Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVÁ-s bt beltagjának járulékai 2010-ben

EVA

EVÁ-s bt beltagjának járulékai 2010-ben

HozzászólásSzerző: Őstatu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Evás bt-nél személyesen működik közre a beltag. Neki máshol van munkaviszonya(40 órás), a bt-nél nincs. "Osztalékot" vesz ki, az eva megfizetése után.

Kérdéseim, hogy a tevékenységre jellemző kereset alapján kell járulékot fizetnie? Kell a 1008.ról NY-bevallást küldenie?

Köszönöm,

P.

Őstatu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

EVÁ-s bt beltagjának járulékai 2010-ben

HozzászólásSzerző: mazsi5 » pén. jan. 29, 2010 3:36 pm

Szia!  Ha ezen tag személyes munkavégzése (tagi közreműködése) ingyenes és egyébként máshol heti 40 órás munkaviszonyban áll, akkor kötelező , minimum járulékfizetési kötelezettség nincs vele kapcsolatban a Bt-nél. Ha  kap díjazást, akkor csak a kapott összeg után járulékozik ő is és a Bt. is.  Tehát nem játszik a tev-re jell.kereset.

Mivel azonban biztosítást tekintve a nem kieg.tev.társasvállalkozó a Tbj.tv. alapján biztosítottnak minősül.. és ha vesszük azt, hogy 2010-re vonatkozóan már nem lesz külön NYENYI, eddig meg amíg volt, az ilyen tagról is adni kellett NYENYI lapot kiállítani, nulla adatokkal.. Most állítólag a 1008-ast már úgy állították össze, hogy az a "NYENYI helyett is jó legyen" -  hát ebben nem foglalnék állást, hogy elegendő-e csak az NY a Bt. részéről, vagy mi van a jövedelemben nem részesülő, de nem kieg.tev.társ.vállalkozókkal kapcsolatban. 

Ha az NY-re vonatkozó tájékoztatást nézzük, ha nincs mit vallani a 1008-on akkor mehet a bevallást helyettesítő nyilatkozatként az NY, akkor is elegendő az NY, ha azt nézzük, hogy se 0808M-et, se 0908M-est nem kellett kiállítani azon tagokrók, akik a Tbj szerint biztosított társasvállalkozónak minősültek, és így elég volt pld-ul 2009-ben a 09NY, viszont a 2009-es NYENYI adatszolgáltatást meg kell tenni azon nem főfoglalkozású társasvállalkozókról is, akik ingyenesen működtek közre és kötelező min.járulékfizetési kötelezettségük nem volt és jövedelmük sem volt..  Most 2010-ben, a biztosíytottak bejelentőn be van jelentve az illető, hogy mondjuk munkaviszony melletti társasvállalkozó, nem megy róla semmi 1008M, mert járulékköteles jövedelmet nem kapott... akkor felmerül a kérdés, hogy a Tbj. adatszolgáltatási kötelezettségnek eleget tettünk-e, aminek már az Art. 31.§ (2)- szerinti tartalommal kell eleget tenni.. tehát a 1008-ason,

de  ez még számomra is kérdés, hogy akkor most mi van a nem kieg.tev.társasvállalkozók Tb szempontjából való adatszolgáltatásával, ha nincs jövedemük, vagy pedig ezen változással lehet, hogy megszűnik azon kötelezettség, hogy pld-ul a munkaviszony melletti ev.,aki nem vett fel vállalkozói kivétet,  köteles volt magáról NYENYI-t adni, akár nullásan, ugyanígy a társaság a munkavisz.melletti társ.vállalkozójáról akár nullásan... hogy ez már 2010-től már lényegtelen..vagy nem.  Üdv.

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég