Szeretném kiegészíteni Nádor válaszát azzal, hogy a Gt. 133. §.-a értelmében az osztalék kifizetését természetesen taggyűlési határozattal kell alátámasztani. Ekkor már meg kell lennie a már fent is említett közbenső mérlegnek, hiszen az alapján dönt a taggyűlés a kifizetésről. Az SZJA 66. §. (4) szerint az osztalékelőleget terhelő adó mértéke 25%, melyet adóelőlegként kell nyílvántartani és adóelőlegként kell elszámolni év végén az osztalékot terhelő adóval szemben.
ducheniko
Ducheniko!
Úgy tudom EVÁ-s vállalkozások esetében nincs osztalékadó?!
Köszi a választ. Kati
Valóban ez az általános nézet! Csakhogy az EVÁ-s vállalkozások között különbséget kell tennünk a szerint, hogy nyilvántartásait a számviteli törvény előírásainak megfelelően köteles vezetni vagy sem. Aki ugyanis bevételi nyilvántartás vezetését választja, tehát társasági formája bt. vagy kkt. az fizeti az osztalék utáni adót kiváltó adót. A jövőben pedig az eredmény nem is lesz nyilvántartva, hiszen csak egyszerű bevételi nyilvántartás lesz. Az eredmény tehát szabadon kivehető. Azonban az EVÁ-s vállalkozások másik része, így a kft. is vezeti a komplett, eredményt is tartalmazó nyilvántartást. Számára nincs ÁFA fizetési kötelezettség és a nyereséget is leadózza, amikor az EVÁ-t befizeti, azonban az eredményt nem lehet csak úgy szétosztani.
Egyébként a probláma fel sem merül mindaddig, amíg ki nem lép az EVA hatálya alól, hiszen addig nem kell házipénztár adót fizetni. Ugyanakkor sokan szeretnék most megfogni az átmeneti 10%-os osztalékadóval járó előnyöket. Erről egyébként már írtam egy korábbi kérdés kapcsán!
ducheniko
A házipénztár adó nem vontkozik az EVÁ-sokra, ezt már elolvastam, de nem találom az EVA Törvényben és eddig nem is tudtam sehonnan a fenti állításodat kiolvasni csak az EVA törvény indoklásában utal a "2002. évi XLIII. törvény indokolása z egyszerűsített vállalkozói adóról, a részletes indoklásban: A 25. §-ához A társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény módosítása a Társasági adóalanynak nem minősülő szervezetek közé illeszti az eva szerint adózó vállalkozásokat." Arra vonatkozóan, hogy fizetni kell az EVÁ-s Kft tagoknak az osztalék után adót, sehol semmilyen anyagot eddig nem találtam.
Üdv.Kati
Mivel nincs ilyen szabályozás erre vonatkozóan az általános szabályokat kell követni. Márpedig, ha egy vállalkozásnak van nyilvántartott eredménytartaléka, amit szeretnének a tagok szétosztani egymás között osztalékként, akkor fizetni kell az osztalékadót is. Tehát most olyan szabályt kellene keresned, amivel ezzel ellentétes!
ducheniko
Akkor kell EVÁ-s tagnak osztalékadót fizetni kivett osztalék után, ha az osztalék kifizetése az EVA-s időszakot megelőző eredménytartalék terhére történik. EVA-s időszak alatt keletkezett eredményből osztalék fizetése esetén nem terheli osztalék adó.
Kati
Kedves ducheniko!
Nem tudom elfogadni a válaszodat és nem is értek vele egyet, mert ellenkezik az EVA elveivel, hiszen ezt az adónemet azért találták, hogy egyszerűsítsék az adminisztrációs terheket és valamilyen szinten legalizálják a bevételeket. Most, hogy emelték az EVÁ-t 25 %-a, minden ezzel kapcsolatos írásban figyelmen kívül hagyták az osztalék után fizetendő adót, hisz akkor semmi sem motiválná az EVA választést illetve az emelés utáni meghagyást!
Üdv. Kati
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég