Adófórum

Adózási és számviteli információk

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

Ezen a csatornán az oldal szerkesztői arról kérdezik a Fórumozókat, hogy milyen újdonságokat látnának szívesen az Adófórumon. A kérdésekre érdemben válaszolók bónusz pontokat kapnak, amelyeket szakmai kérdésekre, illetve termékvásárlásra fordíthatnak.

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: j.balogh » csüt. jan. 24, 2008 2:47 pm

Kedves Fórumozók!

Köszönjük a sok-sok értékes ötletet!

Üdvözlettel:
Balogh Julianna
szerkesztő

j.balogh
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: andulka » csüt. jan. 24, 2008 4:08 pm

Az előttem hozzászólókhoz hasonlóan én is a törvény gyakorlati alkalmazására fektetném a hangsúlyt, sok-sok példával fűszerezve.

Amennyiben szükséges, akár folyamatábrákon keresztül is le lehet vezetni egyes eseteket, így sokkal átláthatóbb, mint a tömény szöveg.

A speciális eseteket célszerű lenne az általános példáktól elkülönítve tárgyalni (külön menü).

A CD értékét és használhatóságát növelni lehetne még videoanyag elhelyezésével.

 

 

andulka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: simke » kedd feb. 12, 2008 2:15 pm

Kedves Julianna!

Mindenképpen szükség lenne egy ilyen cd-re. Már az előttem lévők leírtak nagyon sok jó dolgot, de a legfontosabb, hogy példák legyenek benne. A fordított adózásra gondolok. Ne csak általánosságban, mert azt mi is ki tudjuk olvasni a törvényből.

Ma vittem be egy anyagot áfa ellenőrzésre, gondoltam ők már előbbré járnak a trv. értelmezésében és megkérdezek tőlük 1-2 kérdést. Pontosabban 3 db kérdést tettem fel.

1. időszakos elszámolású számlákkal kapcsolatban. Hosszú lenne ha a kérdést is itt fejtegetném. A lényeg, hogy a válasz (egy vállrándítással) "Ha annyi, akkor annyi"

2. két darab konkrét fordított adózású ügyben kértem ki a véleményüket, (telefonközpont és erdőgazdálkodás), hát belenézegettek a füzetükbe (gondolom ők is járnak fejtágításokra) és nem tudtak válaszolni.

Na most ha már a havi áfa bevallóknak nem is tudunk segíteni, de legalább ápr. 20-ig szülessen már meg valamiféle irásos "iránymutatásos" , "állásfoglalásos" jegyzék, amit könnyitené a munkánkat.

Kicsit dühös is vagyok, persze nem rátok. Csak minket büntetnek, holott ezekre egyszerűen nincs képesítésünk, műszaki felkészültségünk.

Nade a remény hal meg utoljára, és csak reménykedhetünk, hogy előbb-utóbb valaki a segítségünkre siet.

Az árra vonatkozóan: 5000 - 8000 Ft között.

Üdv 

 

simke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: steinné » hétf. márc. 03, 2008 10:21 am

Kedves Julianna !

Szerintem is nagy segítség lenne egy ilyen kiadvány. Megfelelő ár ellenében (5.000.-Ft körül) én is megvásárolnám. Én a lépcsőzetes felépítésű kiadványokat szeretem, amiben van "kereső" is. Ezt a kiadványt biztosan úgy építeném fel, hogy az eddigi és a mostani áfa törvényt hoznám egymással összefüggésbe, összehasonlítás formájában. Az esettanulmányok és az Apeh állásfoglalások sem hiányozhatnak egy ilyen CD-ről. A frissítést is jó dolognak tartanám, internetről letölthető formában, mint a könyvelőprogramoknál.

Üdvözlettel : Zsu 

 

steinné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: adamo21 » pén. nov. 07, 2008 5:00 pm

Akkor lenne jó a cd ha a törvényszöveget példával is  lefordítaná, mert sajnosa még adószakértők és ügyvédek sem értelmezik rendesen az új ÁFA törvényt. Ez nem is csoda hiszen több év kell ahhoz, és legalább 30 szor ajánlott átolvasni ahhoz hogy valaki tudja pontosan a szövegét és ne ejtsen bakit. de ha példákkal van szemléltetve akkor akik nehezen értelemznek jogi szövegeket azoknak is könnyeb lehetne.

A másik fontos dolog, hogy mint tudjuk egy paragrafushoz több tartozik és azokat egyben kellene szemléltetni. Írok egy példát: kiállítok egy okiratot ami helyesbíti a számlát és itt egyből legalább 6 féle paragrafust kell értelmezni.

Viszont átfordítást én nem venném szívesen, mert több dolog megszünt vagy másképp kell eljárni(mindenki szokja meg az újat) pl. dátumok, teljesítési idők esetén. stb. Egyébként ez az új ÁFA tv. egyszerűsítéseket és liberális dolgokat is tartalmaz mert lassan (sajnos csak lassan) közeledünk ez EU-s országokban használatos törvényekhez. De azt hiszem még sok egyszerűsítés ráfér erre a törvényre, de sajnos a kollégák sorában is van aki ragaszkodik még a régi megszokott törvényre.

 

 

adamo21
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: validitas » pén. nov. 07, 2008 6:35 pm

Háááát, ha valaki ezt a mondatot meg tudná magyarázni, ill. úgy átírni a törvényt, hogy az magyar nyelven is érthető legyen (ne egy idegen nyelvű szöveg szó szerinti szabadfordítása):

"2) Az (1) bekezdésben meghatározott időtartam figyelembevételével, annak a naptári évnek az utolsó adómegállapítási időszakában, amelybe rendre 11 hónap elteltével a tizenkettedik hónap esik, az adóalany köteles a tárgyi eszközre jutó előzetesen felszámított adó összegének
a) ingó esetében 1/5 részére,
b) ingatlan esetében pedig 1/20 részére ....."

Egyszerűen ettől a csodás megfogalmazástól az agyam mindig megáll, és egyszerűen képtelen vagyok (a 100.olvasás után is) felfogni, hogy mit is akar pontosan jelenteni... Na, nem baj, meglehet, megkérdezek egy Apeh-ost :-))))

Hm, lehet, hogy a régi, megszokott törvénynek azért voltak előnyei? :-))) És sztem ami látszólag liberalizmus, az valójában nem is biztosan az, csak lehetőség a büntetésre, főleg ha hemzseg az ilyen remek fordításoktól?

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: nyár » pén. nov. 07, 2008 8:08 pm

Nagyon jó lenne egy ilyen CD, bár csak a 2008-s évben is tudtuk volna használni.

Várjuk mielőbb: Ica

nyár
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Segítség az új áfatörvény értelmezéséhez

HozzászólásSzerző: GIN » pén. nov. 07, 2008 9:03 pm

No persze az, ha egy jogszabályi rendelkezés szövege érthetetlenül homályos, nem feltétlenül a hatóság számára előny.

Ui. hogy egy példával érzékeltessem: Ha mondjuk a jogszabályban az vagyon írva: „Ha esik az eső, akkor néma gyereknek anyja esik bele.”, akkor e mondat helyes értelmezését és az annak megfelelő magatartást, azért nem lehet számon kérni rajtunk, mert nemcsak érthetetlen, hanem az sem tudható, hogy mi ekkor a teendője a jogot követni szándékozónak. És speciel azért is, mert értelmetlen sületlenségről van szó - a magyar nyelv szabályait is figyelembe véve. Ergo: végrehajthatatlan az ilyen jellegű, szabálynak szánt mondat tartalma.

Ilyenkor tehát semmi mást nem kell és nem is lehet tenni, mint értelmezni, ahogy lehet, ha egyáltalán lehet belőle valamit kihámozni, és tenni az értelmezésünk szerint, amit lehet. Vagy: nem tenni semmit, mert érthetetlen, hogy mit kellene, ha egyáltalán kellene tenni. Ha pedig a hatóságnak ez nem tetszik, akkor fel kell őket szólítani, hogy a jogszabályalkotásról szóló törvénynek megfelelően magyarul, továbbá szabatosan és logikusan tudassa velünk azt, hogy az ilyen mondattal mit akart velünk közölni a jogalkotó, milyen magatartást kellett volna tanúsítanunk. Ha ekkor mást közölnek, mint ami e mondat kihámozható jelentése, akkor azt a kérdést kell csak intézni hozzájuk: Ha ezt és nem mást kell értenünk a mondatukon, akkor miért nem ezt írták, amit most mondanak. Ezzel „a kígyó(juk) a saját farkába harapott”, és végtelen magyarázkodásba kezdhetnek, amivel egy bírósági eljárásban nem sok sikerre számíthatnak.

Én is mondtam már több esetben bizonyos jogszabályi előírások APEH-os alkalmazását illetően, hogy nem várhatják el egyetlen állampolgártól vagy cégtől sem, hogy a „süt a nap” szöveg alatt „esik az eső”-t értsenek, pusztán azért mert, teszem azt így kedvező – egy jó kis bírságolás kedvéért – az adóellenőrnek. E diskurzust a hatósággal – nem most, hanem – a múltban sem lehetett, s a jövőben sem fogjuk tudni megspórolni. .. ahol az első fokú adóhatóság osztályvezetője szabályosan - bár burkolt formában – hülyének nyilvánított, mint az adózó adószakértő képviselőjét, a TEHO törvény értelmezése tekintetében, majd fellebbezésem nyomán a másodfokon eljárt APEH szerv mindenben nekem adott igazat. Ha beletörődtem volna az első fok eme megalapozatlan, ámde lehengerlő döntésébe – az ügyfelem is és én is, meg még sokan mások is csak még rosszabbul járhattunk volna. (ld. konklúziók az ügy kapcsán). Ehelyett felraktam volna a precedenshez vezető linket a VD Adófórum erőforrás tárába, ám nem jelentették meg! Vajon miért? Pedig a VD nem az APEH. Emiatt, jobb híján, minden olyan topikban, ahol klappol a dolog, belinkeltem, hogy másoknak precedensül szolgálhasson. Mást nem tehettem. Azóta is havonta több százan töltik le az ügy pdf leiratait a honlapomról. ...Remélem hasznosítani tudják!

Szóval röviden: amíg a világ, világ ilyen értelmetlenség bizonyos jogszabályokban mindig lesz, ennek ellenkezőjével ne ámítsuk magunkat (mert – kormányoktól függetlenül - mindig sok az ostoba bürokrata). Ezért nem tehetünk mást, mint e tényre lelkileg is és alapos tudással is felkészülve, harcosan megvédjük az igazunkat. És megtehetjük, hogy megküldjük az APEH és/vagy a PM vezetője (!) számára, pl. az itt a fórumon tapasztalható érthetetlen ügyeken való hosszas rágódásokat bizonyító sokbejegyzéses topikok egy-egy példányát, esetleg egy közösen aláírt petícióval is kísérve, hogy kellő nyomatékkal érzékeltessük ott „fent”: mit eredményez ez itt „lent” a fentiek trehánysága miatt – ami viszont senkinek sem lehet az érdeke.

Ezeket tehetjük. Vagy semmit. De! Néma gyereknek anyja sem érti a szavát.

GIN
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Előző

Vissza: Bónusz pontok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég