Adófórum

Adózási és számviteli információk

Mi írható le költségként?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: márti46 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Főállásom mellett (iskolában vagyok tanár) egy cégnél vállaltam nyelvoktatást, amiről számlát adtam. Kérdésem az, hogy ebből a bevételből mit, illetve milyen arányban írhatok le költségként? Pl. irodabútor, esetleg valamennyi ruha, stb.?

Köszönöm!

márti46

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. nov. 26, 2009 8:18 pm

Üdv!

Minden, ami a tevékenységhez szükséges, pl. nyelvkönyv, oktatási segédeszközök (magnó, kazetta vagy más audio eszköz, irodaszer: papír, toll, stb.)  stb. 

Ruha nem, irodabútor is csak akkor, ha van külön helyiség, ahol a nyelvoktatás folyik.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. nov. 26, 2009 8:38 pm

és lényeges kérdés az is, hogy Ev vagy, vagy adószámos magánszemély, mert csak majdnem egyforma a kettő költségelszámolási lehetősége.

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » pén. nov. 27, 2009 11:53 am

Inkább a törvényt nézzük...

Szja. tv. 3. sz. melléklet

11. az üzlet, a műhely, a gazdasági épület bérleti díja, a fűtés, a világítás és a technológiai energia költsége, a telefon, rádiótelefon, telefax, cb-rádió, telex használati díja azzal, hogy ha a lakás és a telephely műszakilag nem elkülönített, akkor a tevékenységgel arányosan lehet a kiadásokat figyelembe venni az adott költségre jellemző mértékegységek (nap, m2, m3 stb.) alapulvételével;
nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: kriszta4 » pén. nov. 27, 2009 11:53 am

Amennyiben részletező számlával alá tudod támasztani, hogy egyetlen egy beszélgetés sem volt magáncélú, akkor mindet elszámolhatod költségnek.
kriszta4

HozzászólásSzerző: márti46 » vas. nov. 29, 2009 9:01 pm

Köszönöm a sok választ!

Nem vagyok EV, csak adószámos magánszemély, úgyhogy igazolványom sincs. A számlák viszont a férjem nevére szólnak, ill. az autónk is az ő nevén van... Akkor is elszámolhatom? A másik pedig, hogy a nyelvoktatás ugye nem annyira helyhez kötött.. Végezhetem otthon és máshol is..

márti46

HozzászólásSzerző: validitas » vas. nov. 29, 2009 9:43 pm

Szia!

A férjed gk-használata miatt ugyanúgy számolhatsz el költséget, mintha saját lenne. Vagy útnyilvántartás vezetésével az üzleti célú km-ekre eső üzemanyagköltséget, és számlák alapján az egyéb költségeket, ugyanazokra a kim-ekre. 

Vagy útnyilvántartás vezetése nélkül havi 500 km-t lehet figyelembevenni, az üzemanyag költséget az APEH által közzétett üzemanyagárral, és a gk.fogyasztási normájával (76/1992.korm.rendelet tartalmazza). Az egéyb költségek miatt (biztosítás, javítás, stb.) 9 Ft/km számolható így el.

A gk. költségelszámolás miatt a tulajdonosnak cégautó adót kell fizetnie, ami havi 7.000 Ft 1600 cm3-ig, felette 15.000 Ft.  Ezt a cégautó adót nem kell fizetni akkor, ha az 500 km/hó útnyilvántartás nélküli költségelszámolást választod. De akkor egész évben így kell, nem változtathatsz év közben.

Az egyéb költségek, (telefon pl.) csak a saját nevedre szóló számlák alapján számolhatók el.

Üdv: Böbe

validitas

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók