Üdv mindenkinek! Tudom, a legjobbkor kérdezem, de kissé elbizonytalanodtam: 2008-ra is el lehet-e számolni az internet-költségek 40 %-át? Ezen kívül milyen költségeket lehet még elszámolni és hogyan? Előre is köszönöm a válaszokat!
M. Gy.
Üdv mindenkinek! Tudom, a legjobbkor kérdezem, de kissé elbizonytalanodtam: 2008-ra is el lehet-e számolni az internet-költségek 40 %-át? Ezen kívül milyen költségeket lehet még elszámolni és hogyan? Előre is köszönöm a válaszokat!
M. Gy.
Üdv!
Kiről van szó? Egyéni vállalkozóról vagy EVÁ-s egyéni vállalkozóról? Mert a kérdés címe alapján EVÁ-sról, aki viszont nem számol el költségeket, a bruttó bevétele az EVA-alapja (egyszerűen fogalmazva).
Az egyéni vállalkozó az SZJA tv-ben (1995.évi CXVII.törvény) 11.számú mellékletében leírtaknak megfelelően számolhat el költséget. Az internet ktg. 50%-át elszámolhatja, valamint a tevékenységével összefüggő költségeket, a közüzemi díjakat, vagy ha a lakása a székhelye és nincs külön mérő, akkor valamilyen megosztás (m2 pl.) alapján a vállalkozáshoz használt rész.
Röviden ennyi, hosszabban a kérdés pontosítása után.
Üdv: Böbe
Szia! Az EVÁ-s mindegy, hogy egyéni vállalkozó, vagy társas ... adózás szempontjából az adóalapjával szemben költséget nem érvényesíthet.
Az a bizonyos 2007-re de minimis-nek minősülő internet %-a, vagy számítástechnikai ber.besz x %-a, könyvelési díj... az egy egyszeri , egyenlőre vissza nem térő lehetőség volt.
Az EVA tv. 2007-ben hatályos 5.§. 7.pont, 2008.január 01-től hatályon kívül van. Üdv.
Köszi, tényleg, közben megtaláltam a 2002. évi XLIII. törvényt, és a mai hatályos szövegben nincs benne a 7. pont. Elnézést a pontatlan fogalmazásért, valójában a bevételeket csökkentő tételekre kérdeztem volna reá. Még1x köszi!
M. Gy.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég