Adófórum

Adózási és számviteli információk

Alanyi mentesből áfás?

Egyéni vállalkozók

Alanyi mentesből áfás?

HozzászólásSzerző: vadorzo72 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Főállású egyéni vállalkozó vagyok,alanyi mentesként bejelentkezve.

Fő tevékenységi kör:662201 Biztosítási, brókeri evékenység. Ez tulajdonképpen tárgyi adómentes tevékenység. Kizárólag ebből volt és van bevételem.(Igaz: a vállalkozóimban más tev.kör is szerepel)

Költségeim: irodaszer,számoló-és számítógép,vezetékes telefon-, mobil telefon -és internet számla, gk. futás.

2008. novemberében bevételem meghaladta az 5mill.ft-t.

Ekkor  Apeh ügyfélszolgálatot személyesen megkerestem, hogy be kell -e jelentkeznem áfába?

Válszuk: mivel kizárólagosan tárgyi mentes bevételem volt, nem kell. Másik megye ügyf.szolgálatát telefonon kérdeztem: ugyanazt a választ kaptam, hogy nem kell bejelentkezni.

Valóban  nincs fizetendő áfa, de vissza sem igényelhettem.

2009-ben szintén meghaladta a bevételem az 5. mill. ft-t. Előbbiek alapján  szintén nem jelentkeztem be.

Most olyan információt kaptam, hogy mégis be kellett volna jelentkezni, áfa bevallásokat beadni,visszaigényelhető áfám lenne és minden számlát visszamenőlegesen javítani kellene.

Totál  káosz! Hogyan kellett volna? Mit csináljak? Kérlek segítsetek!

Köszönettel: Máté

vadorzo72

Alanyi mentesből áfás?

HozzászólásSzerző: takacsviki » csüt. feb. 11, 2010 6:38 am

Szia!

Áfát semmiképp nem igényelhettél volna vissza, mert kizárólag mentes tevékenységet végzel, s mint kizárólag ilynehez beszerzett eszközök áfája sem igényelhető vissza. Nálunk egy orvos van (lényegében áfaiságát tekintve ugyanaz az eset) évi 12 milliós bevétellel, s nem kellett bejelentkeznie! Mivel nem alanyi mentes vagy, hanem a tevékenységre tekintettel vagy mentes az adó alól, így véleményem szerint most sem kell bejelentkezned. (ha lenne a biztosítási ügynöki tevékenységeden felül más bevételed is, és az meghaladja az 5milliót, akkor természetesen be kellenne jelentkezni)

Viki

takacsviki

Alanyi mentesből áfás?

HozzászólásSzerző: vadorzo72 » kedd feb. 16, 2010 12:06 am

Kedves Viki!

Köszönöm önzetlen, segítőkész válaszodat.

Jó érzés, hogy mindig van valaki, aki segít annak, aki elbizonytalanodott.

Gyakran nézegetem  a hozzászólásokat, sok hasznos tanácsot és véleményt olvastam itt.

Pár évvel ez előtt még én is azoknak a táborát gyarapítottam, akik másoknak segítettek tisztán látni és sok-sok forinthoz jogosan hozzájutni. (Nem adós területen!)

További sok sikert munkádhoz.

Üdv: Máté

vadorzo72

Alanyi mentesből áfás?

HozzászólásSzerző: takacsviki » kedd feb. 16, 2010 6:09 am

Köszönöm, nagyon kedves vagy! Viki
takacsviki

Vissza: Egyéni vállalkozók