Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVÁ-s illetéktartozása

EVA

EVÁ-s illetéktartozása

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Nagyon nagy bajban vagyok. :((( EVÁ-s egyéni vállalkozó ügyfelünk tavaly nyáron lakást vett. Novemberben kapta meg a fizetési meghagyást, haladéktalanul részetfizetési kérelmet adott be, melyet a mai napig nem bíráltak el.

Dec. 20-án megnéztem az adófolyószámláját, nem volt felkönyvelve az illeték összege (sajnos nem is tudtuk, mert az ügyvédjével íratta a kérelmet, így a határozat el sem jutott hozzánk). Kiszámoltuk a befizetendő EVA-előleget, némi ráhagyással, ezt akkor be is fizette.

Most nézem a folyószámláját, december elejével (visszamenőleg!!!) előírták neki az illetéket, és sajnos kb. a kétszeresét annak, mint amennyivel mi számoltunk.

Mit csináljak? Ma kellene elküldeni a 0843-ast, és ha azt felkönyvelik, akkor dec. 20-án adótartozása lesz, így kizárják az EVÁ-ból. Vagy mégsem?

Andi 

nagy.andrea2

EVÁ-s illetéktartozása

HozzászólásSzerző: Juci1010 » kedd feb. 17, 2009 6:16 pm

Szia !   Próbáltam megkeresni, de  nem találom.....valahol azt olvastam, hogy az illetéktartozás az nem kizáró ok az EVÁ-soknál.....

Ha megtalálom, elküldöm.....

Üdv:  Györgyi

Juci1010

EVÁ-s illetéktartozása

HozzászólásSzerző: konnektor1 » csüt. feb. 19, 2009 11:24 am

Szia Andi!

Sajnos több ilyen eset is előfordult már, hogy az Evások mint magánszemélyként vásárolt, örökölt, stb ingatlan utáni illetéke megjelenik az apeh folyószámlán. Mivel az illetékhivatal beolvadt az apeh-be azóta sokkal tovább kell várni bámilyen reakcióra. Ha betelefonálnál sem tudnának pontos információt adni, mert ők sem tudják mit kell tenniük. Szóval be kellett volna fizetni 20-áig különben megszűnik az EVA számára. Remélem ezt az esetet választottátok. Egy ismerősöm is kért részletfizetési lehetőséget, de nem jött válasz még mindig, ezért befizette már december elején, így nincs kötekedési alap. 

Üdv.: Rudi

konnektor1

EVÁ-s illetéktartozása

HozzászólásSzerző: Sárgafilc » vas. feb. 22, 2009 12:33 pm

Ezt én is kérdeztem már, és nincs válasz, s okosabb sem lettem azóta. Az én EVÁS ev. ilyen kérdésem szinesíti azóta, hogy egy év alatt válaszoltak az illeték fellebezésre és eltörölték a felét. De akár lehetett volna az egész nem jogos.... A másik ezzel kapcs. dec 20-án kinyomtatott adófolyószámlán nincs rajta, később írták elő és visszamenőleg az eredeti összeget. Rendezetlen ez a téma nagyon: mostani eset, behajtásra megjelentek magánszemélynél illeték miatt, miközben ők igazoltan semmilyen határozatot nem kaptak, mit kell befizessenek.
Sárgafilc

EVÁ-s illetéktartozása

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » vas. feb. 22, 2009 3:56 pm

Sziasztok!

Úgy döntöttem, kénytelen leszek "trükközni" egy kicsit. Mert az ev. nem akarja egyben befizetni az illetéket (hogy miért? mert a mindent tudó ügyvédje felvilágosította, hogy leehtőség van a részletfizetésre... Naja, csak arra nem gondolt a kedves, hogy mindezt egy evá-s ev-nek mondja... szóval az ügyfél ragaszkodik a részletfizetéshez...)

Csak annyit tudtam szépíteni, hogy feltöltési kötelezettségként kevesebbet írtam elő (még így is 90% felett maradt), így a folyószámláján nem lesz dec. 20-án tartozás.

De azért várom a válaszokat, hogy a jövőben hogyan lehet megoldani egy ilyen problémát.

Andi

nagy.andrea2

Vissza: EVA