Adófórum

Adózási és számviteli információk

EV saját garantált bérminimuma

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: k-eva » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy szobafestő-mázoló egyéni vállalkozó szerintetek saját járulékait is a garantált bérminimum (vagy TJK, ha az a magasabb) után kell hogy fizesse, vagy csak az alkalmazottainak kell legalább a garantált összeget fizetnie ? 

Előre is köszönöm a segítséget  !

Éva

k-eva

HozzászólásSzerző: krizsikk » szomb. jan. 08, 2011 1:59 pm

2011-től a szoba-festő mázoló egyéni vállalkozónak minimum a garantált bér után kell fizetnie a járulékot, ami 2011. január 1-től 94.000,- Ft. Feltehetőleg az alkalmazottai is szakmunkások, (szobafestő-mázoló) akkor utánuk is. A TJK minden nyűgje 2011-től megszünt.

Krizsik

krizsikk

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szomb. jan. 08, 2011 2:01 pm

Szia! 2011-től a Tjk  megszűnt, szerintem a festő egyéni vállalkozónak is a garantált bér után kell

fizetni a kötelezettségeket.Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: k-eva » szomb. jan. 08, 2011 2:10 pm

Sziasztok !

A TJK-s megjegyzésem természetesen 2010-re vonatkozott ! Közben megnéztem a 2010-re vonatkozó törvényt (most még a 2010-re vonatkozót dolgokat kellene rendeznem) és nem szerepel semmilyen utalás a garantált bérminimumra, Tevékenység piaci értéke, vállakozói kivét, illetve minimálbér - ezek a lehetséges járulékalapok.

Éva

k-eva

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. jan. 08, 2011 5:45 pm

Szia Éva! Többféle variáció előfordul nálam. A többség a 73500Ft után fizette az év folyamán a járulékokat. Most év végén, ha elszámolnám a 12x73500Ft-ot kivétként  és még marad váll.adóalapja, akkor megnézem a min.adó alapja mennyi lenne és ha még a fölött van plussz, azt hozzáteszem a dec.havi járulékalaphoz. 

Másik esetben vagyok nagy gondban, mert év elején volt olyan vállalkozó, aki azt mondta, 145eFt után fizessünk havonta járulékot, ez lenne az ő tevékenységére jellemző keresete.Sajnos közbejöttek olyan nem várt dolgok, hogy a munkát elvégezte, de a megrendelők nem tudták kifizetni. A járulékalap 12x145eFt, ezzel szemben kivenni csak 900eFt-ot tud.Nem tudom mit tegyek ezzel.

Egyéni vállalkozó saját járulékalapjánál nincs szó garantált bérről.  Üdv. Ani

adotanacs

HozzászólásSzerző: olahneedit » szomb. jan. 08, 2011 10:00 pm

Szia!

"Nem tudom mit tegyek ezzel."

Ha a vállalkozónak megfelelt a havi 145e-es járulékalap, és a tjk is ennyi, akkor semmit, kiveszi a 900e-et,  leadózza és Ámen. 

Járulékalapot éppen tudnál csökkenteni, de csak ha minden hónapot önellenőrzöl, hiszen akkor a tjk is annak megfelelően lenne beállítva.  Illetve lehet ragozni annak megfelelően, hogy az a 900e milyen ütemben is lett kivéve, az szja előleg milyen ütemben lett megfizetve.

olahneedit

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. jan. 08, 2011 10:13 pm

Szia! SZJA-val nincs is gond, a kivétre mindig meg lett fizetve. Első körben én is az önellenőrzésre gondoltam, de nem hiszem hogy ez jó ötlet lenne. Egy korábban meghozott döntést változtatok meg ezzel, hát nem tudom....

Minden esetre annyit tudunk megmenteni, hogy még a december havit nem küldtem el, azon nulla lesz a járulékalap.      

adotanacs

Vissza: Egyéni vállalkozók