Azért azt gondolom, hogy arra mindenképpen figyelemmel kell lenni, hogy az így lekötött, (vagy nem lekötött) pénz után kamat jár, amit a vállalkozás bevételeként kell elszámolni. Ha szeretnénk, hogy az érvelés valóságosnak tűnjék, akkor ennek mindenképpen meg kell jelennie a könyvekben.
Üdv MK
Sziasztok!
Nálam egyik egyéni vállkozómat ellenőrzik már fél éve - vagyonosodás miatt! Tapasztalat szerint bármi plusz pénz szerepel a könyvelésben vagy bárhol feltünik be kell bizonyítani, hogy az egy leadózott jövedelem ( bevallás alapján ) vagy saját családi pénz ( aminek eredetét vizsgálják ): Ki adta, neki honnan volt ennyi, ő leadózott-e róla és ez az egész elindít egy körforgást!
ildiko
"Adotanács" válasza mindenképpen elgondolkoztató. Ha az a 6M Ft nem az adott évi eredménye, akkor azt az abban az évben, amikor keletkezett, le kellett adóznia az EV-nak.Innentől kezdve az magán-jövedelem, ami lehet a magán-számlán.
Az EV pénzkezelésével kapcsolatban azért lenne egy megjegyzésem. Bár jól tudom, hogy általános az a gyakorlat, hogy az egyéni vállalkozó pénze keveredik a magánszemély pénzével, mégis azt gondolom, hogy érdemes megpróbálni rászorítani az EV-kat, hogy próbálják a kettőt külön választani. A gazdálkodásnak jót szokott tenni, mert sokkal jobban látható az eredmény, vagy az eredménytelenség. És "használni" úgymond a vállalkozás pénzét csak olyan módon lehet, ha arra kamatot fizet, jelen esetben a magánszemély.
MK
Cininéni! Értem a problémád és a következők jutottak az eszembe. Nálam is az ügyfelek nehezen értik meg, hogy van egy "vállalkozói zsebük" ami nem különül el a magántól. Ebben a zsebben nem adózott pénzük van, hanem csak egy bevétel amivel el kell számolniuk. Ha leadózták akkor jövedelem és akkor tehetik át a másik zsebükbe. Ameddig ez csak bevétel vagy a pénztárában van, vagy a bankszámláján (ha bankszámla nyitásra kötelezett). Ha ő ezt a bevételt magánszámlán tartja szerintem nem könyvelési tétel. Ezzel neki kell elszámolnia. Ha leadózta nem kérdés.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 73 vendég