Adófórum

Adózási és számviteli információk

59 éves rokkant nyugdíjas EVA-s kereseti korlátja

EVA

59 éves rokkant nyugdíjas EVA-s kereseti korlátja

HozzászólásSzerző: kati.fabian » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Ügyfelem 2000. óta rokkant nyugdíjas EVA-s egyéni vállalkozó. Jelenleg 59 éves, III. csoport beli rokkant.

Azt szeretném megkérdezni, hogy 2009-ben mennyit kereshet, anélkül, hogy nyugdíja veszélybe kerülne.

Tudnak-e valamit arról, hogy 2010.jan.01-től várható-e változás.

Köszönöm

kati.fabian
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

59 éves rokkant nyugdíjas EVA-s kereseti korlátja

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. nov. 16, 2009 8:32 pm

Szia!

Az EVÁ-s egyéni vállalkozónál az EVA bevétel 10 %-a nem lehet több, mint a rokkantnyugdíj-számításának az alapja. (Vagy ennek valorizált értéke.)

Szóval nála a 10 %-ot kell nézni.

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

59 éves rokkant nyugdíjas EVA-s kereseti korlátja

HozzászólásSzerző: kati.fabian » hétf. nov. 16, 2009 9:41 pm

Szia,

ezt a véleményedet már ütköztetted az APEH-al?

Jó lenne, ha így lenne!

Az év elején voltam bennt egyeztetni náluk, azt mondták, hogy jövő év febr.-ban ők átküldik a bevallás számait a nyufig-nak és majd ők döntik el, hogy szerintük mennyi a jövedelem és egyösszegben kérhetik vissza a hathavi nyugdíjat, ha ugy ítélik meg. Azóta meg, mint tudjuk csak romlott a helyzet 2009.jul.01-el bruttó 71.500 a korhatár alatti rokkantak kereseti plafonja. Akkor azt mondták, őszintén sajnálják, nincs a törvényhez nekik végrehajtási utasítás, értelmezés.

kati.fabian
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

59 éves rokkant nyugdíjas EVA-s kereseti korlátja

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » kedd nov. 17, 2009 7:38 am

.

gyorkosolga
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

59 éves rokkant nyugdíjas EVA-s kereseti korlátja

HozzászólásSzerző: madora100 » kedd nov. 17, 2009 3:17 pm

2009. január 1-jétől az "új" szabályok vonatkoznak minden aktív korú - azaz a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem érő - rokkantsági nyugellátásban részesülőre. Ezen új szabályok értelmében 2009. január 1-jétől a rokkantsági nyugdíj mellett abban az esetben lehet munkát vállalni, ha az aktív korú nyugdíjas hat egymást követő hónapra vonatkozó - a személyi jövedelemadóval és egészségbiztosítási járulék, nyugdíjjárulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj, valamint munkavállalói járulék összegével csökkentett, azaz nettó - keresetének, jövedelmének havi átlaga nem haladja meg a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegének kilencven százalékát, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelés(ek) mértékével növelt összegét, de legalább a mindenkori kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összegét. A kiegészítő tevékenységű evás egyéni vállalkozó nettó jövedelme nem más, mint a Tbj-tv. 37. § (2) bekezdésében meghatározott nyugdíjjárulék-alap, azaz az Eva-tv.-ben meghatározott adóalap 10 százaléka, csökkentve a nyugdíjjárulékkal. Ennek összege kell, hogy alatta maradjon a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összege kilencven százalékának, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelés(ek) mértékével növelt összegének. A rokkantsági nyugdíj alapját képező átlagkereset kilencven százalékának növelése során azokat a rendszeres nyugdíjemeléseket kell figyelembe venni, amelyek a nyugdíjas számára folyósított rokkantsági nyugdíjra is vonatkoznak. Amennyiben a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegének kilencven százaléka, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelés(ek) mértékével növelt összege nem éri el a minimálbér összegét, akkor a rokkantsági nyugdíjas havi átlagban a minimálbérnek megfelelő összegű nettó jövedelem mellett folytathat keresőtevékenységet. A kereseti határ átlépésének vizsgálata érdekében az adóhatóság a rokkantsági nyugdíj folyósítása alatt közreműködik. Ennek keretében az állami adóhatóság a rokkantsági nyugdíjban részesülő keresetére, jövedelmére vonatkozóan havi rendszerességgel adatokat továbbít a nyugdíj-biztosítási igazgatási szervnek. Tehát a nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv hivatalból vizsgálja a keresethatár átlépését. Ezen túlmenően a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó esetében a keresetvizsgálatot a Tny-tv. R. 85. § (5) bekezdése szerint bejelentett kereseti jövedelmi adatok alapján kell elvégezni. Ez azt jelenti, hogy ha a III. rokkantsági csoportba tartozó aktív korú rokkantsági nyugdíjas egyéni vállalkozóként folytatott keresőtevékenysége miatt veszíti el a nyugdíjra jogosultságát, azt köteles 15 napon belül a nyugdíjfolyósító törzsszámára hivatkozással bejelenteni a NYUFIGnak.

(a Tb levelek 2009.02.10-i számából)

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég