Adófórum

Adózási és számviteli információk

Törzstőke kivét EVA-ra áttért KFT-nél

EVA

Törzstőke kivét EVA-ra áttért KFT-nél

HozzászólásSzerző: seprenyi55 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy ha EVA-ra 2009-től áttért KFt, aki előtte társasági adó hatálya alá tartozott, a pár éve befizetett törzstőkéjéből 2,5 millió Ft-ot szeretne kivenni,akkor milyen adót kell utána fizetni? Egyáltalán hogy veheti ki a törzstőkéjét?  Köszönöm szépen, ha válaszoltok!
seprenyi55
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Törzstőke kivét EVA-ra áttért KFT-nél

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. jan. 26, 2009 6:50 pm

Szia!

A Kft az adózástól függetlenül a Gt. hatálya alá tartozik. Törzstőkét csak társasági szeerződésen keresztül ügyvéd segítségével csökkenthet. Ha az ügylet lezajlott -akkor miután feltételezem, hogy adózott pénz fedezte a jegyzett tőkét, nincs adófizetési kötelezettség utána.

A Kft a számviteli törvény hatálya alá tartozik, könyveit a kettős könyvvitel szabályai szerint vezeti erre is legyél tekintettel.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Törzstőke kivét EVA-ra áttért KFT-nél

HozzászólásSzerző: Robbanto » hétf. jan. 26, 2009 7:55 pm

Szia! 

A társas vállalkozás jegyzett tőkéjének tőkekivonás útján történő leszállítása következtében a magánszemély tag (részvényes, üzletrész-tulajdonos) által e jogviszonyára tekintettel a társas vállalkozás vagyonából megszerzett bevételből az a rész számít vállalkozásból kivont jövedelemnek, amely meghaladja az értékpapír megszerzésére fordított értéknek a jegyzett tőke leszállításával arányos részét.A bevételt a társas vállalkozásnak a számvitelről szóló törvény előírásai szerint vezetett nyilvántartásának megfelelően kell megállapítani, értékelni, tehát automatikusan nem helytálló, hogy nincs adófizetési kötelezettség. A vállalkozásból kivont jövedelem után az adó mértéke 25 százalék.  A törzstőke csökkentés hosszadalmas folyamat és van közzétételi eljárási költsége (nem kevés) erre tekinettel kell lenni.

Üdv Robbantó

Robbanto
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Törzstőke kivét EVA-ra áttért KFT-nél

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. jan. 26, 2009 8:33 pm

Oké Robbantó igazad van!

Automatikusan valóban nem jelenthető ki, hogy nincs adófizetési kötelezettség. 

Nézzük egy kicsit még bővebben A számviteli levelekben jelent meg a kérdező kérdésével szinte teljesen azonos kérdés:

Egy társaság a 3 millió forintos jegyzett tőkéjét tőkekivonással 500 ezer forintra kívánja leszállítani. A tőkekivonást végre lehet-e hajtani úgy, hogy a tulajdonos csak a jegyzett tőkéből vonja ki a vagyonát?   

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (a továbbiakban: Gt.) és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) sem ad lehetőséget arra, hogy a kft. tulajdonosa csak a jegyzett tőkéből vonjon ki vagyont. 

A Gt. 160. §-ának (2) bekezdése előírása szerint: A törzstőke tőkekivonással történő leszállításakor a tagokat megillető összeg megállapítása során számításba kell venni - a törzstőke arányában - a törzstőkén felüli vagyon összegét is.

Amennyiben a saját tőke kevesebb, mint a jegyzett tőke összege, a törzstőke tőkekivonással történő leszállítása esetén először a veszteség rendezése miatti törzstőke leszállításáról kell dönteni. A számviteli törvény továbbá kimondja, hogy a tőkekivonással megvalósított jegyzett tőke leszállításához kapcsolódóan - a jegyzett tőke leszállításával arányos - tőketartalékot és eredménytartalékot is ki kell vonni [a számviteli törvény 36. §-a (2) bekezdésének c) pontja és 37. §-a (2) bekezdésének f) pontja]. 

- Ha a kft. saját tőkéje a jegyzett tőkét meghaladja, akkor a jegyzett tőke leszállításával arányos tőketartalék és eredménytartalék is megilleti a tulajdonost. 

- Ha a kft. saját tőkéje a jegyzett tőke alatt van, akkor a Gt. előbb hivatkozott előírása szerint a jegyzett tőke leszállításával először a veszteséget - az eredménytartalék negatív összegét - kell rendezni, majd a fennmaradó összeget vonhatja ki a kft. tulajdonosa. 

A jegyzett tőke leszállításának cégbírósági bejegyzésével egyidejűleg a tulajdonosnak járó saját tőke összegét kötelezettségként kell kimutatni.

A kötelezettség rendezése történhet:

-  pénzben vagy

-  egyéb más eszközben.  

Ha a kft. ezen kötelezettségét egyéb más eszközökben kívánja teljesíteni, akkor az eszköz tekintetében az ügylet értékesítésnek minősül, függetlenül attól, hogy eszközt a tulajdonos a kft. alapításakor vagy a jegyzett tőke emelésekor apportálta, vagy az eszközt a kft. folyamatos működés keretében szerezte be [a számviteli törvény 72. §-a (4) bekezdésének c) pontja].

Az értékesítést az eszköz jellegének megfelelően az értékesítés nettó árbevételeként, egyéb bevételként vagy a pénzügyi műveletek bevételeként kell elszámolni. Ezt követően az eszköz értékesítéséből származó követelés és a tőkekivonással történő leszállításból adódó kötelezettség kerül beszámításra (összevezetésre). [2006. évi IV. törvény 160. § (2), 2000. évi C. törvény 36. § (2) c) pontja, 37. § (2) f) pontja, 72. § (4) c) pontja]

 

 

Üdv: P.Zsuzsa  
zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Törzstőke kivét EVA-ra áttért KFT-nél

HozzászólásSzerző: seprenyi55 » kedd jan. 27, 2009 7:23 am

Köszönöm a segítségeteket. Nekem ez még kicsit magas, de megpróbálom értelmezni.
seprenyi55
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég