Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVA-s vállalkozó járulékai

EVA

HozzászólásSzerző: replia » kedd jan. 29, 2008 3:08 pm

Tehát ha ki akarja venni, akkor az eredménytartalékra kell fizetnie a 25% ill. 35%-ot és Eho-t, ha ez vonatkozik rá. Amikor evás lett, akkor pedig 25%-kal vehette volna ki, illetve ha volt tárgyi eszköze, akkor azután a bizonyos különbözet után fizette volna csak ki....feltételezem azóta sem gyűjtenek túl sok költségszámlát, szóval nem értem pontosan, miért jó ez. illetve az én agyam még nem veszi be ennek a könyvelését: könyvelem a bevételeket, néha egy-egy költséget, aztán év végén az evát, majd kiveszem, mint tagi jövedelmet?
replia

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd jan. 29, 2008 3:19 pm

Pl. azért, mert van céges autója, s az EVA kiváltja a cégautó adót, aztán az EVÁ-s időszakában szerzett "nyereséget" adó és ehó nélkül veheti ki, nem jelenik meg az SZJA bevallásában, valamint olyan tevékenységet folytat, amivel szemben nincs ELÁBÉ-ja, kicsi az anyag költsége és nem nagy költségigénylű, inkább szellemi tev. (mérnöki szolgáltatás, tanácsadás, szakértés,stb.). A közreműködő tagoknak van máshol heti 36 órás fogalalkozatással járó munkaviszonya, így kötelező járulék fizetés nincs, stb.

Nincs különadó, elvárt jövedelem. Az viszont igaz, hogy a tevékenységükből származó éves bevétel 1/4-e az államé. A kettős EVÁ-snak a belépéskor már nem feltétlenül volt eredménytartaléka. Az ÁFÁ-s összeg után fizeti az EVÁ-t, s ugyan az EVA 25%-a a teljes bevételnek, de a bevétel 16,67%-a amúgy meg fizetendő ÁFA lenne, amivel szemben csak minimális levonható ÁFA állna. Az IPA-t így a bevétele 50%-a után fizeti, amúgy meg majdnem a teljes bevétele után, stb. 

Az utolsó mondatodhoz, ha tagi jövedelemként veszel ki valamit, az számfejtendő és SZJA-zik, járulékozik, attól függően, hogy a tag főfogl.tag, vagy kieg., vagy többes jogviszonyú,stb.  A kettős könyvvitelűnél azért az adózott eredményként felosztott (már amennyiben felosztható, mert a számvit.tv.rendelkezéseit neki is alkalmazni kell) és kifizetett pénzt  osztaléknak hívják.  

A bevételi nyilvántartást vezetőnél csak egymással számolnak el, az nem készít mérleget,stb. a számviteli tv. nem vonatkozik rá. De a tagi közreműködésért fizetett tagi jövedelem ott is SZJA-zik, TB-zik. 

üdv.   

melcsi62

HozzászólásSzerző: replia » kedd jan. 29, 2008 3:38 pm

Igen, amit az első két bekezdésben írtál, azt értem, hogy miért választ evát egy ilyen cég.

Egyszerűen azt nem látom, hogy miért maradnak az ilyen cégek kettős könyvvitel alatt, ha nem kell nekik?

Bocs, a tagi jövedelemt nagyon bután írtam! Könyveléstechnikailag akartam megközelíteni, hogy mit kell csinálni egy ilyen cégnél, ha jön az év vége. Az eva bekönyvelése után maradó teljes tárgyévi összeget kiveszi osztalékként és így nem lesz mérleg szerinti eredmény?

Köszönöm a türelmedet!! 

replia

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd jan. 29, 2008 6:45 pm

Repila!  Egy KFT-nek nincs könyvvezetési mód választási lehetősége, ha ő belép az EVÁ-ba, akkor is kettős kell, hogy maradjon, s továbbra is a számv.tv.hatálya alá (is) tartozik.

A bevételi nyilvántartást vezető ev, bt. a pénzével évközben szabadon rendelkezik. Adózás szempontjából köteles bevételeiről nyilvántartást vezetni, természetesen kiegészítő nyilvántartásainak is kell lenni - ha előfordul:  szállító, vevő nyilvántartás, nyilvántartás a tartozásokról-követelésekről (adók,járulékok is) stb. , a munka- bérügyi nyilvántartás az rájuk is vonatkozik (ha foglalkoztatottjuk van),, ,, az osztalék, mint fogalom a bevételi nyilvántartást vezetőknél nem értelmezhető osztalékként.

Üdv. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: replia » szer. jan. 30, 2008 12:52 pm

Igen, tudom.

Azt hiszem elméleti oldalon átbogarásztam sok mindent, csak a  gyakorlati oldalát nem látom még....és enélkül nem akarok belekezdeni. Azt hiszem, keresek egy ilyen céget és egyszerűen átnézem az éves zárását.

Visszatérve a bevételisekre: nekik kell egyszer a bevételeket nyilvántartani, a foglalkoztatottakkal kapcsolatos dolgokat, adókat, járulékokat. És külön a bankot? A bankot használhatja magáncélra, vagy azon a számláján csak bevétel, adókifizetés és KP-felvét lehet? És a pénztárban?

Köszönöm a sok értékes észrevételedet!

replia

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. feb. 02, 2008 1:54 pm

A bevételi nyilvántartást vezetőknek törvény nem írja elő a BANK forgalom könyvelését, - de én ezeknek vezzetem a banknaplós nyilvántartást, de speciális programom van.  A vállalkozós bankszámla a vállalkozás céljaival kapcsolatosan használatos. Az EVA nem váltja ki a természetbeni juttatások adóit, járulékait, - tehát én azt mondom az ügyfeleimnek, hogy a vállalkozós bankszámla (ami az APEH-nél is be van jelentve,stb) a válallkozási dolgokkal kapcsolatbanlegyen használva, s ne történjenek rajta magáncélú átutalások, stb. forgalmak.

A pénztár forgalmomról nem vezetek nyilvántartást, mert abból csak azokat a bizonylatokat bocsátja rendelkezésemre az EVÁ-s vállalkozó, ami az EVA bevétel bevételezését (átutalásos  számla kp.befizetése, kp-s számla kp.befizetése, valamint esetleg átutalásosan kapott de készpénzben kifizetett szállító felé kifizetés - mivel a szállító vevő analitikát azért vezetni kell. Attól, hogy költséget a EVA-s ev. nem számolhat el az adó megállapításánál, valamilyen ilyen jellegű könyvelésre nincs kötelezve, a kötelezettségek, követelések nyilvántartása kell. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: replia » hétf. feb. 04, 2008 1:14 pm

Melcsi!

Koszonom ismet a valaszod, tisztul a homaly, halas vagyok! Nekivagok es igyekszem figyelmmel kovetni minden idevago levelezest!

Meg annyit, hogy elarulod milyen szoftverrel csinalod? A neten talaltam a Kulcs-Soft-nak egy ingyenesen - elvileg EVA-s, de az is lehet, hogy inkabb alapvetoen regebben az egyszeresre keszitett - letoltheto programjat, ismerkedem vele, de egyenlore nem latom annyira jonak. Esetleg valaki hasznalja ezt; Vagy mit ajanlatok?

Lia

replia

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd feb. 05, 2008 7:09 pm

Lia!  Bevallom neked őszintén, nekem nagyon jó kettős könyvviteli programom van, amit gyönyörűen az EVÁ-s bev.nyilvántartást vezetőkre nézve átalakítottam, a bankot a bank naplón keresztül könyvelem, stb. Az adókat járulékokat ugyanúgy, mint a kettősben, s egyszerűen negyedévente kinyomtatok mindent, majd pedig évvégén is.  De biztos vannak jó, kifejezetten EVÁ-s bevételi nyilvántartást vezetőkre kialakított porgramok is.   Van, ami simán ingyen letölthetúő, de vannak az interneten is olyan ajánlatok, hogy ha kéred küldenek DEMO-t, s azt válaszd, ami a legszinpatikusabb kezelhetőség és abból a szempontból is, hogy mindent tudjon, amit látni akarsz. üdv.
melcsi62

HozzászólásSzerző: replia » csüt. feb. 07, 2008 8:45 am

Melcsi, köszönöm a jótanácsokat!

Lia 

replia

Előző

Vissza: EVA