Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVÁ-s kft osztalékfizetése

EVA

HozzászólásSzerző: ducheniko » szer. aug. 30, 2006 9:39 am

Nehogy kellemetlen meglepetés érjen benneteket! Az EVA törvény 1. §.-a különben felsorolja, hogy mely adónemek esetén "az e törvényben foglalt különös szabályokat veszi figyelembe". Amiből az következik, hogy a mentességek itt a törvényen belül vannak felsorolva. Minden más állítás pl. az osztalékadó alóli mentesség megfelelő törvényi hivatkozás nélkül csak arra az egyszerű elvre való hivatkozással, hogy  "kisvállalkozások számára, amelyeknél az általános szabályok szerint történő adóztatás tevékenységük jellege miatt nehézségekbe ütközne" kevés. Tehát ha nem tudjátok igazolni az állítást csak sejtéssel, akkor én nem ajánlom, hogy próbálkozzatok. Én csak segíteni akartam, Isten ments, hogy többet fizessetek, mint kéne!

ducheniko

ducheniko

HozzászólásSzerző: index1991 » szer. aug. 30, 2006 11:23 am

Katalin4 részére

Igazad van !!! 

Az eva-s társaságok tagjainak fizetett osztalék után SZJA-t nem kell fizetni az - az evás időszak alatt keletkezett eredményből kivett osztalékot értem ez alatt, nem a korábbi években felhalmozott eredménytartalékból jóváhagyott osztalékfizetést - az EVA tv. 18.§ (4) bekezdése szerint

Ágoton Zsuzsa

index1991

HozzászólásSzerző: katalin4 » szer. aug. 30, 2006 11:29 am

Köszöm a választ kedves Ágoston Zsuzsa

Üdv. Kati 

katalin4

HozzászólásSzerző: ducheniko » szer. aug. 30, 2006 11:46 am

Tévedtem! Valóban úgy van ahogy írtad Zsuzsa! A 18 §. (7) alapján csak az adóalanyiságot megelőző időszak eredménye után kell fizetni osztalékadót!

ducheniko

ducheniko

HozzászólásSzerző: tobolya » szer. aug. 30, 2006 12:51 pm

Szerintem olvassátok el a 2003.évi HVG különszám 19.oldalán "Az EVA "kiváltja" c.bekezdést, ahol egyértelműen leírja, hogy az osztalékadót is.Azóta az 1.§ nem változott, és az a személyi jövedelmadóval és társasági adóval öszzefüggő adókötelezettségekre utal mint kiváltó adó az EVA. Tehát számomra egyértelmű, hogy az EVA-s időszakban keletkezett eredmény kiosztható, mivel az osztalékadó a fenti adókkal összefüggő adókötelezettség.

Üdv:tobolya

tobolya

HozzászólásSzerző: kindek » szer. aug. 30, 2006 1:58 pm

A HVG-t, bár nagyszerű lap, nem mindig a legcélszerűbb hivatkozásként használni, sokkal inkább a törvények paragrafusait javasolnám, ugyanis a hatóságok ezt teszik :-). A kialakult vita fő kérdésére azonban egyértelmű a válasz, ahogyan ezt több, hasonló kérdésre adott válaszokban is olvashattuk, és ahogyan a vonatkozó törvények is rendelkeznek: az EVA magában foglalja többek között az osztalékadót is. Természetesen ez csak az EVA-s időszak alatt képződött nyereség terhére kifizetett osztalékra érvényes.

Enikő fenti egyik válaszában leírt, vállalkozás-tipustól függő megközelítésével pedig nem értek egyet, az szerintem verseny- és alkotmányellenes lenne...

Bízom benne, hogy segítettem egy kicsikét ;-).

Üdv.

kindek

kindek

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » kedd szept. 05, 2006 5:56 am

SZiasztok!

A kérdésre a válasz mindenképpen az hogy iGEN, fiezthet - Információim szerint a kérdés az, hogy csak bevételi nyilvántartást vezet a cég vagy pedig kettős könyvvitel szerint könyveltet de sztem Enikőnek igaza van, mivel a KFT nem választhatja a bevételi nyilvántartást csak a Bt és a KKt de néézük tovváb a péládt általánosságban:

ad 1, amennyiben csak bevételi nyilvántartást vezet ugy szabadon kivehető az osztalék mivel a társaság amikor átállt a bevételi nyilvántartásra meg kellett fizesse az OSztalékkiváltó adót!

ad 2, amennyiben kettős könyvvitelt vezet, ott el kell különíteni, hogy az oszatlékfizetés mely időszak terhére történik, mert ha az EVAs időszak előtti időböl keletkezett Eredménytartalék terhére akkor meg kell adózni és az 53 nyomtatványban a tagoknak a különadozó jövedelmek között fel kell tüntetni, amennyiben viszont már az EVA-s időszak alatt képződött Eredmény terhére történik az oszatlékfizetés ott megintcsak adózás nélkül (Eva fizetés mellett) megtehető és nem kell sehol szerepeltetni (természetesen azért mivel az EVA kiváltja az ÁFÁ-t, SZJA-t, Cégautó, - Társasági és Osztalékadót)

Sztem Katalin4 mivel te KFT ről beszélsz a kérdésedben a kettes pont vonatkozik csak rátok..

üdv

Bartiiroda

Előző

Vissza: EVA