Adófórum

Adózási és számviteli információk

bankszámla megszüntetése

EVA

bankszámla megszüntetése

HozzászólásSzerző: sedoma » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

EVÁS kiegészítő tevékenységű  a vállalkozását megszüntette 2008.12.19-én.

A bevallását  a 0843-at 2008.12.30-án beküldöm elektronikusan. Alkalmazottja nincs, nem ÁFÁs. Kérdésem, hogy a bankszámláját mikor szüntetheti meg. Tartozása nincs az APEH felé.

Köszönöm a válaszotokat előre is.

Mindenkinek boldog ünnepeket kívánok.

sedoma 

sedoma
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

bankszámla megszüntetése

HozzászólásSzerző: HIDNA » pén. dec. 26, 2008 6:23 am

Az iparűzési adót is add be, és ha ott sem lesz utalás, illetve egyéb helyről követelés befolyást sem vár, a bankszámlát nyugodtan meg lehet szüntetni.

Klári

HIDNA
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

bankszámla megszüntetése

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. dec. 26, 2008 7:34 am

Szia! Bankszámlát akkor szoktuk megszüntetni, amikor nem váruk beérkező utalást, illetve már olyan kifezetések sincsenek melyet csak utalással lehet teljesíteni. Mária
valterjozsefne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

bankszámla megszüntetése

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. dec. 26, 2008 12:24 pm

A bankszámla bármikor megszüntethető elvileg. Az evás ev.- nek kötelező a bankszámlanyitás az eva alanyisági státusza miatt. Mint írod, nem áfa alany. Az evás nem is lehet áfa alany, nem tartozik az áfa tv. hatálya alá, tehát e szempontból a megjelölésed lényegtelen. Abban a pillanatban, amikor a vállalkozását megszüntette (az ev. igazolványát visszaadta)az eva alanyisága is megszünt, tehát dec.19-én megszüntetheti a bankszámláját is. Az esetlegesen még felmerül adókötelezettségeit csekken is tudja rendezni. Ha olyan vevőkövetelése van, amely még pénzügyileg nem rendezett, s szerződés szerint annak kiegyenlítése átutalással rendezendő, akkor viszont célszerű a bankszámlát még fenntartani, bár az felesleges költségekkel jár.
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

bankszámla megszüntetése

HozzászólásSzerző: lelik.istvan » szomb. dec. 27, 2008 2:06 pm

Szisztok!
 
Madoranak teljesen igaza van, röviden, de megirta a lényeget.  De ha  netán kicsit az idevonatkozó  "paragrafusizű"  szöveggel is  szeretnél megismerkedni, akkor ime:
 

Az adózás rendjérol szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art) 33. § (3) bekezdés e) pontja  értelmében soron kívüli bevallást kell benyújtani az adózónak valamennyi adójáról - kivéve a magánszemélyt saját személyében terhelo azon adókat, amelyekrol éves adóbevallást köteles benyújtani - a bevallással még le nem fedett idoszakról, ha a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint egyéni vállalkozónak minosülo magánszemély e tevékenységét megszünteti, a tevékenység gyakorlásához szükséges egyéni vállalkozói igazolványát vagy hatósági engedélyét jogerosen visszavonják, valamint az ügyvéd és a szabadalmi ügyvivo tevékenységét, illetoleg a közjegyzo közjegyzoi szolgálatát szünetelteti (a továbbiakban együtt: soron kívüli bevallási kötelezettséget kiváltó esemény).

A (4) bekezdés alapján a soron kívüli adóbevallást az a e) pontban meghatározott esetben a soron kívüli bevallási kötelezettséget kiváltó eseményt követo 30 napon belül kell benyújtani. A 30 napos határido a járulékok vonatkozásában értendo.

Járulékairól az egyéni vállalkozónak a 0858-as bevallást kell benyújtania. Amennyiben nem foglalkozatott alkalmazottat, akkor a 0808-as bevallásra vonatkozóan,  illetve ha a 0801-es bevalláson szereplo egyéb adónemek tekintetében nem keletkezett fizetendo adója, a fenti bevalláson nyilatkozni tud arról, hogy a két bevalláson szereplo kötelezettségek tekintetében bevallási kötelezettsége nincs. Záró bevallást kell benyújtani ÁFA kötelezettségérol a 0865-ös bevalláson.

      A pénzforgalmi szolgáltatásokról és az elektronikus fizetési eszközökrol szóló 227/2006. (XI. 20.) Kormány rendelet 3. § (1) bekezdése kimondja, hogy a belföldi jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkezo gazdasági társaság - törvény vagy kormányrendelet eltéro rendelkezése hiányában - a készpénzben teljesítheto fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével, köteles pénzeszközeit pénzforgalmi bankszámlán tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi bankszámlán lebonyolítani, s ennek érdekében bankszámlaszerzodést kötni. E RENDELKEZÉST ALKALMAZNI KELL A GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS PÉNZESZKÖZ TEKINTETÉBEN AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ FIZETÉSÉRE KÖTELEZETT TERMÉSZETES SZEMÉLYRE, IDEÉRTVE AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓT IS. A rendelet a megszüntetésre vonatkozóan nem tartalmaz utasítást, de ajánlatos a vállalkozói számla fenntartása, míg az általános forgalmi adónem folyószámlája lezárásra nem kerül.

Az Art 2. számú melléklet III. fejezetének 5. pontja rendelkezik az adó-visszaigénylés, adó-visszatérés szabályairól az alábbiak szerint:

A visszaigényelt általános forgalmi adó kiutalása az igény benyújtását követo hó utolsó napján esedékes, ha az adózó az általános forgalmi adónak nem alanya, de a beszerzéseit terhelo általános forgalmi adót visszaigényelheti, és nem kérte a 22. § (6) bekezdése szerinti visszaigénylést. Egyebekben az adó visszaigénylésének, illetve visszatérítésének határidejére a 37. § (4) bekezdésének a rendelkezéseit kell alkalmazni.

Bevallási kötelezettségének (vállalkozói tevékenységének elszámolásáról) a tevékenységét megszünteto egyéni vállalkozó a személyi jövedelemadó bevallásában (0853-as) tehet eleget a megszunést követo év május 20-ig.

Mivel  a vállalkozás december 19-én megszűnt a 0853-as bevallást mint magánszemély  kell  benyújtani 2009.05.20-ig. E nyomtatvány majd 2009. január 01-jét követoen fog megjelenni az APEH honlapján. A bevallásban szereplo adó-visszatérítést az adóhatóság az Ön által, a bevallásban, megjelölt módon téríti vissza (vagy postai címre, vagy lakossági folyószámlára utalással).

Az esetlegesen felmerülo adó-hátralék rendezésére, mint magánszemély vagy befizetési csekken, vagy lakossági folyószámláról történo utalással tehet eleget.

Az Art 37. § (4) bekezdése értelmében az adóhatóság a magánszemély bevallásában feltüntetett visszatérítendo jövedelemadót és járulékot az igény (bevallás) beérkezésétol számított 30 napon belül, de legkorábban az adóévet követo év március 1-jétol utalja ki. Az elektronikus úton benyújtott személyi jövedelemadó bevallás esetében a kiutalás legkorábbi idopontja február 1-je. Ha a költségvetési támogatást az adóhatóság állapítja meg, a kiutalást az errol szóló határozat jogerore emelkedésétol számított 30 napon belül kell teljesíteni.

Az Art 43.§ (4) bekezdése értelmében az adózó bevallásában rendelkezhet arról, hogy az igényelt költségvetési támogatást az adóhatóság az adózó által megjelölt adó megfizetésére számolja el. A jogszeruen igényelt költségvetési támogatás beszámításával az adó megfizetettnek, a költségvetési támogatás kiutaltnak minosül. A költségvetési támogatás kiutalása, illetoleg az adó megfizetése idopontjának az igénylés (bevallás) beérkezése, de legkorábban a támogatás esedékessége napját kell tekinteni.

Az (5) bekezdés kimondja, hogy ha az adózó vagy az adó megfizetésére kötelezett személy [35. § (2) bek.] az adott adóra adótartozásánál nagyobb összeget fizetett be az adóhatósághoz (túlfizetés), az adóhatóság a túlfizetés összegét az adózó kérelmére ( 0817-es átvezetési és kiutalási kérelem nyomtatvány) az általa nyilvántartott más adótartozásra számolja el. A túlfizetés visszaigényléséhez való jog elévülését követoen az adóhatóság a túlfizetés összegét hivatalból az általa nyilvántartott, az adózót terhelo más adótartozásra számolja el, vagy adótartozás hiányában azt hivatalból törli. Az ugyanazon adóhatóságnál nyilvántartott, de téves adószámlára fizetett adót teljesítettnek kell tekinteni. A felszámolási eljárás kezdo napját megelozo napon fennálló túlfizetés, valamint a jogutód nélkül megszunt adózó adószámláján fennálló túlfizetés összegét az adóhatóság hivatalból számolja el az általa nyilvántartott, az adózót terhelo adótartozásra.

A (6) bekezdés szerint ha az adózónak adótartozása nincs, rendelkezhet a fennmaradó összeg visszatérítésérol. Rendelkezés hiányában az adóhatóság a túlfizetést a késobb esedékes adó kiegyenlítésére számolja el. Az adóhatóság a fennmaradó összeget csak akkor térítheti vissza, ha a befizetonek nincs általa nyilvántartott, adók módjára behajtandó köztartozása.

Üdv: Pista 

 

  
lelik.istvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron