Adófórum

Adózási és számviteli információk

evas bt átalakulása

EVA

evas bt átalakulása

HozzászólásSzerző: aenima » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ha egy evás bt. Kft-vé alakulna át, akkor megmaradhat e az evában?

 

aenima
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

evas bt átalakulása

HozzászólásSzerző: validitas » pén. ápr. 24, 2009 9:41 am

Szia!

Szerintem nem maradhat meg az evában, az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002.évi XLIII.törvény 2.§ alábbi rendelkezése miatt:

(3) A (2) bekezdésben meghatározott személy az adóévben akkor lehet adóalany, ha az adóévet megelőző naptári évben és az azt megelőző adóévben
a) a magánszemély egyéni vállalkozóként tevékenységét folyamatosan végezte, a jogi személy, a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság nem alakult át (ideértve különösen a kiválást és a beolvadást is), valamint a jogi személyben, a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságban (az öröklést kivéve) új tag nem szerzett (új tagok nem szereztek összesen) 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedést;

Üdv: Böbe
  

  
 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

evas bt átalakulása

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. ápr. 24, 2009 10:05 am

Sziasztok!

Szerintem amíg evás nem alakulhat át. Úgy gondolom, először ki kell lépnie az evából, majd átalakul, viszont további két évig (átalakulást követően) nem lehet ismét eva-alany.

 

Vegyes rendelkezések

22. § (1) A számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó jogi személyiség nélküli gazdasági társaság adóalanyra a gazdasági társaságokra vonatkozóan más jogszabályban meghatározott, a számvitelről szóló törvény szerinti beszámolóval, mérleggel, vagyonnal, saját tőkével, eredménnyel, valamint az osztalékkal kapcsolatos előírások nem vonatkoznak.

(2) Az adóalany nem határozhatja el átalakulását, egyesülését és szétválását, valamint jegyzett tőkéjének a jegyzett tőkén felüli saját tőke terhére történő felemelését.

(3) Az adóhatóság az adózó részére kiállított, az adóalanyiság adóévére vonatkozó jövedelemigazoláson feltünteti azt a tényt, hogy az adózó az eva alanya volt, továbbá az adóalany által az adóévben megszerzett összes bevételt és az adóévre megállapított adót (evát). A magánszemély adóalany által megszerzett olyan bevétel (jövedelem) tekintetében, amely nem képezi az eva alapját, az adóhatóság az erre egyébként irányadó szabályok szerint állítja ki a jövedelemigazolást.

 

Üdv.Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

evas bt átalakulása

HozzászólásSzerző: mátéedit » pén. ápr. 24, 2009 10:10 am

Szasztok!

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Nem alakulhat át, mert akkor megszűnik az evája.

Még annyit hozzáfűznék, hogy könyvvizsgáló kell hozzá, az sem olcsó mulatság.

Edit

mátéedit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég