Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ev megszünés leltára és bevétele?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: jóska50 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Az egyéni vállalkozói jogállás megszűnésének adóévében, a megszűnés napján megszerzett vállalkozói bevételnek minősül:

1./ a korábban költségként elszámolt és a megszűnéskor meglévő összes készlet (anyag, áru, félkész és késztermék) leltári értéke;

2./ a 100 ezer - 1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer - forintot meg nem haladó értékű tárgyi eszköz (ideértve a tartalékalkatrészt és gyártóeszközt is) leltári értéke;

Számunkra a leltári érték a fontos, hiszen ezt kell számításba venni bevételként a megszűnéskor. A tevékenység megszüntetése esetén a megszüntetés napján meglévő vásárolt és saját termelésű készleteket leltározni kell a következő csoportosítás szerint:

- anyagok (alap-, segéd-, üzem- és fűtőanyag),

- használatba nem vett eszközök (szerszám, műszer, berendezés, felszerelés, munkaruha, védőruha),

- 100 ezer forintnál alacsonyabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) használatba vett tárgyi eszközök, (a meghatározás bonyolultsága ellenére itt az ún. kis értékű tárgyi eszközökre gondoljunk, amelyek értékhatára az évek során változott)

- áruk (kereskedelmi készletek),

- betétdíjas göngyöleg,

- alvállalkozói teljesítmények,

- saját termelésű készletek:

= befejezetlen termelés,

= félkész és késztermék.

Az áfát az általános szabályok szerint fizető egyéni vállalkozónak a leltárban:

- a vásárolt anyagokat, a használatba nem vett 100 ezer forintnál alacsonyabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) eszközöket és az árukat a legutolsó beszerzési számla szerinti, áfát nem tartalmazó beszerzési áron, az előző évieket pedig a nyitóleltári értéken (akkori beszerzési áron) kell szerepeltetnie;

- a 100 ezer forintnál nem magasabb értékű (1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer, 2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer forintnál alacsonyabb értékű) az ún. kis értékű használatba vett tárgyi eszközöket az áfát nem tartalmazó beszerzési ár 50 százalékos értékén kell szerepeltetnie;

A fentiekhez kapcsolódóan kérdezném:

Ezután adót kell fizetnie?

Ha van vesztesége, akkor ebből levonhatja?

Abban az esetben mi legyen a beszerzési ár, ha már az értékcsökkenési leírás alapján 0 Ft a leltári értéke?

jóska50

HozzászólásSzerző: tomayeredit » szer. feb. 10, 2010 8:56 pm

Szia!

Nem jó hír: adót kell fizetni.

Bővebben: csináld meg a leltárt (készletre, anyagra, kisértékű tárgyi eszközre -amit ugye egyösszegben leírtál 50 e vagy 100 e alatti.) leltári érték a beszerzési ár 50%-a.

a leltározás előtt érdemems selejtezni, ne fizess az után, ami nincs meg.

A leltár szerinti érték bevétel (mivel amikor vetted, elszámoltad költségnek és nálad marad a megszűnés után)

A o-ra leírt tárgyi eszközzel más a helyzet. Ha tényleg tárgyi eszközről beszélünk (tehát legalább 2 év alatt értékcsökkenést számoltál el utána) és megszűnéskor nulla az értéke, akkor azzal nincs tennivalód, nem kell fizetni, mert nulla a eltári értéke. Átmegy a magántulajdonodba. Ha netán eladod, mint magánszemély ingóság értékesítésből származó jövedelem származik belőle és nem lehet szerzéskori értéket levonni a bevételből, mert már előzőleg (igaz válllakozóként) költségként elszámoltad. Ha ingatlanról van szó, akkor a szerint kell adózni, de mint magánszemély.

Ha van veszteséget azt elszámolhatod, a leltározott érték bevételként kerül bevallásra, a veszteség meg (ha van annyi bevétel, jövedelem) a saját helyén kerül levonásra. (

Hát, hirtelen ennyi.

Én tavaly szüntettem meg az egyéni vállakozásom és akkor alaposan utánna néztem a lehetőségeknek és sok segítséget kaptam itt az adóforumban is.

Jó munkát!

Üdv!

edit 

tomayeredit

HozzászólásSzerző: jóska50 » csüt. feb. 11, 2010 5:23 am

Köszi Edit!

A költségelszámolás így történt.

Ugye helyes?

Egy év alatt elszámolható:

2./ a 100 ezer –

1991. december 31-ét követően és 2001. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 30 ezer,

2000. december 31-ét követően és 2006. január 1-jét megelőzően történő beszerzés esetén 50 ezer - forintot meg nem haladó értékű tárgyi eszköz (ideértve a tartalékalkatrészt és gyártóeszközt is) leltári értéke;

Két év alatt elszámolható:

A kétszázezer forint egyedi beszerzési, előállítási értéket meg nem haladó, valamint a 33 százalékos norma alá besorolt tárgyi eszközök (például számítógép) esetében választható, hogy az egyéni vállalkozó önmaga határozza meg az értékcsökkenési leírás mértékét, azzal, hogy a leírási évek száma két adóévnél kevesebb nem lehet. A tárgyi eszköz évközi üzembe helyezés esetén figyelembe kell venni a napi időarányosítás szabályát is. Például a 2001. augusztus 1-jén üzembe helyezett 200 ezer forint értékű tárgyi eszköz leírható 2001-ben és 2002-ben. Ha a leírás 2001-ben 80 százalék, 2002-ben 20 százalék, akkor a 2001-ben leírható összeg 67 068 (153 nap x (0,8 x 200 000/365 nap) forint, így 2002-ben lehet a többi 132 932 (200 000 - 67 068) forintot leírni.

A selejtezéshez (a leltárban 0 Ft értékű) kell-e szakvélemény?

Mivel Te már átélted, minden jó tanácsot szívesen fogadok? (fvar@freemail.hu)

jóska50

HozzászólásSzerző: tomayeredit » csüt. feb. 11, 2010 9:24 pm

Szia!

Örülök, hogy tudtam segíteni.

Szakvélemény attól függ, hogy miről van szó.

pl. egy szekrény, szék, kéziszerszám esetén szerintem nem kell (véleményem szerint kisértékűekről nemigen kell). Selejtezhetsz azért mert rossz az eszközöd, s ha magas az értéke (beszerzéskori érték), akkor érdemes kérni szakvéleményt, hogy pl javíthatalan vagy gazdaságtalan a javítása.

Nagyon eszközfüggő.

A lényeg, hogy selejtezési jegyzőkönyvet készítsél. (Szja. tv. 5. számú melléket III. Selejtezés.)

Kötelező formája nincs.

Én a megsemmisítéshez a valóságot írtam be (jobban mondva fogom beírni, ahogy lesz időm minden paprmunkámat befejezni), hogy az éves egyszeri lomtalanításkor kiraktam. (pl. eltörött forgószék). Mivel elektromos leszközökre is volt lomtalanítás, az ősrégi, még a régi típusú nyenyi-s program miatt meglévő, de semmit nem érő számítógépet is így selejteztem le és "semmisítettem" meg.

Ha kell még valami és tudok, nagyon szívesen segítek.

Üdv!

Edit

tomayer@vivamail.hu 

tomayeredit

HozzászólásSzerző: tomayeredit » csüt. feb. 11, 2010 9:52 pm

Szia!

Még valami: ha áfás volt az ev, annak is utána kell nézni (én alanyi mentes voltam, de bejátszik az áfa.)

Üdv!

Edit 

tomayeredit

Vissza: Egyéni vállalkozók