Adófórum

Adózási és számviteli információk

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

Ezen a csatornán az oldal szerkesztői arról kérdezik a Fórumozókat, hogy milyen újdonságokat látnának szívesen az Adófórumon. A kérdésekre érdemben válaszolók bónusz pontokat kapnak, amelyeket szakmai kérdésekre, illetve termékvásárlásra fordíthatnak.

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: j.balogh » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Ismét szertnénk kikérni a véleményüket egy készülődő, az új áfatörvény értelmezését segítő CD-ről. Önök milyen nehézségeket látnak az új törvényben? Mi segítheti az értelmezést/alkalmazást?

A mi elképzeléseink:
- a régi és az új áfatörvény összevetése (egyfajta átfordító kulcs segítségével)
- részletes törvénymagyarázat
- kulcsszavak, törvényhelyek belinkelése
- példák, esettanulmányok

Önök milyen tartalmi és technikai elemeket javasolnának még? Megvásárolnának egy ilyen CD-t? Ha igen, kb. mennyit áldoznának rá?

Segítő válaszaikat előre is köszönjük!

Üdvözlettel:
Adófórum Szerkesztőség

j.balogh
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. jan. 10, 2008 10:37 am

Tisztelt Szerkesztőség!

Nagyon örülnék az új áfatörvény értelmését segítő CD-nek, az elképzelésük számomra teljesen megfelelő, különösen a részletes törvénymagyarázat és a példák, esettanulmányok. (Biztosan megvásárolnám.) A korábbiakban felajánlott Prémium Klub formát is nagyon jó ötletnek tartottam, sajnálom, hogy eddig még nem indult el.

Üdvözlettel: Mari

kohnmari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 10, 2008 11:10 am

Ép az ímént olvastam Ruszin Zsolt cikkét arról, hogy akár alkotmányellenes is lehet az áfa tv. (különösen a fordított adózással kapcsolatos rész) a jelenlegi formájában. http://www.mno.hu/portal/sendcont?contentID=536138 Ha mégsem alkotmányellenes, csak mi nem tudunk olvasni és törvényt értelmezni, akkor feltétlenül egyéb forrásból kell kikerülnünk az útvesztőből. Minden segítséget szívesen fogadunk.
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: Erra » csüt. jan. 10, 2008 3:33 pm

Tartalmazhatná még a cd kiadásáig az új áfa törvényhez kapcsolódó Apeh állásfoglalásokat, tájékoztatókat.
Erra
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » csüt. jan. 10, 2008 6:16 pm

Az éjszaka a következőket gondoltam ki. - álmodozásban nagyon jó vagyok!-

Én egy olyan cd-t szeretnék, amit folyamatosan frissítenek. Azaz úgy működik, mint például egy könyvelői program. Megvásárolom a cd-t - programot - fizetek egy bizonyos összeget, ennek fejében jogosult vagyok az aktuális frissítéseket letölteni.

Ezzel feleslegessé válna a decemberi HVG vagy egyéb különszám megvétele, ami még úgy is mindig változik.

És ha már álmodozok, hozzá lehetne tenni a tb és a társasági adó és az egyéb változatokat is.

Fogalmam sincs, hogy ez megvalósítható-e, arról meg hogy mi pénzt kellene érte fizetnünk, és hogy mennyit lennénk érte hajlandóak erre ötletem sincs. 

 

 

Bi.Monika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: GIN » pén. jan. 11, 2008 12:15 am

Tisztelt szerkesztőség!

A vázolt szándékot látva, ez voltaképpen egy, az új áfatörvény értelmezését segítő, elektronikus szakkönyv lenne, CD-n terjesztve.

Véleményem szerint egy jól használható, az értelmezést valóban segítő szakkönyvnek, ha az egy CD-n van is – szemben a törvények általános megjelenítési módjával -, főleg ha terjedelmesebb, a következő fontos kellékei vannak:

  1. Van részletes tartalomjegyzéke, mindjárt az elején. Ez minimum a törvényben most is megtalálható részek, fejezetek, alfejezetek megnevezéséből és az azokon belüli címekből és alcímekből kellene álljon. (Ez minden valamire való szövegszerkesztő program „címsorai” használatával automatikusan generálható.) Egy részletes tartalomjegyzék nyilvánvalóan nagymértékben segíti a felhasználót abban, hogy minél könnyebben és gyorsabban, és csakis az őt érintő-érdeklő témák előírásait olvashassa el. Ne kelljen neki pl. a mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyra, vagy mondjuk az utazásszervezési szolgáltatásokra vonatkozó különös szabályokkal akárcsak „átlapozás” (page up/down) erejéig időt töltenie, ha arra akkor éppen nincs szüksége, hanem azonnal az őt érdeklő részre ugorhasson. Mellesleg a tartalomjegyzék a törvény áttekinthetőségét és egyben a régivel való, elsődleges, nagyvonalú egybevethetőségét is megkönnyítené. (Hasonló szolgáltatást nyújt pl.: a CompLex CD Jogtár – ez sok hátránya mellett egy nagy előnye.)

  2. Valóban segíti a gyors és eredményes használatot az e törvényhez értő adószakember által előre definiált kulcsszavak megfelelő törvényhelyhez linkelt jegyzéke, melynek helyét a tartalomjegyzék is kéne jelezze. (Nem mellesleg a tartalom- és kulcsszójegyzék minden hosszabb bevallás-útmutatóra is ráférne, ez is szövegszerkesztővel automatikusan generálható lenne – segítendő a benne való eligazodást. Mert nagy tévedés azt hinni, hogy mindenható a számítógépi keresés! Ezt már többször jeleztem az APEH illetékeseinek, de lepergett róluk. Pedig, ha ezek hiányában hibázik a bevalló, ez az APEH-nak is felesleges többletmunkát és -költséget jelent.)

  3. A részletes(ebb) törvénymagyarázat, stb., – ehhez a mondhatni sok helyen slamposan megfogalmazott, és/vagy gyakran definíciónak szánt, ámde konfúzus meghatározás-szerű valamikkel tűzdelt törvényhez (ennél már csak a számviteli törvény rosszabb e vonatkozásban) –, szintén jó kellék lenne (egyetértek kohnmarival), de csak akkor, ha a magyarázatot – pont a törvény említett slampos megfogalmazása miatt – nyelvileg is képzett, az ÁFA-ügyben valóban nagy jártassággal bíró, jó adószakértő (vagy ilyenekből álló team) állítja elő. Nem ártana a (slamposságot nem említve!), valakit e törvény alkotói közül bevonni a magyarázatok elkészítésébe – hiszen, ha valaki, akkor ő biztosan tudhatja: mit akart mondani azzal, amit a törvényben leírt. (Csak „halkan” jegyzem meg: egy ilyen, bármennyire is jó törvénymagyarázat, minthogy nem jogforrás (e terminust a jogászok jól ismerik), mit sem segít az adózók és a jogalkalmazó hatóságok közötti értelmezési nézetkülönbségek feloldásában, ha maga a törvényszöveg az érthetetlenül zavaros, pongyola megfogalmazású, és/vagy rossz definíciókat használ. Ekkor áll elő ugyanis a szokásos helyzet: ahány ember, annyiféleképpen értelmezhetnek bizonyos passzusokat. Ezen viszont csak a törvény rosszul fogalmazott részeinek törvénymódosítás révén való helyesbítése segíthet – ami nyilván e CD hatókörén kívül esik.) Ettől persze még a felhasználók részére – és ez lehet majd akár az APEH, vagy valamely bíróság embere is - hasznos lenne az ilyen termék, pláne, ha bizonyos rendszerességgel valóban aktualizálnák is a CD-t, az áfatörvény változásainak megfelelően. Ebben egyetértek az előttem szólóval.

  4. Hogy egyéb törvényeket és APEH állásfoglalásokat is tartalmazhatna? Ez nem elvetendő, sőt szerintem igen jó ötlete Bi.Monikának és Errának – amennyiben mindezekre nézve tartalmazza az 1.-3. pontban írott kellékeket. Ugyanis szerintem pont itt van egy nagy, kitöltetlen rés a jogtárak piacán. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a könyvelőknek, az adótanácsadóknak, könyvvizsgálóknak, stb., nincs szükségük a teljes magyar joganyagot Ádám-Évától tartalmazó olyan megajogtárra, mint az említett CompLex CD Jogtár, de az 1.-3. pontbeli értékei miatt viszont több lenne, mint pl. a HVG Adó vagy TB kiadványa. Tehát: megfontolandó egy, mondjuk „Könyvelők, Adótanácsadók Jogi Tezaurusza” szemi-komplex cd-jogtár kiadását elindítani. Szerintem így már igencsak kelendő lenne, és az önköltsége is feltétlenül kisebb kellene legyen, mint a CompLex CD Jogtárnak. Think again!


Nota bene! Attól, hogy legalább a ránk, (a cégünkre, az ügyfélkörünkre) vonatkozó részeken át ne rágjuk magunkat és meg ne kíséreljük annak értelmezését, nem menekülhetünk meg – hiába való illúzióban ringatnánk magunkat, ha az ellenkezőjét képzelnénk. (Így volt ez az egymást követő Gt.-k, Art.-k, Szvtv.-ek, stb., esetében is.) Mindazonáltal az ötlet nem rossz.

A CD lehetséges árát pedig egy precíz gazdasági előkalkulációval lehetne csak megbecsülni, s ha már van mintasorozat belőle, előkészítő reklám után, a piaci kereslet-kínálat szabná meg a lehetséges árát. Az pedig, ha a kiadói igyekeznek elkerülni a már említett CompLex CD Jogtár fölösleges drágaságát, hosszabb távon bizonyosan elegendő haszonnal kecsegtethet majd. Én egy példányt – elfogadható áron (mondjuk 10 eFt/db – csak áfatörvény-tartalom esetén) biztosan vennék, ha tartalmazza az általam is javasolt elemeket. (Ha a többi törvényt is tartalmazná – akár 15-20 E Ft-ot is megérne szerintem egy CD). Aztán, hogy a frissítéseit is megrendelném-e, az már attól függene, hogy milyen jó a jogszabály-magyarázata (nem árt, ha ez is a szövegbe-linkelt), mennyire áttekinthető a formai szerkezete, s milyen a kereshetőség benne, stb. A puding próbája az ő megevése - ugyebár.

Hát egyelőre ennyi jutott eszembe.

Remélem tudtam valamelyest segíteni a kérdés eldöntésében!

Üdv: Apafy

GIN
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: civilint » vas. jan. 13, 2008 9:47 pm

Tisztelt Szerkesztőség!

A szakmai elvárásokat az előttem szólók gyakorlatilag minden részletre kiterjedően megfogalmazták. Nekem más jellegű felvetésem lenne.

Fontosnak tartanám, hogy a CD anyaga olyan fájlformátumban készüljön, olyan számítástechnikai alkalmazások felhasználásával, amelyet a legáltalánosabban használt számítógépes szoftverek és esetleg szerényebb informatikai ismeretekkel rendelkező felhasználók is tudnak kezelni.

Üdvözlettel: Ilona

 

civilint
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: Eaglet » csüt. jan. 17, 2008 2:47 pm

Én a példák, esettanulmányok fontosságát emelném ki és természetesen a részletes törvénymagyarázat fontos lenne. 5000 Ft -nál többet nem adnék ilyen cd-ért.
Eaglet
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. jan. 17, 2008 3:01 pm

Szeretném, ha a magyarázatok nem paragrafushelyekre mutogatnának, mint a törvény, hanem újra elismételve érthetően leírnák a teendőket.Borzasztó mikor egy paragr. 2-3 rövid szóval visszamutat 5 különböző kutatási helyre ! Ezután érts meg rendesen ! Van egy kérdező újság,akit most már azért nem szeretek , mert a törvényt másolja be , amit én is megtalálok, de azért kérdeztem, mert nem egészen érthető, de egyéni válasz nincs.Szerintem Önök az érthető válaszokra törekedjenek és azt én is szivesen megvásárolnám.Az Apeh is fogadja el amikor ellenőriz az állásfoglalást.

Üdvözlettel: Judit

Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: biarnei » szer. jan. 23, 2008 9:36 am

Egyetértek a fentiekkel, s én is a legnagyobb hangsúlyt a gyarkolatban felmerülő kérdések emberi nyelvre lefordított, a napi munkánk során  használható értelmezésekre fektetném. Állandó kapcsolatra lenne szükség szakemberek és gyarkorlati emberek között - Akár a fórum formájában- s erre alapozva tv-i háttérrel alátámasztott, mindenki által elfogadott magyarázatokat szerintem sokan szívesen fogadnak. A CD olyan segítség legyen, amely bizonyítási alap lehessen esetleges ellenőrzések folyamán. Ne csak különleges esetekkel foglalkozzon, hanem a már sokak számára egyszerűnek tűnő esetekkel is, hiszen ezekben van a legnagyobb buktató - végezzük megszokás szerint, s senki nem hívja fel  a figyelmünket, hogy vigyázz!!!

üdvözlettel: Biárné

biarnei
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Következő

Vissza: Bónusz pontok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég