Adófórum

Adózási és számviteli információk

Többes jogviszonyos e.v. megszűnése

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: fractal » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kérlek segítsetek annak megválaszolásában, hogy mely nyomtatványokat/bevallásokat kell beküldenie egy ÁFÁ-s (2009-es tevékenységét tekintve teljesen 0-ás) egyéni vállalkozónak, aki heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik (ha jól tudom, többes jogviszonyos egyéni vállalkozónak minősül). A vállalkozást 2009.12.31-gyel szeretném megszüntetni.

Amit eddig sikerült kiderítenem: 0965, 09NY (0958 és 0901 helyett). Olvastam, hogy talán 09T1041-t is kell önmagamra, de ebben nem vagyok biztos. Ha kell, akkor csak a 13-as pótlapot? Nincs egyéb olyan nyomtatvány, amely csak a megszüntetés bejelentéséről szól?

válaszaitokat előre is köszönöm!

fractal

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. dec. 31, 2009 7:52 pm

Szia! 15 napon belül a 09T1041,  Soron kívüli bevallásként 30 napon belül a 965, 0958. 0908,

901-et  0-san is, még akkor is be kell adni, ha korábban a 09NY be lett küldve valamint a iparűzési adó bevallás és a NYENYI- t kell leadni. Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. dec. 31, 2009 7:56 pm

Ezenkívül még 2010.05.20-ig kell leadni a 0953-as bevallást.

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. dec. 31, 2009 7:58 pm

Egyéni vállalkozó megszűnése

Amikor az egyéni vállalkozó visszaadja az önkormányzatnál az egyéni vállalkozói igazolványát, ezzel megszünteti a vállalkozását. Az adózás rendjéről szóló törvény értelmében 30 napon belül be kell adnia a törtidőszakra vonatkozó záró adóbevallásait.

Ez egy fontos momentum, de ennek ellenére sem jelent meg soha olyan hivatalos tájékoztatás, melyben maradéktalanul felsorolták volna azokat a nyomtatványokat a jelzőszámaikkal együtt, melyeket ilyen esetben be kell küldeni. Így rendkívül nehéz és időrabló feladat ezeket teljes körűen feltérképezni. Az adóhatóságnak pedig a törvény értelmében tájékoztatási kötelezettsége is van. Telefonos tájékoztatás esetén pedig mindig kimarad egy - két nyomtatvány. Büntetni könnyű, tájékozódni pedig csak úgy lehet, ha rengeteg nyomtatvány kitöltési utasítását átnézzük. Tudja valaki, hogy ez mennyi idő?

Nézzük meg, hogy általános esetben hány nyomtatványt kell megszűnéskor beküldeni!

Az "általános esetben" megfogalmazás most két dolgot jelent:

- egyrészt azt, hogy a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó bevallásairól beszélünk,

- másrészt pedig azt, hogy ha egyes adófajták (például: kulturális járulék, környezetvédelmi termékdíj, stb.) speciális vállalkozási tevékenységhez kötődnek, amelynek megszüntetése esetén még több nyomtatvány beküldésére gyanakodhatunk. Ezen kívül a működési engedélyt is vissza kell adni.

1.) Ha a vállalkozó áfa-kötelezett, akkor be kell küldenie a törtidőszakra a 0965 jelű áfa-bevallást. Ilyenkor mindig gondoljanak a megszűnéskor megmaradó eszközök vállalkozásból történő kivonására, mint adóztatási pontra, az általános forgalmi adóról szóló törvény 11.§-ának (1) bekezdése szerint.

2.) 0958 jelű "Bevallás a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó járulék, tagdíj és egészségügyi hozzájárulás kötelezettségeiről, valamint a biztosított mezőgazdasági őstermelő járulék és tagdíj kötelezettségeiről.

A kiegészítő tevékenységet folytató - mondjuk úgy, hogy nyugdíjas, - egyéni vállalkozónak a saját személyére vonatkozó járulék és egészségügyi hozzájárulás kötelezettségét nem ezen a nyomtatványon, hanem a 0953-as számú bevallásban, az EVA szabályai szerint adózó kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak pedig a 0943-as bevallásban kell szerepeltetnie.

3.) Amennyiben az egyéni vállalkozónak voltak foglalkoztatott dolgozói, vagy bérleti díjat fizetett magánszemélynek, akkor be kell küldenie a 0908A és M jelű nyomtatványt is. (Havi bevallás a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adókról, járulékokról és egyéb adatokról.)

4.) 0901 jelű Bevallás az egyes adókötelezettségekről az államháztartással szemben havi, évközi (negyedéves), éves bevallás benyújtására kötelezett adózók részére.

A 0958-as jelű nyomtatvány borítóján van lehetőség arra, hogy jelöljük, ha nincs kötelezettségünk a 0901-es, valamint a 0908-as bevalláson. Ennek ellenére hallottam már adóellenőrtől, hogy mégis küldjük be nullásan e bevallásokat, mert ő a jelölést nem látja, ha nincs másolatunk róla.

5.) 09T1041 jelű bejelentő és változás-bejelentő lap.

A kitöltési útmutatót olvasva először úgy tűnik, hogy csak a foglalkoztatókra vonatkozik ez a nyomtatvány, tehát arra az esetre, amikor a dolgozónk biztosítási jogviszonyát kívánjuk ki- és bejelenteni, - amelyet adott esetben meg kell tenni, - de ez nem így van. Az egyéni vállalkozóknak is ki kell tölteni saját magukra vonatkozóan ezt a nyomtatványt.

6.) Iparűzési adóbevallást is kell küldenünk a helyi önkormányzatnak.

7.) Ettől az évtől megszűnt az a lehetőség, hogy az egyéni vállalkozó ún. megszűnő bevallást adjon be a vállalkozói jövedelmének adatairól, mert a 71-es bevalláson csak a társaságok szerepeltethetnek adatot. Év közben pedig még nem jelenik meg a 0953-as személyi jövedelemadó-bevallás. Ez rendkívül zavaró, mert nem ehhez voltunk szokva. Mindenki keresi a bevallási nyomtatványt év közben. Nincs. Majd az általános szabályok szerint, mint magánszemély teljesíti jövedelemadó bevallási kötelezettségét (2010. május 20-ig) az év közben megszűnt egyéni vállalkozó.

Ne feledkezzünk meg a különadó előlegének befizetéséről sem (szja-törvény 49.§.)!

8.) Ki kell jelenteni az ügyfélkapus elektronikus ügyintézésre meghatalmazott könyvelőt a 09T182-es jelű nyomtatványon.

Megjegyzem, hogy az OEP honlapjáról eltűnt az egyéni vállalkozókra vonatkozó foglalkoztatói be- és kijelentő nyomtatvány (BV0501).

Mindezeken kívül nem szabad elfelejteni az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését, (például: ha társasháznak fizettünk,) illetve a NYENYI lapok beküldését. Valamint azt se felejtsük el, hogy lehet más helyi adó is a településen, nemcsak iparűzési. Végül pedig azt ellenőrizzük, hogy mindenkinek kiadtuk-e a 2009-ra vonatkozó jövedelem és járulékigazolását. Még az a szerencse, hogy az adminisztrációt folyamatosan egyszerűsítik.

A tevékenység megszűnését az önkormányzat jelenti az állami adóhatóságnak, ezért ezt nem nekünk kell megtennünk.

http://www.kalkulator.hu/cikk/55185/amirol-nem-tajekoztatnak?wa=ekal0843h

A cikkben szereplő nyomtatványszámokat átírtam 2009.évire. A 09NY nem helyettesíti a 0958 és 0901 bevallást megszűnéskor. Azt nem kell beadnod.

madora100

HozzászólásSzerző: tevike » pén. jan. 01, 2010 8:09 pm

Mikor szűnteted meg a vállalkozást? Ha csak 2010-ben, akkor a 0953-as bevallás 02.15. Ha 2009-ben akkor, 05.,20.
tevike

HozzászólásSzerző: eichinger@mal.hu » szer. jan. 06, 2010 7:30 am

Igen eltűnt az OEP-es nyomtatvány, elvileg nem is kell már 2008-tól. Nálunk az okmányiroda -attól függ, hogy milyen korszakát éli-, az új, vagy éppen megszűnő EV-knek a kezébe ad egy ilyen BV0501-es nyomit. Én két alkalommal hívtam fel a Veszprém megyei OEP-et ezzel kapcsolatban. Az első válasz kb. 2008. első felében az volt, hogy felesleges beküldeni, mivel egyablakos rendszer van, és ők ezt az okmányirodáktól megkapják, nem fognak papírokat gyűjtögetni. A második alkalom szerintem 2009. elején volt, mikor megint egy kezdő vállalkozó hozta ezt a nyomtatványt, ismét felhívtam őket. Akkor azt mundta az ügyintéző, hogy azért csak küldjem be, mert az okmányirodától elég sokára kapják meg, és így nem kerül be náluk az EV a rendszerbe. Most akkor mi az igazság? Akinek nem küldtem azt sem keresték, de akinek küldtem azért sem kaptam semmilyen visszajelzést.

E. Zsuzsa

eichinger@mal.hu

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. jan. 06, 2010 12:31 pm

Zsuzsi!

Többen szembesültek az általad említett dilemmával. De nem kell beadni ezt a nyomtatványt annál inkább sem, mert már az OEP honlapjáról le is vették a letöltési lehetőségét. Teljesen megszűnt a nyomtatvány. Az egyablakos rendszert azért hívják annak, mert úgy is kell működnie. Az égvilágon senki nem vonhat felelősségre azért, ha egy nemlétező nyomtaványt nem adsz le.

madora100

HozzászólásSzerző: belapal » pén. jan. 08, 2010 12:08 pm

Sziasztok!

Én is most szembesültem evvel a problémával, ezek szerint nem csak isten malmai örölnek lassan az APEH malmai még lassaban. 2009.12.16. - án okmányirodába lelett adva az EV ig. Határozat 2009.12. 17. - én kelt 18. -án meg kaptam.2009.12.21. - én 091041 - est beküldtem, eBEV nyugta van róla. 2010.01.06. - án 0908 beküldtem nyugta van. Erre ma 8 - kor emailt kaptam APEH- től felszólítás hiánypótlásra,nyilvántartásuk szerint nem szüntettem meg az EV tevékenységemet. Kérdésem bár tőlük kéne meg kérdezni, hogy erre hogykell gombot varrni. Egyablakos rendszer szerintem igazán akkor működne jól ha EV ig. leadva, okmányiroda ablak kitörve, átvételi papír,végzés szélnek eresztve, aki felettünk van remélhetjük a JÓ isten eljutatja előbb mint a "tisztelt hivatal" oda ahova kell.

Üdv.

belapal

HozzászólásSzerző: belapal » pén. jan. 08, 2010 10:00 pm

Sziasztok!

Csoda történt új értesítést kaptam este 8 - kor,hogy mégis csak meg történt a bevallás feldolgozása további teendőm nincs. De elnézést nem kértek az már snasz lett volna. Így az ablak betörésre nincs szükség, de azért lehet,hogy a JÓ isten segített nekik.

Üdv. 

belapal

Vissza: Egyéni vállalkozók