Hello!
Valaki leírná nekem tételesen, hogy havi 700000 számlára érkező összeg esetén hogyan tevődik össze a járulékok mértéke?
Főállású vállalkozás, és kivétes lenne.
Mennyi marad a hó végén?
Köszönöm
Hello!
Valaki leírná nekem tételesen, hogy havi 700000 számlára érkező összeg esetén hogyan tevődik össze a járulékok mértéke?
Főállású vállalkozás, és kivétes lenne.
Mennyi marad a hó végén?
Köszönöm
Szia!
Ez így nagyon tág kérdés. Több tisztázni való felvetődik. Tehát: átalányadós, áfás vagy-e, vagy alanyi mentes de tételes adózó, tételes adózó és áfás, szóval függ hogy milyen egyéni vagy. A 700e tartalmaz-e áfát vagy sem. Mert ha átalányos vagy, akkor eleve már fel sem vehetsz vállalkozói kivétet. Ha pedig tételes vagy, akkor kérdés mennyit veszel fel a 700-ból? Mert nyilván az egészet nem tudod felvenni, hisz költségeid is lesznek, azért válaszottad a tételest.
Szóval azt ne várd, hogy csupán az általad feltett kérdés alapján bárki is pontos választ tudjon adni.
Üdv. Kata
Szia,
Most kezdeném a vállalkozói tevékenységem, így tudtommal általányadózást nem választhatok. Nem leszek alanyi adómentes, de áfás igen. 300E-et terveznék felvenni.
Köszi
Szia!
Választhatod az átalányadózást ha nincs munkaviszonyod, és a várható bevételed (arányosan) éves szinten nem fogja meghaladni a 15 M-ót. Mivel írtad hogy főállású leszel. Az EVA-t nem lehet kezdőként választani.
Ha nem leszel alanyi mentes, akkor igen, áfás leszel :-) Az áfásság választására van ez a kettő: vagy áfás, vagy alanyi mentes, ha a várható bevételed nem haladja meg az 5 M forintot. Mivel havi 700-at írsz, így valóban az alanyi mentesség az már kizárva.
Tehát akkor a kérdésed az maradt, hogy 300 e után mennyi lesz a járulék, mert csak ezt tudom megmondani, ill. hogy a 300eből mennyi amit ténylegesen kézhez kapsz, mert hogy ténylegesen mennyi marad, az mondom függ sok mindentől! Költségektől, és még majd az év végi tényleges adóktól is.
300e-ből a levonásos járulékok összesen: 51000 TB || 64770 szja (ez a jövedelem még a szuperbruttóval is belefér a 17% kulcsba), ebből a nettó marad: 184.230.- Aztán vannak a munkáltatót terhelő járulékok, a 300e után összesen: 81.000.- Tehát ha csak azt ragadjuk ki az egészből, hogy a 300e vállalkozói kivétnek mennyi a nettója, az 184.230.- DE nagyon nem ajánlom, hogy itt csak ezzel kalkulálj, mert így, hogy tételes vagy és áfás vagy, egy csomó mindent át kell még látni! Ez könyvelő nélkül nem fog menni, nem fogod tudni Magad csinálni.
Üdv. Kata
Na ezekbe a számokba egy kicsit most belezavarodtam :)
Tudomásom szerint jelenleg így tevődnek össze felmerülő levonások:
EÜ járulék: 7.5%
TB járulék: 27%
Nyugdíj járulék: 9,5%
ÁFA: 20%
SZJA: 18%
Könyvelő: 10E / hó
An nem egészen világos hogy az álltalad írt számokból melyik melyik?
Ezennel megfordítanám a kérdést. A fentiek tükrében mekkora pénzmennyiségnek kell a számlámra érkeznie havonta, ha havi 350E forintból kívánnék megéldegélni. Tehát ha munkaviszony lenne, akkor ez lenne a nettó, számlámra érkező összeg.
Szia!
Na épp ezért mondtam, hogy ez egy csomó mindentől függ, és nem lehet így kiragadni az egészből. De látom van könyvelőd, ez helyes. Neki folyamatosan le fogod adni az anyagiadat, és ő az adott komplex jogszabályi környezetet figyelembe véve majd tájékoztatni fog róla, hogy éppen hogyan állsz. Ugyanis a kivét az összevonatan adózó jövedelem, ezen kívül van vállalkozói jövedelem (aminek az adója idén 19%, tavaly 16% volt || 4% különadó), ezen kívül ha marad vállalkozói jövedelmed a 19% leadózása után, még kell a fennmaradó után 25% osztalék adót és százalékos ehot is fizetni. Ezenkívül idéntől él a szakmák szerinti elvárt jövedelem, ami szerint tulajdonképpen a havi kivétet kéne felvenni. Ezen kívül lesz fizetendő áfád, amiből le lehet majd vonni a beszerzéseket terhelő áfát, és a fizetendő áfád a kettő különbözete lesz. Ez így jól hangzik rádzúdítva, igaz? Úgyhogy ne várd, hogy ezt most meg fogod érteni, ez én ügyfeleim is folyton belegabalyodnak, és már kezdenek belenyugodni, hogy nem értik. Azt szoktam nekik mondani, ha értenének, akkor már tudnának saját maguknak is megcsinálni a könyvelésüket.
Egyébként a TB járulékok mértékét jól tudod, az áfa az a nettóra 25 % jön, a bruttóból visszaszámított a 20%. Az összevont jövedelmek szja-ja 5 M forintig 17%, azon felül 32%. A vállalkozói szja pedig mint már írtam 19%, plusz osztalék utáni szja 25%.
Üdv. Kata
Szia,
Köszi a kimerítő választ. Ezennel hivatalosan is feladtam a téma megértésére vonatkozó törekvéseim :)
Az utolsó kérdésemre akkor nem lehet körübelüli választ adni?
"A fentiek tükrében mekkora pénzmennyiségnek kell a számlámra érkeznie havonta, ha havi 350E forintból kívánnék megéldegélni. Tehát ha munkaviszony lenne, akkor ez lenne a nettó, számlámra érkező összeg."
Egy nagyon körübelüli is megfelelne.
Szia!
Egy nagyon elnagyolt számítás lesz akkor az általad leírtak alapján. Azt mondod, bejön havi 700 e a számládra. Ebből kb. 420e bruttó vállalkozói kivtétet vehetsz fel, aminek a nettója: 240e. Mert: elutalsz a bankból összesen 293e járulék || szja-at havonta, felveszel 240e jövedelmet, ez 533e. Kifizeted a 10 e könyvelési díjat, ||kb. 10 e havi bankköltséget. Elutalod az áfát, amit a 700e bevétel minusz 10 e könyvelési díj= havi 138 e Ft. Tehát marad a bankodon 9 ezer forint.
Nyereség része: havi nettó 560e marad a 700eből. Költség 420e kivét, munkáltatót terhelő járulékok 113e, könyvelési nettó és bankköltség 18 e. És akkor más költséged nincs, nincs tárgyi eszközöd, ami után écs-zel. Ekkor marad havi 9 e nyereség alap. Ezután kifizeted a 2e vállalkozói szja-t, majd a maradék 7 ezer után a 25%-os osztalék szja-t és ehot. Tehát ezekből az adatokból azt mondhatjuk, hogy éves szintre leosztva marad. Ja, és sajna az iparűzési adó, éves szinten nettó 560*12=6720, itt válaszhatod az adóalap egyszerűsített meghatározását mert nincs mit levonnod, adó: 108 ezer. Ez éves szinten, és első évben még nem fizetsz előleget, tehát ekkor még költség sincs, és nem is lesz ennyi az adó. De ha kivetik az előleget, akkor éves szintre fogják felszorozni és ennyit fognak számolni, tehát akkor utána már még évi 108 e iparűzésit is el tudsz számolni költségnek, ami miatt viszont ha nem lesz több bevételed, csökkenteni kell a vállalkozói kivétedet, mert nem lesz elég pénz a bankszámládon.
Szóval nagyon nagyon elnagyoltan, idén kb havi 240 ezerből fogsz tudni megélni ennyi bevétel mellett, jövőre pedig még egy picit kevesebből az ipa miatt.... Hát, nem erre számítottál, igaz?
Üdv. Kata
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 17 vendég