Adófórum

Adózási és számviteli információk

Eva bevételi határának túllépése

EVA

Eva bevételi határának túllépése

HozzászólásSzerző: b_eva » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözletem, most találtam rá a fórumra, miközben a következő kérdésemre próbáltam választ találni a neten:

Milyen következményekkel jár az, ha egy evás betéti társaság az év utolsó banki napján túllépi a bevételi határt? A következő évben, gondolom, kikerül az eva körből, de adózási szempontból jelent ez valamilyen változást a határon belüli összeg utáni adózásra nézve (a feltöltéssel az utolsó napon beérkezett számla összegét kivéve a cég már megfizette a teljes bevétel utáni evát).

Köszönöm a választ előre is! Éva

b_eva

EVA bevételi határának túllépése

HozzászólásSzerző: Rozalinda » szomb. dec. 30, 2006 12:45 pm

az  én  elképzelésem  szerint,  az  Apeh  akkor  értesül  a  tényről,  ha  febr. 15-én  beadod  a  bevallást,  0643.  Ha  addig  nem  csinálsz  semmit,  visszasorol az Áfa  körbe  2007.01.01-től. Viszont  jobb megelőzni a baj.   Én  kitöltenék  egy  06202 T Változás  bejelentő  lapot  23 pontnál kell  nyilatkozni  az  EVA alanyiság megszünésének  okáról.  101 vagy  102 kód  lesz a jó: adóalanyiság választásra jogositó értékhatár meghaladás. A  nyomtatványon  a  dátum  2006.12.29. ha  ez  volt az  utolsó banki munkanap.  Tehát  0643 időszaka  2006. 01.01-től 12.28-i  lesz és  kell adnod  egy  Áfa bevallást  2006.12.29-tő. 12.31-ig,  ami  valószinüleg  nullás lesz,  mert közben  nem számláztál,  ha igen ,akkor azt irod bele, és  ha  jól  értettem  20 % áfa lesz..  Az  a  számla amivel  átlépi  a határt, már áfa-s lesz.  Az  ezt megelőző  számlákat kell az  EVA  alá  vonni.   Szerintem  a  feltöltés  rendben van.  Üdv  Rozalinda!
Rozalinda

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. dec. 30, 2006 1:14 pm

Szia Eva!

Az az EVA alany aki a bevételi értékhatárt túllépi, a túllépést megelőző nappal kikerül az EVA alól. Esetében az adóév a megszünés napjáig tart. Könyvvezetéstől függő határidőre el kell készíteni a bevallásokat és benyújtani. A fennmaradó időszakra pedig (akár 1 nap) a számviteli törvényben fogalaltak szerint készíti el bevallásait. Az APEH portálon az 22-es információs füzetben részletes íránymutatást találsz az EVA-val kapcsolatosan, de itt a fórumon is.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: b_eva » vas. dec. 31, 2006 6:55 am

Nagyon köszönöm a segítséget! Éva
b_eva

Vissza: EVA