be kell adnia és 1008-at is, ha viszont nincs alkalmazottja, akkor az NY-es bevallást helyette.  A 10T1041-t is be kell adni ha nem nyugdíjas.

Dorka 

dorkavics

HozzászólásSzerző: ferenczi4 » kedd ápr. 13, 2010 12:15 pm

Most intézem a kieg. tevékenységes szüneteltetést . Az okmányirodába bejelentettem a szüneteltetést, az rendben is volt.Ezt követően elküldtem a 10T1011-es nyomtatványt, azonban felhívtak az APEH-től, hogy ezt nem kell beadni, vonjam vissza írásban. Megtettem. Kérdeztem mit kell akkor beadni, hogy ne kelljen fizetni a 495o.- Ft-ot a szünetelés idejére azt mondták a 1041-et, azonban, azon meg nincs a kiegeseknek kód, hisz be sem kellett jelentkezni. Azt mondták írjam kódnak az 1342-t. Erre mit mondjak.

De továbbra sem tudom, hogy milyen bevallást kell adnom 6o napon belül. Ez már sok, sőt riasztó. 

Ehhez mit szóltok?

ferenczi4

HozzászólásSzerző: pictboy » csüt. dec. 15, 2011 11:39 am

Kedves dorkavics!

Főtevékenységként EVA-s egyéni vállalkozó vagyok, a járulékaimat is így fizettem eddig. Januártól úgy tervezem, hogy szüneteltetni fogom a tevékenységemet meghatározatlan ideig, mivel nincs elegendő megrendelés. Úgy olvastam, hogy egy minimális (~5000 Ft) összeg erejéig lesz így is TB fizetési kötelezettségem, de ez nem jelent problémát. Kérdés: ha az egyéni vállalkozás mellett még tulajdonos vagyok egy bt-ben is (ami szintén nem muzsikál valami fényesen), akkor van-e még valamilyen fizetési kötelezettségem? Be kell-e jelentenem magam kötelezően a bt-be?

pictboy

HozzászólásSzerző: dorkavics » pén. dec. 16, 2011 8:38 am

Szia Pictboy!

Attól függ, hogy beltag v. kültag vagy, ill. hogy ügyvezető vagy-e?

dorkavics

Vissza: EVA