Adófórum

Adózási és számviteli információk

EV másodállásban

Egyéni vállalkozók

EV másodállásban

HozzászólásSzerző: Tündi0216 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egyéni vállalkozó akinek van 36 órát meghaladó munkaviszonya, nem vesz ki havonta kivétet  ha marad nyeresége év végén osztalékos szokott lenni. Neki idén se kell 1008 küldeni? Elég az Ny.

Vagy havonta jelenteni kell a főállásénak az adószánmát,ilyet is olvastam.

Még egy kérdés. Főállású kozmetikus minimálbér után fizet járulékot, 1058 ban akkor járulékalapnak minimálbér || 27 % át kell beirni, vagy azt csak az szja alapjához?

Tündi0216

EV másodállásban

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. feb. 10, 2010 3:09 pm

Szia!  A 1008-as az ev által foglalkoztatottakra, a természetbeni juttatás,stb. adó,járulékára vonatkozik.. ha ilyenekben nem érintett az ev, akkor adhatja a 1008-ra az NY-et.  Az ev saját magára vonatkozóan a 1058-ason közöl adatokat..  Ha a Tbj.tv. 44.§-ára gondolok,( következésképpen a régi NYENYI-re, hogy az ilyen ev-ről is adni kellett és most meg az a rendelkezés van, hogy az Art.31.§.(2). szerint, az pedig nem csak adóról, járulékról szól, hanem az "alábbi adatokról" is..)  akkor nem állítom egyértelműen, hogy elegendő erre is az NY, vagy pedig be kell küldeni az 58-ast nulla adatokkal. ( Én az ilyen ev-mnek beküldtem nullásan a 1058-at, az azonosítókat kitöltve rajta, addig még egyértelmű írásos választ nem kapok, mert a Tb adatszolgáltatás tekintetében nekem is vannak fenntartásaim, és nem szeretném, ha később emiatt kötnének belém.. )

Amit feltettek 1058-as módosítást, kitöltésiben ez van:

A bevallás benyújtásával egyenértékű, ha az adózó az adóhatóság általrendszeresített „NY” jelű elektronikus űrlapon nyilatkozik, hogy a bevallásbenyújtására az adott időszakban azért nem került sor, mert adókötelezettsége(például bevallási, befizetési kötelezettsége)1 nem keletkezett. E rendelkezés nemalkalmazható a soron kívüli bevallási kötelezettség esetén benyújtandóbevallásra.2 A főfoglalkozású egyéni vállalkozó – ideértve az egyszerűsítettvállalkozói adó szabályai szerint adózó főfoglalkozású egyéni vállalkozóit is – nemnyújthat be „NY” jelű nyilatkozatot.

A bevallás benyújtásának gyakorisága és határidejeHavonta, a tárgyhónapot követő hó 12-éig: fizeti meg és vallja be a saját személyére vonatkozó járulékokat (tagdíjat) ésegyéb adatokat az egyidejűleg több biztosítási jogviszonyban álló,kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó (az azegyéni vállalkozó, aki az egyéni vállalkozás folytatásával egyidejűleglegalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonnyal rendelkezikvagy közép-, illetőleg felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerűoktatás keretében folytat tanulmányokat vagy társas vállalkozóként isbiztosított és a társas vállalkozás részére tett nyilatkozatban azt választotta,hogy járulékfizetési kötelezettségét társas vállalkozóként teljesíti), ha vanvállalkozói kivétje, átalányadózó egyéni vállalkozó esetén van átalánybanmegállapított jövedelme,

------------- Ez azt sugallja, legalább is a HA szócska, hogy akkor kell adni, ha van TB járulék alapja, egyébként elegendő az NY. Üdv

melcsi62

EV másodállásban

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. feb. 10, 2010 7:29 pm

Szia !

A járulék alaphoz a tényleges kivétet kell írnod 2010 januárban 71500,-Ft februártól 73500 Ft.

Csak az szja alapját kell 1,27-tel "felbruttósítani ".

1008-at ha  nincs alkalmazottja, akkor egész évre beküldheti az Ny-et.

KJ.

Kardos.Judit

EV másodállásban

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. feb. 11, 2010 6:37 am

Kedves Melcsi!

Először is elnézést, hogy beleirok a témába, de kapcsolódik. Korábban már "beszélgettünk" erről.

Akkor, ha jól értem, a 36 órás EV-nek beadtad "0"-an a 1058-at amiatt, hogy a foglalkoztatójának közölni tudjad az adószámát. Én is így látom helyesnek.

A kérdésem: Mivel a januárra beadjuk "0"-san, az év többi hónapjában is "0"-an kell beadni, vagy ha letisztul, beadhatjuk az "NY"-t, ha nem lesz kivétje ?

Kíváncsi lennék a véleményedre.

Köszönöm szépen.

kriszta4

EV másodállásban

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. feb. 11, 2010 11:55 am

Szia Kriszta!  Nem tudom dolgoztál-e már akkor, amikor az volt a NYENYI-nél, hogy azokról kell NYENYI adatszolgáltatást adni, akikre nézve volt járulékköteles kifizetés, az ev. az viszont köteles volt minden esetben magáról NYENYI-t adni.  Nekem voltak olyan cégeim, akiknél voltak Tbj. 5.§. szerinti biztosítottnak minősülő személyesen közreműködő tagok, de mivel munkaviszony mellettiek voltak és ingyenesen működtek közre, ezért nem volt járulékköteles kifizetés az adott cégeknél, így a cégk beadták a NYugd.iIg.hoz a a nemleges NYENYI nyilatkozatot. 

2007-ben aztán érkeztek a levelek, hogy visszamenőleg 2005-2006-2007-re ha a nemleges nyilatkozat nem azért volt nemleges, mert nem volt egyetlen biztosított sem, akkor pótlólag (büntetési szankció kilátásba helyezve!!) a biztosítttakról (munkaviszony melletti társasvállalozókról,stb.) a nullás NYENYI adatlapokat is be kell küldeni..

Most a Tbj. 44.§., 47.§ .annyiban módosult, hogy a Tb vonatkozásában az adatszolgáltatásnak az Art. 31.§. (2) bek. szerint kell történnie, de továbbra is adatszolgáltatási kötelezettsége van a Tbj. 4.§. szerinti foglalkoztatóknak, egyéni vállalkozóknak,stb..  Ha korábban a Tb-s adatszolgáltatásként nem felelt meg a nemleges nyilatkozat járulékok hiányában sem,  akkor számomra is kérdés, hogy vajon az NY , továbbá az, ha a nulla jövedelmű munkaviszony melletti társ.vállalkozóról nem állítunk ki 08M-es lapot, akkor helyesen járunk-e el a Tbj. 44.§. szerinti adatszolgáltatási kötelezettségünket tekintve.

Nem tartom elképzelhetetlennek, függetlenül a kitöltési útmutatóktól, stb... hogy ha beadjuk mondjuk adott cégnél 1008-ra az NY-et, mert nincs se járulék, se adó, de vannak biztosítottnak minősülő szem.közr.tagok, akiknél jövedelem hiányában nincs járulék kötelezettség .. hogy egyszer csak majd kiderül, hogy adni kellett volna a Tb adatszolgáltatás okán nullás 08M-et.

Én januárra leadtam, adott esetben nullásan töltve adott társasvállalkozóról a 08M-et és beadtam a 1058-akat is..vállalkozói kivét hiányában is....   március 12-ig hátha válaszolnak arra, hogy az NY  úgy minősül-e, hogy eleget tettem a Tbj. 44.§. szerinti adatszolgáltatásnak, illetve ha leírják, hogy a Tb adatszolgáltatásra csak azon biztosítottak vonatkozásában kötelezett a Tbj. 4.§-a szerinti alany, ha keletkezik nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség is..ha ezt megkapom, akkor majd akkortól adom az NY-et, akár előremutatóan, vagy akár havonta.  De azt nem szeretném, hogy úgy járjak mint korábban a NYENYI-vel, hogy 1-2 év múlva kelljen visszamenőleg pótolni a nullás adatszolgáltatást, mert a nemleges nyilatkozat nem volt elég! .  Inkább túlzottan vagyok óvatos, mint majd visszamenőleg helyesbítsek, stb...      Egyébként egy mondattal elintézhették volna az APEH portálon: mondjuk leírják konkrétan, hogy az NY-el rendben lesz a korábban NYENYI-nek nevezett adatszolgáltatás is, stb.. Vagy a Tbj. 44.§-a szólhatna úgy, hogy az adatszolgáltatás csak azon biztosítottak tekintetében, akiknek van nyugdíjjárulék alapjuk, vagy valami.. 

Amit még érdekesnek találok, de sehol nem látom az Art.31.§.(2) pontjai között azt, hogy a munkaviszony melletti ev. köteles megadni a munkáltatója adószámát,! azt meg végképp nem sehol, a kitöltési útmutatóban sem, hogy ha az ev-nek 2, vagy 3 munkaviszonyából jön össze a heti 36 óra, hogy akkor melyiknek az adószámát kell beírni és mi alapján?  Dec.31-i a jogtáram.

Az még esetleg logikus lenne az Art. 31.§.(6). bek. alapján, hogy az ev-nél saját magára nézve elegendő az NY a "Nyenyi" szempontjából is, mert ott az NY rá vonatkozik, de a társasvállalkozóknál már érdekes lehet, hogy adott esetben a 1008 helyett az NY, az rendben lévő-e, ha egyébként a társaságnál vannak "járulék nélküli" társasvállalkozók..De itt is a tv. (6)bek-ben.. "adott időszakban azért nem került sor, mert adókötelezettsége nem keletkezett", ezek szerint a járulék is adó..

Üdv.

melcsi62

Vissza: Egyéni vállalkozók