Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVÁ-s kft osztalékfizetése

EVA

HozzászólásSzerző: katalin4 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Fizethet-e év közben EVÁ-s Kft osztalékot, hogyan, milyen dokumentumokkal célszerű ezt alátámasztani. Köszönöm.
katalin4

HozzászólásSzerző: Nádor » szer. aug. 30, 2006 7:12 am

Osztalék előleget fizethet év közben és közbenső mérleggel kell alátámasztani.
Nádor

HozzászólásSzerző: katalin4 » szer. aug. 30, 2006 7:27 am

Köszönöm, én is erre gondoltam.
katalin4

HozzászólásSzerző: ducheniko » szer. aug. 30, 2006 7:57 am

Szeretném kiegészíteni Nádor válaszát azzal, hogy a Gt. 133. §.-a értelmében az osztalék kifizetését természetesen taggyűlési határozattal kell alátámasztani. Ekkor már meg kell lennie a már fent is említett közbenső mérlegnek, hiszen az alapján dönt a taggyűlés a kifizetésről. Az SZJA 66. §. (4) szerint az osztalékelőleget terhelő adó mértéke 25%, melyet adóelőlegként kell nyílvántartani és adóelőlegként kell elszámolni év végén az osztalékot terhelő adóval szemben.

ducheniko

ducheniko

HozzászólásSzerző: katalin4 » szer. aug. 30, 2006 8:03 am

Ducheniko!

Úgy tudom EVÁ-s vállalkozások esetében nincs osztalékadó?!

Köszi a választ. Kati 

katalin4

HozzászólásSzerző: ducheniko » szer. aug. 30, 2006 8:25 am

Valóban ez az általános nézet! Csakhogy az EVÁ-s vállalkozások között különbséget kell tennünk a szerint, hogy nyilvántartásait a számviteli törvény előírásainak megfelelően köteles vezetni vagy sem. Aki ugyanis bevételi nyilvántartás vezetését választja, tehát társasági formája bt. vagy kkt. az fizeti az osztalék utáni adót kiváltó adót. A jövőben pedig az eredmény nem is lesz nyilvántartva, hiszen csak egyszerű bevételi nyilvántartás lesz. Az eredmény tehát szabadon kivehető. Azonban az EVÁ-s vállalkozások másik része, így a kft. is vezeti a komplett, eredményt is tartalmazó nyilvántartást. Számára nincs ÁFA fizetési kötelezettség és a nyereséget is leadózza, amikor az EVÁ-t befizeti, azonban az eredményt nem lehet csak úgy szétosztani.

Egyébként a probláma fel sem merül mindaddig, amíg ki nem lép az EVA hatálya alól, hiszen addig nem kell házipénztár adót fizetni. Ugyanakkor sokan szeretnék most megfogni az átmeneti 10%-os osztalékadóval járó előnyöket. Erről egyébként már írtam egy korábbi kérdés kapcsán!

ducheniko

ducheniko

HozzászólásSzerző: katalin4 » szer. aug. 30, 2006 8:39 am

A házipénztár adó nem vontkozik az EVÁ-sokra, ezt már elolvastam,  de nem találom az EVA Törvényben és eddig nem is tudtam sehonnan a fenti állításodat kiolvasni csak az EVA  törvény indoklásában utal a "2002. évi XLIII. törvény indokolása z egyszerűsített vállalkozói adóról, a részletes indoklásban:  A 25. §-ához  A társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény módosítása a Társasági adóalanynak nem minősülő szervezetek közé illeszti az eva szerint adózó vállalkozásokat."   Arra vonatkozóan, hogy fizetni kell az EVÁ-s Kft tagoknak az osztalék után adót, sehol semmilyen anyagot eddig nem találtam.

Üdv.Kati

katalin4

HozzászólásSzerző: ducheniko » szer. aug. 30, 2006 8:56 am

Mivel nincs ilyen szabályozás erre vonatkozóan az általános szabályokat kell követni. Márpedig, ha egy vállalkozásnak van nyilvántartott eredménytartaléka, amit szeretnének a tagok szétosztani egymás között osztalékként, akkor fizetni kell az osztalékadót is. Tehát most olyan szabályt kellene keresned, amivel ezzel ellentétes!

ducheniko

ducheniko

HozzászólásSzerző: Nádor » szer. aug. 30, 2006 8:58 am

Akkor kell EVÁ-s tagnak osztalékadót fizetni kivett osztalék után, ha az osztalék kifizetése az EVA-s időszakot megelőző eredménytartalék terhére történik. EVA-s időszak alatt keletkezett eredményből osztalék fizetése esetén nem terheli osztalék adó.

Kati

Nádor

HozzászólásSzerző: katalin4 » szer. aug. 30, 2006 9:06 am

Kedves ducheniko!

Nem tudom elfogadni a válaszodat és nem is értek vele egyet, mert ellenkezik az EVA elveivel, hiszen ezt az adónemet azért találták, hogy egyszerűsítsék az adminisztrációs terheket és valamilyen szinten legalizálják a bevételeket. Most, hogy emelték az EVÁ-t 25 %-a, minden ezzel kapcsolatos írásban figyelmen kívül hagyták az osztalék után fizetendő adót, hisz akkor semmi sem motiválná az EVA választést illetve az emelés utáni meghagyást!

Üdv. Kati 

katalin4

Következő

Vissza: EVA