Adófórum

Adózási és számviteli információk

EV vállalkozói kivét

Egyéni vállalkozók

EV vállalkozói kivét

HozzászólásSzerző: Ercsi66 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Ha valaki tud kérem segítsen! Nem szoktam egyéni vállalkozóknak könyvelni, akinek mégis, az rendesen fizeti a közterheket, ezért ez a kérdés még nem merült fel  és most nem szeretnék hülyeséget csinálni.

Ha egy egyéni vállalkozó nem fizeti be a vállalkozói kivét közterheit, attól még beállítható a váll. kivét a kiadások közé? Vagy csak akkor, ha teljesítette a kötelezettségeit?

A válaszokat előre is köszönöm!

Ercsi66

EV vállalkozói kivét

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. feb. 20, 2008 8:45 pm

Szia!

Egyéni vállalkozónál, mivel pénzforgalmi szemléletű könyvelést vezet a kötelezettségeket nem tudod előírni, erről analitikát kell vezetni. A megfizetett járulékok akkor válnak költséggé, illetve a váll.kivétből levontak egyéb kiadássá, mikor azt megfizeti. Itt nem a tárgyévet terhelő, felmerült  ktget állítjuk szembe a bevétellel, hanem a pénzügyileg teljesített költségeket, kiadásokat a pénzügyileg realizált eredménnyel. A váll.kivétet attól függetlenül el tudod számolni, hogy a járulékokat nem fizeti meg.

Váll kivét:  kiadás, váll.kivét oszlop (a bruttó kivét költség)

váll.kivétből levont járulékok(eb,nyb,szja): bevétel, egyéb adóalapba nem számító bevétel oszlop

Üdv:Nelly

tothkornelia69

EV vállalkozói kivét

HozzászólásSzerző: Ercsi66 » szer. feb. 20, 2008 8:56 pm

Szia Nelly! Köszönöm a gyors választ! Én is így gondoltam, de nem voltam benne biztos, a kettős könyvvitel az "én világom"...

Üdv.: Erika 

Ercsi66

EV vállalkozói kivét

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » csüt. feb. 21, 2008 5:36 am

Sziasztok ! Ilyenkor amikor egy egyéni vállalkozó nem fizeti a közterheit természetesen könyvelés szempontjából Nellyvel egyet értek, de el kell gondolkoni rajta van-e értelme kivenni a vállalkozói kivétet, tudatosítani kell a vállalkozóval, hogy csak a tartozás nől , ha nem működik a vállalkozás célszerű lenne nem tovább folytatni, vagy a vállalkozói kivétet nem kivenni, hogy legalább az szja ne növekedjen. Sajnos nálam is van több ilyen vállalkozás, volt aki megvárta amíg visszavonták az igazolványát. Üdv: Márti
viragmarta60

EV vállalkozói kivét

HozzászólásSzerző: zsonita » szomb. feb. 23, 2008 2:14 pm

Szia!

A vállalkozói kivétet be lehet állítani kiadásnak, de nincs értelme. Egyből a nyakába szakadnak a járulékok és az SZJA. Akkor van értelme ha azonnal befizeti az összes vonzatát is.

Üdv:Zsonita

zsonita

Vissza: Egyéni vállalkozók