Adófórum

Adózási és számviteli információk

nyugdijas segítő családtag

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: duduci » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves mindnyájatok!

Kérdezni szeretném, hogy egyéni vállalkozónál a nyugdijas szülő lehet-e segítő családtag? Mivel kétféleképpen tájékoztattak ezügyben, és nem tudom melyik a valós? Segítségeteket előre is megköszönöm.

duduci

HozzászólásSzerző: kati1012 » hétf. máj. 21, 2007 6:11 pm

Szia!

Nincs ennek akadálya. Mivel nyugdijas, a nyugdijas státuszából eredően jogosult eü. szolgáltatásra. Amennyiben személyes közremüködése következtében dijazásban részesül, úgy a  kifizetett dij nagyságától függően kell megállapitani a járulékfizetési kötelezettséget.

kati1012

HozzászólásSzerző: duduci » hétf. máj. 21, 2007 6:16 pm

Szia Kati!

Véletlenül kétszer kapta meg a rendszer ezt a kérdésemet, és a másikra az a válasz jött, hogy nyugdijas nem lehet segítő családtag....

Na pont ezért tettem fel ezt a kérdést, mert ugyanígy két választ kaptam , ráadásul hivatalos forrásból.

duduci

HozzászólásSzerző: kati1012 » hétf. máj. 21, 2007 6:33 pm

Én még nem találkoztam olyan kikötéssel, hogy nyugdijas nem lehet segitő családtag. Ennek az a lényege, hogy akkor is besegithet, ha nem fizetnek neki személyes közremüködése után juttatást, ezért a munkaügyi ellenőrzések alkalmával nem marasztalják el a vállalkozót. A  költségek elszámolásánál van ennek jelentősége. Idemásolom az APEH honlapjáról erre vonatkozóan egy idevonatkozó részt:

"A főállású segítő családtag juttatása - legalább heti 40 órai közreműködés esetén - legfeljebb a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg lehet, rövidebb idejű foglalkoztatás esetén pedig a minimálbér időarányos része számolható el."

kati1012

HozzászólásSzerző: kohnmari » hétf. máj. 21, 2007 8:42 pm

Sziasztok!

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény (1997. évi LXXX. tv.) Tbj.4.§. g.) pontja szerint:

"Segitő családtag: az egyéni vállalkozónak, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság természetes személy tagjainak az a közeli hozzátartozója, aki az egyéni vállalkozói tevékenység gyakorlásában, illetőleg a társaságban személyesen és díjazás ellenében - nem munkaviszony keretében -  munkát végez, kivéve azt, aki saját jogú nyugdíjas, továbbá aki özvegyi nyugdíjban részesül, ha a reá irányadó öregséginyugdíj-korhatárt betöltötte."

Üdv. Mari

kohnmari

Vissza: Egyéni vállalkozók