Adófórum

Adózási és számviteli információk

Nappali tag.főisk.EV bevallása

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: berisolya » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segitsen, akinek van ilyen! Nappali tagozatos főiskolás kiváltotta a váll.igazolványát. Beküldtem az alábbi nyomikat:  09T180, 09T1041, 09T101E, helyi ipa. Havonta fizetni fogja az eho-t. Kérdésem, hogy havonta milyen bevallásokat kell beadni (valószinüleg váll.kivétje ill. jövedelme nem lesz ebben az évben)? Mikor kell az eho-t bevallani, ha havonta fizeti? Lehet-e nyilatkozni a 09NY-en?

Köszönöm Orsi

berisolya

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. okt. 01, 2009 6:10 pm

Szia !

A 0958-as kitöltőjéből:

Havonta, a tárgyhónapot követő hó 12-éig:

fizeti meg és vallja be a saját személyére vonatkozó járulékokat,egészségügyi hozzájárulást és egyéb adatokat

az egyidejűleg több biztosítási jogviszonyban álló, kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó (az az egyéni vállalkozó, aki az egyéni vállalkozás folytatásával egyidejűleg legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonnyal rendelkezik vagy közép-, illetőleg felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat

Járulék alapja

26 vagy 29%

9,5% a

6% Tételes

EHO

közép- vagy felsőfokú

Tényleges kivét, tehát

oktatási intézmény

nincs minimum

29%

9,50%

6%

VAN

nappali tagozatos

hallgatója

Ha nincs alkalmazottja, akkor is be kell nyújtani a 0908-ast, vagy helyette a 09Ny-en nyilatkozhat (egész évre is).

A 0901-est is be kell adni , de 09Ny is lehet.

Üdv: K.Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » vas. okt. 04, 2009 11:31 pm

Sziasztok!

Csak annyival szeretném kiegészíteni, hogy ha eddig nem volt bizt.jogviszonya, és mint pályakezdő korábban egyetlen magánnyugdíjpénztárba sem lépett be, akkor ezt most meg kell tennie szerintem.

Téma: vállalkozás || mnyp

Egy korábbi válaszomból.

Üdv:Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: papdi.icu » hétf. okt. 05, 2009 12:35 am

Sziasztok!

Orsi kérdésére a válaszokat azzal egészítem ki, hogy az 1950 Ft EHO-t havonta kell bevallania a 0958-as bevalláson, tárgyhónapot követő hó 12-ig.

Amennyiben tényleges vállalkozói kivétje nincs, akkor a nyugdíjjárulékra, egészségbizt.járulékra vonatkozó rovatok összege: 0.

A vállalkozói járulék sort nem lehet kitölteni még a nullával sem, mert hibaüzenetet küld a rendszer. Ezeket a sorokat üresen kell hagyni.

Az EHO sorába kell feltüntesse az EHO összegét, ez alapján könyvelődik fel majd az adófolyószámlára az összeg. Mivel van bevallani való adókötelezettség, így a 0958 bevallásra nemleges adóbevallást helyettesító 09NY nem adható be.  

Az alkalmazottra vonatkozó 0908 nemlegesen, azaz 09NY-en jó, a szakképzési hozzájárulás 0901 nemlegesen, azaz 09NY-en jó, csak itt nagyon figyelni kell a bevallási időszakra.

Remélem segítettem:

Üdv: P.Icu

papdi.icu

HozzászólásSzerző: papdi.icu » hétf. okt. 05, 2009 3:07 pm

Sziasztok!

Tothkornelia69 magánnyugdíjpénztári kiegészítéséhez küldöm: Engem is érint a nappali tagozatos hallgató társas vállalkozó járulékfizetése kapcsán a dolog, ezért kicsit nyomoztam.

Szerintem mivel "biztosítottak" a hallgatói jogviszonyuk alapján, ezért saját maguk után járulékot nem fizetnek. Pontosabban a biztosítottak szó nem a legmegfelelőbb. A biztosítottak körébe nem tartoznak, Tbj tv. 5.§.-ban felsoroltak körébe nem tartoznak, hanem csak egészségügyi szolgáltatásra jogosultak  Tbj tv. 16.§ 1.i. bekezdése alapján.

Mivel nem biztosítottak, ezért nem kötelező a számukra a magánnyugdíjpénztári tagság.

Természetesen mindez "borul" ha személyes közreműködésükért juttatást kapnak. /egyéni vállalkozónál: vállalkozói kivét/.

Én úgy gondolom, hogy a nappali tagozatos hallgatónak /középfokú v. felsőfokú oktatásban/ ha nincs jövedelme, nem kell, hogy magánnyugdíjpénztári tag legen.

Üdv: P.Icu

/

papdi.icu

Vissza: Egyéni vállalkozók