Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ki nem egyenlített evás számla

EVA

HozzászólásSzerző: Juditka741 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Evás bt által kibocsátott és ki nem egyenlített számlát be kell-e vallani és meg kell-e fizetni az evát?
Juditka741

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. jan. 10, 2009 3:21 pm

A kibocsátott, és ki nem egyenlített számlák értéke a számla dátumától számított 30. napon számít bevételnek, akkor kell eva-alapként figyelembe venni. 2002.évi XLIII.törvény az egyszerűsített vállalkozói adóról, 7.§:

7) A bevétel megszerzésének időpontja – a (2)–(6) bekezdésben foglaltaktól eltérően – a bizonylat kibocsátásának napját követő 30. nap, ha az adóalany a bevételt a (2)–(6) bekezdés szerint eddig az időpontig még nem szerezte meg. Bizonylat módosítása esetén, az általános forgalmi adóról szóló törvénynek a számlázásra vonatkozó X. fejezetében előírtaknak megfelelően kibocsátott bizonylat kibocsátásának napján kell a bevételi nyilvántartást a módosítás összegével értelemszerűen módosítani.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: cecil59 » szomb. jan. 10, 2009 4:51 pm

Így van. Tehát a dec.10-én kiállított számlát (ha jan.2-án fizették meg) nem kell a 2008. IV: negyedévi bevallásban szerepeltetni, csak 2009. ápr-ban. De, ha dec.1-én állította ki, akkor sajnos 2008-as bevétel - ha kifizették, ha nem. Üdv, Cili
cecil59

HozzászólásSzerző: Berta641 » szer. feb. 11, 2009 8:14 am

Sziasztok!

Ez a kérdés engem is érint, és az érdekelne, hogy mi van a 7.§. (3) bekezdésével, miszerint:

"Igénybevett szolgáltatás esetében a bevétel megszerzésének időpontja az a nap, amelyen a szolgáltatás nyújtójának az általános forgalmi adóról szóló törvény rendelkezései szerinti teljesítési időponttal adófizetési kötelezettsége keletkezik vagy keletkezne (függetlenül attól, hogy a szolgáltatás nyújtója az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett, vagy sem)."

E szerint ha igénybevett szolgáltatást számlázok és dec. 31-i a teljesítés időpontja, akkor nekem ez még decemberi árbevétel?

Üdv.

Berta 

Berta641

Vissza: EVA