Adófórum

Adózási és számviteli információk

500 km elszámolása a hó első napján

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Heri1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy 1./ utólag hó végén nem lehet elszámolni az 500 km üzem.ag. költség átalányt?

2./  Ha, hó első napján el kell számolni, akkor kevesebbet pl.300 km-t nem is számolhatok el egy-két hónapra, (tudom, hogy nem fogok 500 km saját gépkocsival menni a vállalkozásom miatt)

3./ Teljes m.viszony mellett vagyok vállalkozó, nem dolgozom minden hónapban a vállalkozásomban, akkor is előre el kell számolni?

Az APEH 8. információ füzetében a gépjárművek üzemeltetési ktg.  elszámolásának alapvető szabályai  között írták, hogy a költség elszámolásának a napja az év mindazon hónapjának első napja, amelyre vonatkozóan  500 kilométer átalányt számol el az egyéni vállalkozó.

(Azért kérdezem ezeket, mert eddig nem így csináltam).

Köszönöm: Eri

Heri1

HozzászólásSzerző: validitas » szer. feb. 10, 2010 1:36 pm

Szia Eri!

El lehet számolni utólag is, hó végén, sőt év végén is a költségeket. És kevesebbet is el lehet számolni, mert a törvény csak annyit ír, hogy "számolhat" el. 

Az, hogy mi minősül a költség elszámolás napjának, csak olyan szempontból van jelentősége, hogy egy hónapra ne lehessen többet elszámolni. Illetve, amíg volt rá cégautó adó, addig volt érdekes (tavaly febr-júl. hónapok), mert hiába mondjuk szeptemberben számoltad el az egészet pl., a cégautó adót akkor is meg kellett fizetni ezekre a hónapokra.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: Heri1 » szer. feb. 10, 2010 3:11 pm

Köszi Böbe. Ezért furcsállom, hogy 2010. február 4-én, mikor már náluk nincs cégautó adó, kiadnak  egy olyan tájékoztatást, hogy a mezőgazdasági őstermelőkhöz hasonlóan „ a költség  elszámolásának a napja ebben az esetben is az év mindazon hónapjának első napja, amelyre vonatkozóan az egyéni vállalkozó 500 km átalányt számolt el”. 

http://www.apeh.hu/data/cms137655/8._fuzet.pdf   / 8.oldal első bekezdés.

Üdv: Eri

Heri1

HozzászólásSzerző: validitas » szer. feb. 10, 2010 5:09 pm

Olvastam, szerintem nem új tájékoztatót írtak, csak átpofozták a korábbit. Ha megnézed, a cégautó adóra vonatkozó  mondatot a végére hozzáírták/átírták.
validitas

HozzászólásSzerző: atis555 » csüt. feb. 11, 2010 7:14 pm

A fenti APEH füzetben ez van: "Ezt a költség-elszámolási módot csak a teljesadóévre - illetőleg az adóéven belül a tevékenység teljes időtartamára - lehet alkalmazni.".

Ez azt jelenti, hogy 2009.-ben nem lehet, hogy az egész évben működő egyéni vállalkozó csak augusztustól számolja el az 500 km-t, hanem egész évben kötelező elszámolni (és februártól-júliusig cégautó adót kell fizetni)?

Vagy csak én értem félre? Köszi a segítséget.

atis555

HozzászólásSzerző: Heri1 » szomb. feb. 13, 2010 9:33 am

Szia!

Az őstermelőknél egyértelmübben fogalmaznak. Mivel egy éven belűl csak egy fajta elszámolási módszer választható, ha az őstermelő az átalány elszámolási módszert választja,  azokra a hónapokra vonatkozóan, amikor e címen költséget számol el, nem kell cégautóadót fizetnie. (7.oldal, első mondat).

Ebből következik, hogy nem kell minden hónapban elszámolni az 500 km-t. De hogy honnan tudja  hó elején, hogy hó végén használja-e az autót, azt nem tudom.

Heri1

HozzászólásSzerző: Bodza1 » szomb. feb. 13, 2010 10:41 am

Sziasztok! Szerintem se kötelező minden hónapban elszámolni, az csak egy lehetőség.Sőt van olyan piacozóm, aki munkaviszonyos, hét végén jár  csak a közeli piacra árulni, neki sok is lenne a havi 500km- ennek a felét számolom csak. Kevesebb elszámolható, az 500km a felső határ az utnyilvántartás nélküli elszámolásra, ugy gondolom. Üdv. Ani.  
Bodza1

Vissza: Egyéni vállalkozók