Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozás székhelye..?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Mia27 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók! Kiváltom a vállalkozóimat napokon belül, de nem tudom pontosan, hogy hogyan van ez a székhely dolog-nálam kicsit bonyolult. Sajnos a könyvelő, akit felkerestem, sem tudta megmondani pontosan, hogyan lehet. A bejelntett lakcímem nem azonos azzal, ahol lakom(ide nem vagyok bejelntve). Ha szeretném a jelenlegi címemet megadni székhelynek (hogy tudjam a rezsit költségelni) át kell -e jelentkeznem, vagy elég ha csak "ideiglenes lakcímet" jegyeztetek be, és ezt nevez meg székhelynek? Egyáltalán lehet a székhelyem ideiglenes lakcím?(Telephely adót nem szeretnék fizetni e miatt, ha nem muszáj!) Előre is köszönöm a segítséget!
Mia27

HozzászólásSzerző: kaloczy » pén. feb. 26, 2010 11:01 am

Szia!

Szerintem mindegy, hogy hova jelented be a székhelyedet, de egyvalamihez ragaszkodni fognak: friss tulajdoni lap a székhelyről, és a tulajdonos beleegyező (vagy befogadó? nem tudom pontosan) nyilatkozata, hogy megengedi, hogy a tulajdonában vállalkozási tevékenységet folytass.

E nélkül nem fognak szóba állni Veled. Az viszont nem érdekel senkit, hogy Te hol laksz.

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » pén. feb. 26, 2010 3:54 pm

Én úgy tudom, hogy egyéni vállalkozó nevére érkező közüzemi számla csak akkor számolható el, ha külön mérőegységet használnak a vállalkozáshoz használt helyiségre/ekre. Pl. egy boltnál a számlán meg kell jelennie, vagy egy külön mérőóra számnak, vagy külön számlát kell kapnia azzal, hogy az a bolté. Éppen ezért én azt javasolnám, hogy a jelenlegi lakhelyed tulajdonosával köss egy bérleti szerződést, és ő számlázza neked tovább a rezsit.
Nyerkiné

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. feb. 26, 2010 4:02 pm

Ha a vállalkozó lakóhelye nem azonos a vállalkozása telephelyével, székhelyével (és bizonyíthatóan nem is lakik ott) akkor nem szükséges külön mérőóra. Ha a lakás azonos a székhellyel akkor pedig valamilyen megosztás alapján számolhatóak el a költségek. A számlának mindig a vállalkozó nevére kell szólnia. Ha ez nem így van, mert pld. bérled a jelenlegi lakást, akkor vagy át kell íratni a nevedre az órákat vagy a bérbeadónak számláznia kell feléd annak érdekében, hogy elszámolhasd valamilyen módon a válalkozásodban.

P.Zsuzsa

zspotorke

Vissza: Egyéni vállalkozók