Adófórum

Adózási és számviteli információk

Átalányadózó ev.al kapcsolatos

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: godimamu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Segítők! Végre sikerült feltölteni a pontegyenleget, és így több pontot tudok adni kedves segítőimnek! A kérdések egyszemélyes átalányadózó ev.ra vonatkoznak

1. Ki kell-e tölteni valamilyen nyomtatványt, hogy csak a minimálbér után tudja fizetni a járulékokat tevékenységre jellemző kereset helyett?

2. Szüneteltetéssel kapcsolatban: nyáron 2 hónap szünet (isk.büfé) után maradhat-e átalányadózó, dolgozhat-e mint alkalmazott, és  az eü.szolg járulék (4950.-) befizetése tb.ellátást biztosít-e? (nem a táppénzre gondolok)

3. Másik családtagom, aki szeptemberig Gyesen van, utána Gyetre menne(3 gyermek), ha szünetelteti a vállalkozást, jár-e tb. ellátás és ha jól tudom 4 órát dolgozhat mint alkalmazott?Előre is köszönöm a segítséget. Gödimamu

godimamu

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 14, 2010 12:54 pm

1.) Nincs külön bejelentési nyomtatvány. A havi 08-as bevalláson teszel eleget a bejelentési kötelezetttségednek olyan formán, hogy a minimálbért írod be alapként.

2.) Munkaviszonyt lehet létesíteni a szüneteltetés ideje alatt  és akár megbízásos szerződéssel is dolgozhat az EV. Ha dolgozni mész, akkor nem kell fizetni a 4950,-Ft-ot, sőt a szüneteltetés alatt sem kötelező,

A 3.kérdésedre nem tudom a választ.

madora100

HozzászólásSzerző: violetta01 » csüt. jan. 14, 2010 1:25 pm

Szia!

A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.(Cst. 24§)

Szerintem a Gyet után jár tb. ellátás.

Üdv. Ibi

violetta01

Vissza: Egyéni vállalkozók