Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kártalanítás

Egyéni vállalkozók

Kártalanítás

HozzászólásSzerző: algaszám » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítséget kérnék!

Van egy vállalkozó, aki kártalanítást kapott a polgármesteri hivataltól, mert lebontották az egyik épületét, mert üzletsort építettek oda.

Ennek a kártalanításnak az összege: 7,7 millió Ft.

Nem tudom, hogy kell-e ez után ÁFÁ-t fizetni? Adóköteles bevételnek számít-e és beleszámít-e a különadó alapjába?

Köszi a segítséget!

algaszám

Kártalanítás

HozzászólásSzerző: simke » csüt. feb. 14, 2008 6:25 am

Szia!

Az Áfa trv., 259 § szerint:  

6. ellenérték: bármilyen vagyoni előny, ideértve a meglévő követelés mérséklésére elismert vagyoni értéket is, de ide nem értve a kártérítést;

A számviteli törvény szerint: 77 §.)

(2) Az egyéb bevételek között kell elszámolni:

a) a káreseményekkel kapcsolatosan kapott bevételeket,
b) a kapott bírságok, kötbérek, fekbérek, késedelmi kamatok, kártérítések összegét.

A különadó 3.§ szerint:

3. § (1) A társas vállalkozás  4 százalék mértékkel különadót állapít meg és fizet az adóévi beszámolóban kimutatott adózás előtti eredménye után.

Vagyis szerintem áfa vonzata nincs, de a különadó alapja.

Üdv Etus 

simke

Kártalanítás

HozzászólásSzerző: algaszám » csüt. feb. 14, 2008 11:32 am

Kedves Etus!

Nagyon köszi az információkat, sokat segítettél, csak még az érdekelne, hogy az egyéni vállalkozónál is így van-e?

Mert én betettem az adóköteles bevételbe, csak nem mertem még elküldeni az 53-as bevallását, mert egyik kolléganő azt mondta, hogy nem adóköteles bevétel, eredményt nem képező bevételként kell kezelni. És akkor nem szerepeltetem az 53-asban, vagyis a különadóba sem teszem bele! Nekem nem így jött le a dolog mikor utána olvastam, de inkább várok a bevallás elküldésével, minthogy fölösleges adófizetést állapítsak meg a vállalkozónak.

Az ÁFA bevallást viszont elküldtem, most, hogy megerősítettél abban, amit én gondoltam!

Nagyon köszi!

algaszám

Kártalanítás

HozzászólásSzerző: simke » csüt. feb. 14, 2008 11:49 am

Szia!

Azt írja az szja trv. 1. számu melléklete az adómentes bevételekről 6.1. pontjában, hogy:

6. A károk megtérülése, a kockázatok viselése körében adómentes:

6.1. elemi kár (ideértve a martinsalak felhasználása miatt a lakást, lakóépületet ért kárt is), katasztrófa esetén a károsultnak jogszabályban meghatározott feltételek szerint vagy közadakozásból nyújtott segély, támogatás (így különösen a lakás helyreállítása, újjáépítése), továbbá a jogszabályban meghatározott kötelezettség alapján kapott tartásdíj, valamint a kártalanítás (ideértve a kisajátítás alapjául szolgáló közérdekű célra megvásárolt ingatlan vételárát is), a kárpótlás és a kártérítés, kivéve a jövedelmet pótló kártérítést; az Országos Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Közalapítványtól származó, a bűncselekmény áldozata vagy hozzátartozója részére a bűncselekménnyel összefüggő kár enyhítése érdekében juttatott összeg;

Igaza van a kolléganődnek, nem adóköteles bevétel.

Üdv Etus 

simke

Vissza: Egyéni vállalkozók