Adófórum

Adózási és számviteli információk

Evás más cégen keresztül szláz kapcsoltba

EVA

Evás más cégen keresztül szláz kapcsoltba

HozzászólásSzerző: pseniko » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Van egy evás kft, aki mint kiderült utólag kapcsolt cégbe számláz. (megittuk a levét 25+25% az eva összege).  Lehetséges-e, hogy egy harmadik cégen keresztül számlázzon a kapcsolt félnek, a harmadik fél társaságában sem az evás cégnek sem a "kapcsoltnak" nincs résztulajdona, ill semmilyen rokoni kapcsolatban nem állnak a cégek a harmadik féllel.

Lehet-e így számlázni, vagy megint előjön valami csavar ami által nem ajánljátok. Lehet kifogása az APEH-nak?

Mára kelle válaszolnom és ilyen témában abszolút nem vagyok otthon.

Enci

pseniko
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Evás más cégen keresztül szláz kapcsoltba

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. dec. 18, 2009 10:59 am

Szia Enci!  Gondolom ezt nem kérdezed komolyan..  Persze, hogy nem lehet kifogása az APEH-nak, ha csak az nem, hogy az a közbeiktatott cég fiktív számlát ad a vevőjének, meg Ti is fiktíven számláztok a közbeiktatottnak.  A csavar a dologban annyi, hogy leginkább annak kell számlázni és afelé a vevő felé, aki szolgáltatás nyújtást, termékértékesítést ténylegesen teljesíti és affelé a vevő felé, aki azt ténylegesen megvette, igénybe vette.

Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Evás más cégen keresztül szláz kapcsoltba

HozzászólásSzerző: pseniko » pén. dec. 18, 2009 11:38 am

Köszi Melcsi!

Sajnos már így év vége felé tele van a hócipőm, és keverem a szezont a fazonnal.

Tehát elvileg az Apeh nem kifogásolhatja, illetve ez így nem minősül kapcsolt vállalkozásnak. A fiktív számlázást hagyjuk,de elvileg a számla mögött munka is áll. A csavart szerintem egy alvállalkozói szerződéssel talán ki lehet küszöbölni.

Enci

pseniko
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Evás más cégen keresztül szláz kapcsoltba

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. dec. 18, 2009 12:21 pm

Szia! Az, hogy visszamenőlegesen szerződéseket írni.. az belátásotok szerint.  Az, hogy a Ti részetekről történt munkavégzés, vagy valami, amiről szó van, ami számlázandó , az nem vita téma. Nem tudom milyen tevékenységről van szó..  de ha az alvállakozós dolog, akkor ott a fővállalkozónak a közbeiktatott cégnek kellene lenni, aki igénybe vehetne benneteket, mint alvállalkozót.. mert Ti csak így tudnátok közvetlenül a közbeiktatott cég felé számlázni...  Az ilyen szerződésben azért szó szokott lenni arról, hogy kinek a részére és, hogy a x.y. fővállalkozó és x.y. megrendelő között létrejött ilyen olyan szolgáltatáson belül a milyen munkára.... De a kapcsoltság elkerülésére nem biztos, hogy célszerű az alvállkozósdi..   Akit közbeiktattok, annak azért többről kellene számláznia, mint amennyibe neki ez kerül, tehát, mint amit Ti számláznátok felé.. több szempontból is...

(Ha összefésülésre kerül alkalmasint a dolog, akkor az azért nem igazán életszerű, hogy van két cégem (1-es, 2-es), a tevékenységet én végzem az EVÁ-s (1-es) cégemmel , de mint alvállalkozó a másik saját cégem és egy harmadik közötti szerződéssel kapcsolatban.., mert nem tudtam, hogy a másik (2-es) cégemben megrendeltem olyan szolgáltatást, amit egyébként az (1-es ) saját  cégem végez.. nem ragozom.,  az is lehet, hogy a kutya nem fogja megnézni soha..)

Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég