Adófórum

Adózási és számviteli információk

Mennyi legyen a járulék alap?

EVA

Mennyi legyen a járulék alap?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. jan. 27, 2010 8:34 pm

Bentfelejtették a törvényben ezt a kitételt.... :)
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Mennyi legyen a járulék alap?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jan. 27, 2010 9:25 pm

Szia! Nyugodtan akár a minimálbér, akár attól több, amit jónak látsz és elbírsz.., akár ráfogod, hogy az a tev.piaci értéked... Nem igazán lehet bizonyítani se pro, se kontra..   A törvény meg olyan, mint akik hozták.. és mint már lassan minden ebben az országban.. és ezzel nem politizálni akarok. 

Ha beleveted magad a törvényekbe, mert mindenáron szeretnéd azt betűre betartani, a tv. úgy van megszövegezve és alkotva, hogy erre kevés legyen az esélyed.. és soha ne lehess abban biztos, hogy tényleg jól értelmezted és hogy nyugodt lehetsz..mert  szándékod szerint be akarod tartani azt... ez a folyamatos jogbizonytalanság lebegtetés, ekkor nem ugrálhat a polgár, mert nem lehet benne biztos, hogy tudtán és akaratán kívül l"nincs-e vaj a fején".., 

 Elméletileg kell lenni írott papírodnak arról, hogy a tevékenységed piaci értékét mennyiben állapítod meg és milyen elvek, körülmények mentén " jöttél rá"  arra az összegre, amire azt mondod, hogy az a piaci....

Az a bizonyos bejelentés.. az az, amit Szedlacsek is ír, azzal van jelentve és az van jelentve, amit a járulékalaphoz beütsz..  Üdv.
melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Mennyi legyen a járulék alap?

HozzászólásSzerző: nemethjudi » csüt. jan. 28, 2010 4:52 am

Sziasztok!

 

És mi van a másodállású egyéni vállalkozókkal? Akinek van főállása, és egyébként ha nincs kivétje, ugye nem fizet járulékot.? 

Mert én ezt nem látom leírva! Kötelező nekik is most már fizetni?

Köszönöm:

J

nemethjudi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Mennyi legyen a járulék alap?

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. jan. 28, 2010 6:01 am

A másodállású továbbra is csak a kivét összege után fizet járulékot.

 A TJK csak SZJA tekintetében vonatkozik rá.

kriszta4
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Mennyi legyen a járulék alap?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. jan. 29, 2010 10:28 am

Szia Judit!  Nem mindegy, hogy milyen adózású ev-nél kérdezed, azt, hogy ha az illető nem főállású ev..

Itt a kérdező az EVÁ-s főfoglalkozású ev-vel kapcsolatosan kérdezett, az EVÁ-s nem főfoglalozású ev-nek is van járulékfizetési kötelezettsége, ha munkaviszony melletti, akkor n.évente az EVA adóalap 4%-a után, ha kieg.tevékenységű, akkor az EVA adóalap 10%-a után nyugdíjjárulék évente egyszer t.évet követő év jan.12-ig.

Az SZJA szerinti vállalkozói adós, nem főfoglalkozású ev.-nek vállalkozói kivét hiányában nincs TB járulék fizetési kötelezettsége évközben, de ha megmarad a tv. így, ahogy van és az ilyen ev. nem számol el évközben vállalkozói kivétet, akkor majd ott lesz neki az un. kivét-kiegészítés dolog, ha egyébként keletkezik évesen vállalkozói jövedelme..  Tehát kötelező minimum járulékfizetési kötelezettség nincs az ilyen ev-nél.. de ha marad a tv., akkor évvége felé el kell majd (célszerű lesz)  gondolkodni, hogy inkább kivétként SZJA-zza, TB-z, vagy kivét-kiegészítésként 27% ehó-zik és összevonandó jöv-ként adózik az után, ami kivét-kiegészítésnek minősül.

Üdv. 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Előző

Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég