Adófórum

Adózási és számviteli információk

El nem számolt écs eva előtt

EVA

El nem számolt écs eva előtt

HozzászólásSzerző: Mukela1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Nem vagyok szakember, csak egy egyéni vállalkozó (AM), aki jövőre átlép az EVA-ba. Két könyvelőtől két ellentétes véleményt hallottam azzal kapcsolatban, hogy mit kell csinálni az el nem számolt écs-vel a 2009-es adóbevallásban. Az egyik szerint a törvény azt írja, hogy ezeket a tárgyi eszközöket figyelembe kell venni és adót kell utánuk fizetni. A másik szerint csak nyilvántartást kell róluk vezetni, de nem képeznek adóalapot. Már az Apeh ügyfélszolgálatán is érdeklődtem, de nem tudtak rá válaszolni.

Ezt a két idézetet az oldalukról másoltam ki:

"20. Amennyiben a főállású egyéni vállalkozó az eva-t választja (megfelelek a követelményeinek), akkor az eddig még teljesen le nem amortizálódott eszközei amortizációja hogyan alakul?

Az eva hatálya alatt költség nem számolható el, az áfával növelt bevétel után kell 15 százalék adót fizetni.

E törvény hatálya alatti időszakban tárgyi eszköz nyilvántartását továbbra is vezetni kell és a tárgyi eszköz beszerzési árából évenként 20 százalékot elszámoltnak kell tekinteni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tárgyi eszköz nyilvántartásában a tárgyi eszközök nettó értékét a beszerzési ár 20 százalékával évenként csökkenteni kell.

Ez a szabály vonatkozik a személygépkocsira is, de cégautó adót nem kell megfizetni, mert a cégautó adót is kiváltja az eva."

 

 "Az egyszerűsített vállalkozói adó legfontosabb szabályai

A bejelentés évében az egyéni vállalkozásból származó éves jövedelem megállapításakor az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésére vonatkozó előírások szerint a meglévő készletekkel kapcsolatos bevételt meg kell állapítani és azt mindaddig adóalapot nem érintő bevételként kell nyilvántartani, amíg az egyéni vállalkozó e törvény előírásai szerint teljesíti adókötelezettségét vagy – ezt megszüntetve – a személyi jövedelemadó törvény szerinti átalányadózást alkalmazza. A megszűnés szabályai szerint megállapított készletek értékét – az adóalanyiság 2009. évre való választása esetén – a 2008. évi bevallásban (0853-as bevallásban) szerepeltetni kell."

Tanácstalan vagyok, akkor most kinek van igaza?

Segítségeteket előre is köszönöm!


Mukela1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

El nem számolt écs eva előtt

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » szer. dec. 16, 2009 11:32 am

A két válasz azért tér el egymástól, mert a tárgy eszköz és a készlet az két különböző dolog.

A tárgyi eszköz - gépek, berendezések.

Ezeknek a nyilvántartását továbbra is vezetni kell, mégpedig úgy, hogy a beszerzéskori érték 20%-át kell elszámoltnak tekinteni.

Ez az eva szempontjából semmit nem jelent, csak azt, hogyha pár év múlva vissza térsz az evából, akkor már nem biztos, hogy lehet értékcsökkenést elszámolni.

 

A másik válasz a készletekre vonatkozik, ez áru vagy anyagkészletet jelent, nem pedig tárgyi eszközt

Üdv Móni

Bi.Monika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

El nem számolt écs eva előtt

HozzászólásSzerző: validitas » szer. dec. 16, 2009 11:56 am

Szia!

A tanácstalanságodat több dolog okozza:

1. Az idézett szöveg már kicsit régi, az eva sem 15%, a cégautó adó tekintetében is változás történt.

2. Keveredik a készlet, a tárgyi eszköz, és gyanítom az Áfa is, tehát tisztázni kell, hogy mire vagy kíváncsi, illetve mi mit jelent.

A készletek: az anyag és az áru. Ezeket év végén fel kell leltározni, és nyilván kell tartani, de nem kell az áttérés miatt adót fizetni utánuk, ha továbbra is a vállalkozásban használod fel, értékesíted őket. Csak akkor kellene adózni utánuk, ha kivonnád a vállalkozásból, pl. magáncélra használnád fel.

A tárgyi eszközök pedig azok a gépek, berendezések, járművek, bérleti jogok, stb. amit a vállalkozás több éven keresztül használ a vállalkozás munkája során. Ezekre a még el nem számolt értékcsökkenést az Evás időszak alatt évi 20%-kal elszámoltnak kell tekinteni, azaz a nyilvántartásukba évenként az écs. fel kell jegyezni. Más teendő nincs. 

Adózni szintén akkor kellene a tárgyi eszközök után, ha azt a vállalkozásból kivonnád, jövőre már nem a vállalkozás céljaira használnád.

Szerintem ami választ kaptál, szó lehetett még az áfáról is, mert ha áfás egyéni vállalkozó lennél (alanyi mentes vagy, ha jól látom a kérdésedből), akkor a 2009-ben beszerzett tárgyi eszközök miatt áfát kellene fizetni, a használatból hátralévő hónapokra. 

De mivel alanyi mentes vagy, erről sincs szó. Remélem, így már tisztább kicsit a kép.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

El nem számolt écs eva előtt

HozzászólásSzerző: Mukela1 » szer. dec. 16, 2009 1:08 pm

Köszönöm szépen a kimerítő választ, remélem meg tudom győzni a könyvelőmet is, aki az adóbevallásomat készíti.

 

Zsuzsi

 

Mukela1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég