Főállásom mellett (iskolában vagyok tanár) egy cégnél vállaltam nyelvoktatást, amiről számlát adtam. Kérdésem az, hogy ebből a bevételből mit, illetve milyen arányban írhatok le költségként? Pl. irodabútor, esetleg valamennyi ruha, stb.?
Köszönöm!
Főállásom mellett (iskolában vagyok tanár) egy cégnél vállaltam nyelvoktatást, amiről számlát adtam. Kérdésem az, hogy ebből a bevételből mit, illetve milyen arányban írhatok le költségként? Pl. irodabútor, esetleg valamennyi ruha, stb.?
Köszönöm!
Üdv!
Minden, ami a tevékenységhez szükséges, pl. nyelvkönyv, oktatási segédeszközök (magnó, kazetta vagy más audio eszköz, irodaszer: papír, toll, stb.) stb.
Ruha nem, irodabútor is csak akkor, ha van külön helyiség, ahol a nyelvoktatás folyik.
Üdv: Böbe
és lényeges kérdés az is, hogy Ev vagy, vagy adószámos magánszemély, mert csak majdnem egyforma a kettő költségelszámolási lehetősége.
P.Zsuzsa
Inkább a törvényt nézzük...
Szja. tv. 3. sz. melléklet
Köszönöm a sok választ!
Nem vagyok EV, csak adószámos magánszemély, úgyhogy igazolványom sincs. A számlák viszont a férjem nevére szólnak, ill. az autónk is az ő nevén van... Akkor is elszámolhatom? A másik pedig, hogy a nyelvoktatás ugye nem annyira helyhez kötött.. Végezhetem otthon és máshol is..
Szia!
A férjed gk-használata miatt ugyanúgy számolhatsz el költséget, mintha saját lenne. Vagy útnyilvántartás vezetésével az üzleti célú km-ekre eső üzemanyagköltséget, és számlák alapján az egyéb költségeket, ugyanazokra a kim-ekre.
Vagy útnyilvántartás vezetése nélkül havi 500 km-t lehet figyelembevenni, az üzemanyag költséget az APEH által közzétett üzemanyagárral, és a gk.fogyasztási normájával (76/1992.korm.rendelet tartalmazza). Az egéyb költségek miatt (biztosítás, javítás, stb.) 9 Ft/km számolható így el.
A gk. költségelszámolás miatt a tulajdonosnak cégautó adót kell fizetnie, ami havi 7.000 Ft 1600 cm3-ig, felette 15.000 Ft. Ezt a cégautó adót nem kell fizetni akkor, ha az 500 km/hó útnyilvántartás nélküli költségelszámolást választod. De akkor egész évben így kell, nem változtathatsz év közben.
Az egyéb költségek, (telefon pl.) csak a saját nevedre szóló számlák alapján számolhatók el.
Üdv: Böbe
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 43 vendég