Adófórum

Adózási és számviteli információk

Másodállás nyugdíjasnak vagy feleségének?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Redangel » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!Egy nagyon összetett kérdére várom a tanácsokat!

Egy nyugdíjas szeretne nyugdíj mellett dolgozni, viszont nem szeretné a nyugdíját elveszíteni.A munkája bizonyos termékek értékesítése lenne szaktanácsadással.Viszont csak úgy kezdhetné el, hogy kiváltja a vállalkozóit.Ezt ugye a nyugdíja miatt nem szeretné!A felesége viszont dolgozik, heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett kiválthatná az egyéni vállalkozóit, így másodállásos lehetne.Lehet e ,hogy ő így megbízza a férjét a szaktanácsadásra( gondolom valamilyen papírt írnak róla-esetleg ebben is segíthetnétek, hogy milyent), így a feleség adózna utána elkülönülten?Valószínűleg havonta ez 180-200ezer forint plusz jövedelem lenne.És áfás lenne valószínűleg??Milyen kötelezettségei lennének...Ha egyáltalán így megérné???

Köszi előre is a választ!!

Redangel

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. nov. 06, 2009 9:36 am

Váltsa ki a feleség a vállalkozóit, a nyugdíjas férj meg legyen alkalmazottja 6 órában, a minimálbér 75 %-áért... Akkor nem lesz gondja. Vagy 4 órában a feléért..

szedlacsek

HozzászólásSzerző: lujza » pén. nov. 06, 2009 9:20 pm

Amikor kiváltjátok az igazolványt első kérdés az okmányirodában: Van e végzettsége a feleségnek a vállalkozói tevékenységhez. Én is a felség nevére válltanám ki. Miért szeretnél ÁFÁS lenni. 5 mo Ft árbevételig lehetsz alanyi mentes is.

Kötelezettségek: Negyedévente 16% szja adóelőleget  kell fizetni a jövedelmed után. Jövő februárban adózol a nyereséged után. Ha nincs kivét TB-t nem kell vallani, fizetni. Helyette induláskor kell a 09NY bevallást beadni.Én is a nyugdíjast alkalmaznám, vagy megbízásos szerződést kötnék vele.

Remélem tudtam segíteni.

lujza

Vissza: Egyéni vállalkozók