Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVA -s BT beltag szakképz. hj.

EVA

EVA -s BT beltag szakképz. hj.

HozzászólásSzerző: FEJES » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók ! Egy EVA-s  BT. beltag nem vesz ki jövedelmet, csak megfizeti a  járulékot  80.000,-Ft  után, igy  a könyvelésben nincs a bérköltségbe ez az összeg elszámolva.  A számviteli törvény hatálya alá tartozik. Szakképzési hozzájárulást  kell-e fizetnie?  Várom véleményeteket.   Köszönettel:Lenke
FEJES
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVA -s BT beltag szakképz. hj.

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. ápr. 27, 2008 4:47 pm

 Szia lenke!  Az EVÁ-sok nem a bérköltség után fizetik a szakképzésit. Ha nincs munkaviszonyos foglalkoztatottja az EVÁ-snak, akkor nincs szakképzésije.

 EVA törvényből

(5) Az adózó az e törvényben foglalt különös szabályokat figyelembe veszi az általános forgalmi adóval, a személyi jövedelemadóval, a társasági adóval és a szakképzési hozzájárulással összefüggő adókötelezettségei, valamint a számvitelről szóló törvényben meghatározott kötelezettségei teljesítése során.

Szakképzési hozzájárulás
16/A. § (1) Az adóalany az általa munkaviszony keretében foglalkoztatott minden magánszemély (ide nem értve különösen a tevékenységében személyesen közreműködő tagját) után, a foglalkoztatás időszakának minden megkezdett hónapjára szakképzési hozzájárulás fizetésére köteles.
(2) A szakképzési hozzájárulás mértéke magánszemélyenként havonta a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér kétszeresének 1,5 százaléka.
(3) Ha az adóalany szakképző iskolával kötött együttműködési megállapodás alapján, vagy a tanulóval kötött tanulószerződés alapján közreműködik szakképző iskolai tanuló gyakorlati képzésében, akkor szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettségének összegét csökkentheti tanulónként havonta a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér kétszeresének 1,5 százalékával, összesen legfeljebb a (2) bekezdés szerint meghatározott összeggel.
(4) Az adóalany a szakképzési hozzájárulást - a (2)-(3) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - negyedévenként (ideértve a negyedév első napjától az adóalanyiság megszűnésének napjáig terjedő időszakot is) megállapítja, valamint az egyes negyedévekre megállapított adóelőleget az adóévre vonatkozó evabevallásában bevallja.
(5) Az adóalany a szakképzési hozzájárulást (kivéve az adóév utolsó negyedévére megállapított szakképzési hozzájárulást) a negyedévet követő hónap 12. napjáig, az adóév utolsó negyedévére megállapított szakképzési hozzájárulást az eva megfizetésére előírt határidőig megfizeti.
   
Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

EVA -s BT beltag szakképz. hj.

HozzászólásSzerző: mazsi5 » vas. máj. 04, 2008 4:57 pm

Ahogy melcsi62 is írja! Az EVÁ-s az EVA tv,. szerint fizeti a szakképzési hozzájárulást, ahol meg van szabva a szakképzési hozzájárulás alapja a munkaviszonyban foglalkoztatottak létszámára vonatkoztatva   és nem a bérköltség százalékában.

ha nem volt munkaviszonyos alkalmazottja, akkor  nincs szakképzési hozzájárulásod. 

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég