Adófórum

Adózási és számviteli információk

evas bt. céges számljáról utalás

EVA

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. okt. 04, 2007 11:44 am

Hello Szilvi!

Sajnos jelenleg itthon vagyok tápp-en,de a munkahelyemen jó egy éve minden ezzel kapcsolatban fellelt tájékoztatást, irányelvet, stb. konyomtattam, mikor is az ügyvéddel vitáztunk a többségi tulajdonos tag munkaviszonyáról/avagy  szem.közreműk.tagi jogviszonyáról. De végül mikor az ügyvédnek mondtam, hogy én is ponosan tudom, hogy az iránymutatás, stb. nem törvény, ettől függetlenül ha az APEH mégsem fogadná el a többségi tulaj.tagnak a jövedelmét bérjövedelemként elszámoltnak (alkalmazotti adókedvezmény,stb!), akkor ő bevállalja-e ezen tájékoztatók ismeretében, hogy az esetleges büntetést és adóhiányt, pereskedést állja a cég helyett -, akkor mégiscsak megtorpant. Nem csak GT van, hanem Mtv.is, amiben a munkaviszony létrejöttének is vannak feltételei, valamint az egyes munkavégzésre vonatkozó szerzdősések minősítése sem attól függ, hogy milyen nevet adtunk a szerződésnek. Lásd vállalkozói szerződés,kontra munkaviszony: alá-fölé rendeltség,stb. Tehát attól, hogy egy tag egyébként állhat munkaviszonyban a saját cégével, annak javadalmazása (adóelszámolási,stb.) akkor lesz munkabér, ha az munkaviszonyból származik. Egy többségi tulajdonos tagnál aki a taggyűlésen keresztül többségi döntéssel bír, az ügyvezető/képviselő tekintetében is, valóban kérdéses, hogy a vele kötendő szerződés, valóban megfelel-e a munkaviszony kritériumainak. Pl.7001/2005.(MK170)FMM-PM együttes irányelv.

Most miután a GT így módosult a tavalyi kavarás után, szerintem ezek a lehet, nem lehet, ha lehet adószempontjából is az lesz-e --- szerintem szintén sokáig vita téma lesz a bérelszámoló/könyvelő és ügyvédek között, stb.

melcsi62

HozzászólásSzerző: stamasi » csüt. okt. 04, 2007 12:11 pm

Hát igen..., nálunk egyébként  az ügyvéd bevállalja. Ugyanazt mondja mint a tiéd, csak ő vállalja is.
stamasi

HozzászólásSzerző: Robbanto » hétf. okt. 22, 2007 6:37 am

Sziasztok!

A legjobb megoldás az évközbeni magánszemélyi pénzutánpótlásra az időszaki mérleg elkészítése és oszalékelőleg fizetésepl. negyedévente, én ezt javaslom, és akkor minden szempontból jól jársz. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy az életviteled finanszírozésával is el kell számolnod egy esetleges vagyonvizsgálat esetében. Amennyiben csak év végén tudod legalizálni a jövedelmedet (akkor hagyjátok jóvá az osztalékot csak akkor "viheted ki" legálisan), hiszen addig a cég bankszámláján vagy a házipénztárban van a pénz!  (akkor jön az apeh kérdése, hogy honnan volt jövedelmed az életviteled finanszírozására). Ezzel a módszerrel ez elkerülhető, sőt az íly jóváhagyott osztalékelőleget át is utalhatod a lakossági folyószámládra.

üdv_Anett

Robbanto

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. okt. 22, 2007 5:40 pm

Szia Anett!

Én azt feltételezem mivel ez a cég Bt., hogy mint EVÁ-s bt. mindenbizonnyal nem kettős könyvvitelt vezet, tehát nem tartozik az EVA alatt a számviteli törvény hatálya alá. S mint ilyen még évet követően sem készít SZTV szerinti mérleget,stb. így évközben sem közbensőt.

A bevételi nyilvántartást vezető EVA alany Bt-nél az osztalék így nem is igazán értelmezhető számviteli fogalom .

melcsi62

HozzászólásSzerző: ljlja » szer. dec. 05, 2007 8:41 am

Kérdést szeretnék feltenni.

2008-ban.hogyan változik az EVÁS vállalkozásnak (KFT) ÁFa adónemben az adózása ha ingatlan értékbecslésről bocsájt ki számlát ( ez a tevékenysége)?

ljlja

HozzászólásSzerző: peter.maria@axelero.hu » szer. dec. 05, 2007 9:34 am

Ha az EVAalany olyan terméket értékesít, vagy olyan szolgáltatást nyőút amelyre az áfatörvény fordított adózást ír elő, a kibocsátott bizonylaton az evaalany nem számíthat fel ÁFÁ-t, mert azt a vevő fizeti. Ez az ÁFA törvény 142 par.-a sorolja fel.

Marcsi

peter.maria@axelero.hu

Előző

Vissza: EVA