Oldal: 1 / 1

EVA-s Bt nyugdíjas beltag járulékai

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: krisz.bernhardt@freemail.hu

sziasztok!

Van egy Evás Bt. nyugdíja beltaggal. Minden hónapban valljuk és fizetjük a 4500,-ot és az 1.950,-EHot!

Egy fájtágításon most hallottam, hogy nyugdíjjárulékot is kell fizetni az eva alpa 10%-a után!

Ez mióta van, hol van leírva? mikor és hogyan kell mia alapján? Mikor kell vallani és befizeni?

Akkor most az egész éves 0908-at önrevízióznom kell?

köszi, ha segítettek

Kriszti


EVA-s Bt nyugdíjas beltag járulékai

HozzászólásElküldve: szomb. okt. 10, 2009 2:04 pm
Szerző: apóca

Az  EVÁ-s vállakozónak a bevétel 10 %-a után fizetni a járulékokat. Mivel beltag, ezért gondolom, őt terheli ez, hiszen a bevételből költség nem vonható le.


EVA-s Bt nyugdíjas beltag járulékai

HozzászólásElküldve: szomb. okt. 10, 2009 2:44 pm
Szerző: madora100

Kiegészítő tevékenység

Kiegészítő tevékenységet folytató az az egyéni, illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytat, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. Kiegészítő tevékenységűnek minősül az is, akinek a saját jogú nyugdíja szünetel. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, valamint a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás 4500 Ft összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot és 9,5%-os nyugdíjjárulékot fizet. A nyugdíjjárulék alapja társas vállalkozónál a személyes közreműködése alapján járó járulékalapot képező jövedelem, egyéni vállalkozónál az e tevékenységből származó vállalkozói kivét, átalányadózó esetén az átalányadó alapját képező jövedelem. EVA-adózó kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozó az EVA előleg alap 10%-a után fizeti meg a nyugdíjjárulékot. Eva hatálya alá tartozó társaság tagjáról lévén szó, az érintett személyes közreműködésére tekintettel járulékalapot képező (szja-köteles) jövedelemben nyilvánvalóan nem részesül, így nyugdíjjárulék nem terheli. Ha a tagi jogviszonyára tekintettel jövedelemkivétet számolna el, akkor a járulékalapot képező jövedelme után 9.5% nyugdíjjárulékot kéne fizetnie. De miért is venne ki jövedelmet, s adózna az szja tv.szabályai szerint, amikor adózhat az eva tv.szerint sokkal kedvezőbb feltételekkel.                


EVA-s Bt nyugdíjas beltag járulékai

HozzászólásElküldve: szomb. okt. 10, 2009 3:23 pm
Szerző: melcsi62

Szia Kriszti!   Valamit félreérthettél azon fejtágítón, vagy ők tájékoztattak félre....

Hiszen a Bt., az gazdasági társaság, ha a Bt tagja, akár éppen a beltagja a Bt. tevékenységében tagként személyesen munkát végez, akkor társasvállalkozó.. , ha egyébként nyugdíjas, akkor kieg.tev.társasvállalkozó...   Tehát, ha kieg.tev. társasválló az adott beltag, akkor pontosan jól csináltátok eddig, hogy megfizette a cég az ehót és eü.szolg.járulékot...

Ha ez a személyesen közreműködő tag a közreműködéséért nem részesül jövedelemben, akkor nincs miből nyugdíjjárulékot vonni tőle..  Ha viszont ezért a munkáért díjazás jár neki, akkor a tényleges kifizetésre kerülő díjazásából 9,5 %nyugd.járulékot és SZJA előleget is kell vonni..

Az a bizonyos EVA bevétel 10%-a járulékalapnak minősül:  az az EVÁ-s kieg.tevékenységű egyéni vállalkozóra vonatkozik..    és nem az EVÁ-s gazdasági társaság kieg.tevékenységű társasvállalkozójára..

Üdv.

 


EVA-s Bt nyugdíjas beltag járulékai

HozzászólásElküldve: szomb. okt. 10, 2009 3:39 pm
Szerző: krisz.bernhardt@freemail.hu

szia!

nagyon szépen köszönöm, hogy megnyugtattál, hogy jól csináltam!

K


EVA-s Bt nyugdíjas beltag járulékai

HozzászólásElküldve: szomb. okt. 10, 2009 3:40 pm
Szerző: krisz.bernhardt@freemail.hu

szia!

nagyon szépen köszönöm válaszodat!

Megnyugtattál, hogy jól csináltam a dolgokat, csak félreértttem valamit!

Köszi

 


EVA-s Bt nyugdíjas beltag járulékai

HozzászólásElküldve: vas. okt. 11, 2009 8:49 am
Szerző: madora100
Nagyon szívesen. Az embert egy félreértett szó is meg tudja keverni. Jó, ha több helyről is "megtámogatják". Az a lényeg, hogy jól jártál el, s nem kell önellenőrzéssel kinlódni.

EVA-s Bt nyugdíjas beltag járulékai

HozzászólásElküldve: szer. okt. 14, 2009 4:39 pm
Szerző: Szappanosné1

Szia

Én jártam ben az APEH-nál megkérdezni ugyanezt , azt válaszolták ha a nyugdíjas beltag a társasági szerződés szerint nem személyes közreműködő akkor nem kell fizetni semmit . Ha személyes közreműködő de nem kap juttatást akkor a dolog úgy működik ahogy te is intézted.

üdv