Adófórum

Adózási és számviteli információk

Evás cég értékesítése

EVA

Evás cég értékesítése

HozzászólásSzerző: SZESZE » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy ha van egy EVÁS BT-nk és szeretnénk eladni,  akkor ugye ameddig mi vagyunk a beltagok addig mi felelünk az összes  tulajdonosváltozás előtti tartozásért, mindenért! Most jelentkezett egy személy és azt mondta a beltagnak, hogy átvállal minden tartozást és átíratja a céget! Nem sok tartozásunk van ill. nincs is mert előleget fizettünk az EVÁ-ra! Más kötelezettségünk nincs!  Én mondtam a vállalkozónak, hogy én nem mernék így túladni a cégen, csak akkor ha nincs tartozásunk, nullásigazolás, stb. megvan! De mi lehet a jó abban, ha Evás céget vesz tartozással?  El sem tudom képzelni!Pláne BT-t!

Köszönöm ha válaszoltok!

ÜDV. SZESZE

SZESZE
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Evás cég értékesítése

HozzászólásSzerző: tepimail » hétf. aug. 10, 2009 11:35 am

Szia! Az  EVA választásának megvannak a feltételei, többek között  csak két adóévet követően lehet választani. Tehát aki "rögtön" EVÁzni szeretne,  mert számára kedvezőbb a 25% mint az általános adózási módok, az inkább EVA-s céget vesz. Vigyázzni kell mert az 50%-nál nagyobb tulajdoni rész eladása is kizáró ok lehet. EVA trv. 3.§.(1) h). (A cégvásárlást minimum két év alatt szokták lebonyolítani, hogy megmaradjon az EVA alanyiság).

üdv:tepimail 

tepimail
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Evás cég értékesítése

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. aug. 10, 2009 1:03 pm

Szia!

Talán nem árt tudni a következőt (sem):

Gt. 104. § (1) A társaságtól megváló tag - ideértve a társasági részesedését átruházó tagot is - a tagsági jogviszonya megszűnésétől számított ötéves jogvesztő határidőn belül, ugyanúgy felel a társaságnak harmadik személlyel szemben fennálló, a tagsági jogviszonya megszűnése előtt keletkezett tartozásáért, mint ahogy a tagsági jogviszonya fennállta alatt felelt.

P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Evás cég értékesítése

HozzászólásSzerző: SZESZE » hétf. aug. 17, 2009 7:31 am

Sziasztok!

Még mindig itt tartok! Eszembe jutott,hogy ha a BT bevételi nyilvántartást vezet, akkor tulajdonosváltás előtt - 5o % - akkor kifizetem az adók után fennmaradó összeget! Jegyzett tőke arányában a tulajdonosok között! Mivel nem tartozik a számviteli tv. alá! És a bevallást a következő könyvelő fogja bevallani, - adjam oda a számlákat, nem nagyon szeretném - ! Talán legjobb az lett volna, ha évvégén adja el a céget, nem most! És mi lesz tulajdonos változás után a kültagokkal hiszen ők is tulajdonosok!

Vagy ők csak papíron kapják meg a részüket? Sok minden eszembe jut közben!

Köszönöm ha segítetek!

Üdv. SZESZE

SZESZE
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Evás cég értékesítése

HozzászólásSzerző: buzdogan » hétf. szept. 14, 2009 9:39 am

Szia !

Én is hasonló cipőben járok, a tulajdoni hányad korlát miatt azt csináljuk, hogy a beltag átmegy kültagba, a kültag kilép, az új tulaj beltag lesz, persze ez csak az 50%-nál igaz. Az új beltag, mint ügyvezető bejelentkezik 09T180-on, de a régi beltag(most már kültag)hozzáférése is megmarad, így láthatja, hogy milyen bevallásokkal kutyvászol az új tulaj, amihez most már persze nekünk semmi közünk.Arégi beltag jövőre kilép, mint kültag.

 

buzdogan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:08 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég