Adófórum

Adózási és számviteli információk

SOS!!!!!Pénztárkönyv/Bankszla

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Anna80 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A következő kérdésem lenne! Az egyéni vállalkozónak van bankszámlája. Onnan fizeti a járulékait. Vezet bank analitikát, és pénztárkönyvet!

Kérdesem a következő:

1) A bank analitikát be kell vezetni a pénztárkönybe is? Mármint azt értem, hogy a bank analitika a pénztárkönyv része,de pl. a járulékfizetést illetve minden gazdasági eseményt ami a bankkivonaton szerepel azt be kell írnia ptkönyv "rublikáiba" is? Végülis ez nem kp forgalom ,hanem bankszámla forgalom....De nem kell őket összevezetni valahol???

Biztos értelmetlenül kérdezem, de elbizonytalanodtam!!

2) Amikor a vállalkozói bankszámlájáról vesz fel kp, akkor az lehet "kivét" is, illetve be lehet írni a pénztárkönyvbe, mint "tőkebetét". Jól gondolom?

3) Amikor a járulékait bankszámláról utalja, akkor  ptkönyvben kell visszavételezni a "saját járulékait" a nem adóköt. bevételek oszlopban, jól gondolom?

Kérlek segítsetek,ha lehet még a mai nap!

ÖRÖK HÁLÁM!

Anna80

HozzászólásSzerző: virág2006 » szer. feb. 24, 2010 10:29 pm

Szia!

Az egyéni vállalkozónak nem kötelező bankszámlát nyitni. Ha vállalkozói a folyószámlája akkor minden tételt le kell könyvelni. Ha lakossági folyószámláról utal, vagy oda érkezik neki a bevétel akkor csak a vállalkozással kapcsolatos dolgokat kell könyvelni. 

Ha kp-t vesz fel a bankból az a pénztárban BEVÉTELEK: egyéb eredményt nem képező bevétel

bankban: KTG-EK KÖZT EL NEM SZ. KIADÁS. : egyéb k-nek nem min kia. 

mindig két tételt kell könyvelni. 

Szia Ági

virág2006

HozzászólásSzerző: virág2006 » szer. feb. 24, 2010 10:41 pm

Bocsi azt elfelejtettem , hogy akkor nem kötelező a bankszámla ha nem áfás.

virág2006

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. feb. 24, 2010 10:45 pm

Szia Ági!

Sajnos nem értek egyet a válaszoddal. Melyik törvény melyik §-a írja, hogy az egyéni vállalkozónak nem kötelező bankszámlát nyitni?

Szerintem minden ÁFA és EVA alany egyéni vállalkozónak kötelező bankszámlát nyitni és ezen túlmenően természetesen akinek nem kötelező az is nyithat.

Számítógépes program tudja kezelni a pénztárt és a bankot is - nem kell külön analítikát vezetni.

Kérdéseidre:

1) Ha vállalkozói a bankszámlka akkor minden tételt és csak a vállalkozással kapcsolatos tételek bonyolíthatóak ott, ha nem a vállalkozásé a számla akkor csak azok a tételek amelyek a vállalkozást érintik és ugy kell kezelni, mintha készpénzben fizette volna meg.

2) amikor a vállalkozói bankszámláról pénzt vesz fel az nem tőkebetét, hanem pénzfelvét - bevétel a pénztárba - lásd Ági válaszát.

3). Járulékok: akkor vételezed vissza amikor kifizeted a jövedelmet. Munkabér bruttó: ptár kiadás - munkabérek, Járulékok visszavételezése: ptár bevétel és be nem számító bevétel. Amikor utalod: bankszámla kiadás és be nem számító kiadás.

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: nmrozika » szer. feb. 24, 2010 10:54 pm

Igen, a bank bevételt és kiadást is be kell írni a pénztárkönyvbe. (árbevétel, kamat bevétel, adóvisszatérítés....járulék, adó utalás, anyag- egyéb költség számlák kiegyenlítése, bank költség...) A pénztárkönyv a pénzforgalom (összes bevétel és kiadás) és NEM CSAK A KÉSZPÉNZ forgalom bizonylata. Én a bankból a felvétet amit a pénztárba tesz (pl vesz fel, hogy kifizesse a villányszámlát vagy megy árut vásárolni) és befizetést ( befizet a bankba, hogy át tudja utalni a járulékokat) nem szoktam könyvelni a pénztárkönyvben azt csak az analitikában.

Ha bankból vesz fel készpénzt az lehet kivét. (vállalkozó saját jövedelme, ami után járulékot és SZJA-t fizet)

Tőkebetét szerintem nem, mert azt a már adózott jövedelemből ( amit kivétként vagy osztalékként már kivett előző években) vagy kölcsönből szoktuk betenni. Ha az előző évek eredményét nem vette ki, akkor nem is kell betenni tőkebetétet, mert az a nyitó pénzkészletben benne volt. A tőkebetét lehet a pénztárban és lehet a bankban is, attól függően, hogy melyik fizetési módnál van szükség rá.

A pénztárkönyv a télikabát, az egyik zsebe a bank, a másik a pénztár. Ha csak egyikből a másikba rakosgatsz, az analitika, Ha a tavaszi kabát valamelyik zsebébe raksz az már költség vaagy egyéb kiadás mindegy, hogy a tavaszi melyik zsebébe rakod, ha a tavaszi kabát valamelyik zsebéből veszel ki és rakod a téli kabát zsebébe az már árbevétel vagy egyéb bevétel, midegy melyik zsebébe rakod a téli kabátnak.

Remélem gyors segítségnek elég és kapsz szakszerűbb masgyarázatot is.

nmrozika

HozzászólásSzerző: nmrozika » szer. feb. 24, 2010 11:06 pm

Még annyit...Ági valószínű arra gondolt, hogy az egyéni vállalkozónak nem kötelező NAPLÓFŐKÖNYVET vezetni, amiben elkülöníthető a pénztár és bank forgalom. Természetesen, ha nem akar analítikát vezetni vagy így átláthatóbb, akkor válaszhatja a naplófőkönyvet. (Azt hiszem január 1-től és be kell jelenteni az apehnek... de a jan 1-től vagy évközben is áttérhet.... ebben nem vagyok biztos)
nmrozika

HozzászólásSzerző: Anna80 » szer. feb. 24, 2010 11:13 pm

NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM! El sem tudjátok képzelni mennyire hálás vagyok, ezekért az érthető válaszokért!  :)))
Anna80

Vissza: Egyéni vállalkozók