Adófórum

Adózási és számviteli információk

Van-e pénzügyi kötelezettség?

EVA

Van-e pénzügyi kötelezettség?

HozzászólásSzerző: tamtim » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy van-e pénzügyi kötelezettség abban az esetben, ha egy számviteli tv. alá tartozó , több éve EVA-s cég (a beltag)a pénztárában lévő pénzösszeget kiveszi. A Saját tőke (eredménytart. )kb. ugyanilyen összegű. Az EVA , amit fizet a cég, itt is betudható osztalékadóként. Be kell-e valahol jelenteni valamilyen nyomtatványon.  A pénztárral szemben kötelezettséget könyvelek?És a beltagnak milyen kötelezettsége van?

 Előre is köszönöm a segítségeteket.

ttim

tamtim
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Van-e pénzügyi kötelezettség?

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd ápr. 29, 2008 7:49 am

Szia!

Az Evás időszakban képződött adózás utáni eredményeket minden további nélkül ki lehet fizetni. Semmit sehova nem kell jelenteni. Bt hozzon róla egy határozatot.

Szerintem a mérlegbe osztalék-fizetésként állítsd be, és ennek megfelelően könyveld a kifizetést.

Ja, azt nem tudom, hogy a Cégbíróság felé az evás bt-nek is jelenteni kell-e az osztalék-fizetés tényét? Bt-nél vannak hiányosságaim :-((( 

Zsuzsa 

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Van-e pénzügyi kötelezettség?

HozzászólásSzerző: mazsi5 » vas. máj. 04, 2008 4:53 pm

Azt írod, hogy a bt. az EVA időszak alatt a Számviteli törvény hatálya alá tartozik, akkor viszt ez azt feltételezi, hogy az EVA alatt kettős könyvvitelt könyvel.  A Számviteli tv. htálya alá tartozó EVÁ-s csak úgy a pénztárban, vagy akár hol lévő pénzeszközét csak úgy nem veheti ki!!  

Az EVA kiváltja az EVÁ-s időszak alatt keletkezett eredménytartalék, adózótt eredmény osztalékkénti kifizetés osztalék SZJA-ját, valamint ezen osztalék után nincs százalékos eho-sem.  De osztalék pontosan ugyanolyan feltételekkel fizethető, mint egy nem EVÁ-s kettős könyvvitelű cégnél, tehát meg kell feleljen azon paramétereknek (saját tőke, jegyzett tőke ,stb.) amit a számviteli tv. előír az osztalékfizetésre vonatkozóan.

Tehát nem az dönti el az osztalék fizethetőséget - mert azt az a dolog, hogy kiveheti-e a pénztárában lévő pénzt ....,  a tag a társaságtól (most ide nem értve a személyes közreműködési díjat,stb. ) osztalékban részesülhet, ami nem azt jelenti, hogy a beltag kivesz pénzt, hanem azt, hogy minden tag kap osztalékot.  A kifizethető osztalékot a taggyűlés hagyja jóvá a beszámoló elfogadásával együtt.

A képviselőnek az osztalék fizetéssel kapcsolatban pontosan ugyanolyan kötelezettségei vannak, mint a nem EVÁ-s osztalékot fizető cég képviselőjének.

AZ VISZONT KÉRDÉS, HOGY NEM ÍRTAD-E EL A KÉRDÉSEDET, MERT ÁLTALÁBAN NEM JELLEMZŐ, HOGY EGY BT, AKI BELÉPETT AZ EVÁ-BA, AZ TOVÁBBRA IS KETTŐS KÖNYVVITELT VÁLASZTOTT VOLNA -, ÁLTALÁNOSABB A BEVÉTELI NYILVÁNTARTÁS.  Ettől még lehet, hogy jól írtad, hogy a számviteli tv. hatálya alá tartozó EVÁ-s bt-ről van szó, de akkor mindenben vonatkozik rá a számviteli törvény.  Az más kérdés, hogy milyen osztalék után fizet az osztalékban részesülő osztalék SZJA-t,stb.   Ha még is bevételi nyilvántartást vezet, akkor ott az un. osztalék nem értelmezhető:  a bevételből megfizeti az adókat, stb., ami marad, az a tagoké.  A bevételi nyilvántartást vezető EVÁ-s bt, nem tartozik a számviteli tv. hatálya alá. 

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Van-e pénzügyi kötelezettség?

HozzászólásSzerző: peter.maria@axelero.hu » hétf. máj. 19, 2008 7:04 pm

Most találtam erre a felvetett kérdésre, amely az EVA- osztalék fizetését boncolgatja . Énúgy tudom, hogy kivehető az EVA-s időszak előtt keletkezett eredménytartalékban lévő összeg is a bevételi nyilvántartást vezető EVA-s cégeknél, tekintettel arra, hogy az osztalékadót kiváltó adó megfizetésre került.

Mazsi válaszából az olvasható ki, hogy a bevételi nyilvántartást vezető Bt-nél nem értelmezhető az osztalék. Ebben az esetben milyen címen kerül kifizetésre a tagok részére az un. nyereség és kell-e ehhez bármilyen határozat. Sajnos az EVA törvényből nem igazán derül ki, hogy miként kell eljárni ezeknél a kifizetéseknél. Ha van ebben tapasztalatotok, kérlek segítsetek.

Köszi Marcsi 

peter.maria@axelero.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég