Adófórum

Adózási és számviteli információk

Állatok állományba vétele és amortizációja

Egyéni vállalkozók

Állatok állományba vétele és amortizációja

HozzászólásSzerző: wovirag » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumosok! Egy egyéni vállalkozó lovak segítségével gyógyít sérült gyermekeket. Vannak saját lovai is, amelyeket erre a célra tart, a vállalkozásában azonban ez idáig nem kerültek aktiválásra. Ahhoz, hogy elszámolhassuk a lovakkal kapcsolatos tartási költségeket, szükséges lenne állományba venni az állatokat, de nem tudom, hogy egyrészt milyen áron lehet a könyvekben szerepeltetni - tehát vásárlási áron, vagy fel kell-e becsültetni egy szakértővel-, illetve egy egyéni vállalkozó esetében milyen értékcsökkenés vehető figyelembe egy állat esetében. Kérem azon kedves fórumosok segítségét, akik jártasak efféle állattartási kérdésekben. Köszönöm szépen!

wovirag
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Állatok állományba vétele és amortizációja

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd jan. 08, 2008 2:27 pm

Szia!

Jártas ugyan nem vagyok ebben a kérdésben, de támpontot tudok neked nyújtani. Mivel az egyéni vállalkozóra értékcsökkenés tekintetében az szja tv. 11.sz. melléklete vonatkozik, ott a 2007-esben megtalálod a melléklet II. 3.pont f), fc) alatt:

"Az egyéni vállalkozó a következő tárgyi eszközök écs leírásának meghatározás érdekében az eszköz beruházási kötségét azokra az évekre osztja fel, amelyekben azt vállalkozói tevékenységéhez várhatóan használni fogja: fc) tenyészállat."

Beszerzési értéknek én biztosan a vásárlási árat venném, hisz arról van bizonylata, az egyéni vállalkozó pedig nem tartozik a számvitel tv. alá, hogy ilyen esetben piaci értékkel kellene foglalkoznia.

Üdv. Kata  

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég