Adófórum

Adózási és számviteli információk

egyéni vállalkozó fizetési kötelezettség

EVA

egyéni vállalkozó fizetési kötelezettség

HozzászólásSzerző: xchristi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Diplomadolgozatomhoz szeretnék segítséget kérni, mivel nem számvitel szakos vagyok, de egy ilyen jellegű részhez értem a dolgozatban. Kérdésem: egyéni vállalkozó segítő családtagot foglalkoztat (lányát) ekkor milyen fizetési kötelezettségei vannak önmagára, s lányára nézve? A segítő családtagot napi 4 órában kívánja alkalmazni, nem tudom fontos-e, hogy a családtagnak 1 gyermeke van, érettségi bizonyítvánnyal rendelkezik. Az ehhez kapcsolódó törvényekbe bepillantottam,de nem igazán igazodtam ki rajtuk. Segítségeteket előre is köszönöm!
xchristi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

egyéni vállalkozó fizetési kötelezettség

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. ápr. 20, 2008 2:55 pm

Az EVÁ-nál tetted fel a kérdést, tehát vélhateőn EVÁ-s egyéni vállalkozóról van szó.  Az egyéni vállalkozók egyébként sem tartoznak a számviteli törvény alá, a bevételi nyilvántartást vezető EVÁ-s végképp nem.

Ha az egyéni vállalkozó foglalkoztat segítő családtagot, attól az ev-nak saját magára nézve az adó és járulék fizetési kötelezettségek mértéke nem változik.  A segítő családtagnak foglalkoztatása nem tartozik a Munka tv. hatálya alá, tehát nem vonatkozik rá a minimálbér, vagy a garantált bérminimum. Nem viszgálandó ilyen formán az sem, hogy teljes, vagy részmunkaidős, vagy micsoda.  

A havi/napi díjazása a lényeg, ez alapján dől el, hogy a seg.családtag az biztosítottá válik-e ezen jogviszonyában, vagy sem. Ha a seg.családtag havi díjazása nem éri el a minimálbér (jelenleg 69.000 Ft/hó 30%-át: 20.700 Ft/hó-t), akkor ezen jogviszonyában nem biztosított.

A seg.családtag díjazása nem önálló tevékenységből származó jövedelem.  Ha nem biztosított az ev-nél és nem nyilatkozott SZJA-ra, akkor 36% SZJA előleget kell tőle vonni, valamint fizetni utánna 11% százalékos Eho-t.

Ha biztosított, akkor az is kérdés, hogy van-e valahol főállású munkaviszonya, vagy főfogl.társas.vállalkozói jogviszonya, - ahol fizetik utánna a tételes Eho-t (havi 1.950 Ft, napi: 65 Ft), valamint vonják tőle a pénzbeli eü.bizt.(jelenleg 2% járulékot.)

Ha van máshol biztosítottsága, és az ev-nél is biztosítottnak minősül,  akkor a seg.családtagtól vonni kell az SZJA előleget, vagy 18%, vagy 36%, , továbbá járulékként vonni kell 9,5% (8+1,5% ha magánnyugd.pénztár tagja) nyugdíjbizt.járulékot, valamint 4% term.eü.bizt.járulékot, s fizet utánna a vállalkozó 24% nyugd.bizt.járulékot, valamint 4,5% term.eü.bizt.járulékot és 0,5% pénzbeli eü.bizt.járulékot.

Ha nincs máshol biztosítottsága a seg.családtagnak, de az ev-nél biztosítottnak minősül, akkor a fentieken kívül a seg.családtagtól még kell vonni 2% pénzbeli eü.bizt.járulékot, valamint az Ev-nek kell utánna fizetni havi 1.950 Ft tételes ehó-t is.

Egy SZJA-a szerint adózó egyéni vállalkozónál a seg.cstag díja (bruttó) az bér-szem.jell.,ktsg, amit az EV fizet a bruttó díj után (24+4,5+0,5+tételes eho) az az EV-nél járulék költségkén t számolódik.  Az EVÁ-s egyéni vállalkozó költséget nem számolhat el, a bér,bérjellegű dolgokról, adókról,járulékokról nyilvántartást köteles vezetni, de mivel adóját a bevétele alapján kell, hogy fizesse, az adómegállapításánál költséget nem számolhat el.

Az EVÁ-s egyéni vállalkozó alapnyilvántartásként bevételi nyilvántartást vezet.

Az SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó: alapnyilvántartásként (bevétel és költségelszámolás!) pénztárkönyvet, vagy választása alapján naplófőkönyvet.

Az APEH honlapon találsz a tájékoztató füzetek között:  az egyéni vállalkozók alapvető adózási,járulékfizetési kötelezettségei, stb. vonatkozásában tájékoztatókat.

Ezen a fórumon nem lehet válaszként könyvet írni, s mivel azért egyértelműen a kérdésedből nem derül ki, hogy az anyuka, aki egyéni vállalkozó az végül is EVÁ-s egyéni vállalkozó, vagy SZJA-s egyéni vállalkozó, valamint akármelyik is legyen azt sem tudni, hogy az egyéni vállalkozó az főfoglalkozású egyéni vállalkozó, vagy heti 36 órát elérő munkaviszony melletti egyéni vállalkozó,  társasvállalkozás mellett egyéni vállalkozó, valamint esetleg nem nyugdíjas-e???  Márpediglen az adózását, járulék fizetési kötelezettségeit az, hogy milyen jogviszonyban egyéni vállalkozó, az nagyban befolyásolja. Minden eshetőséget kifejteni pedig egy könyv formájában lehetne.

Üdv. 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég